Dobrý den,mám problémy s dominantním samcem Ary ararauny.Silně kouše do prstu a do ruk.Nevíte jak se toho zbavit?slyšela sem o "cvrnknutí" přes zobák ale koukala sem že někdo to doporučuje a někdo zas ne.jaký na to máte nazor?děkuji
Hlavně mě zajímá jestli jste před tím, než jste si opatřila aru, měla nějaké větší papoušky, alespoň žaka nebo amazoňany. Věřte, že bez takové přípravy a poznání co dokáže domácí mazlíček této velikosti je držení papouška dost odvážné možná se dá říci až nemyslitelné. Jestliže se chcete věnovat chovu, tak je kontakt s papouškem v mezích normálu a tolerance, jestliže však máte araraunu jako domácího mazlíčka, tak je tady asi každá rada drahá, protože pochopení vztahu takového papouška a člověka vydá na obsáhlou knihu. Ale k vaší otázce. Cvrnkat nebo pleskat do zobáku absolutně nedoporučuji. Reakce na váš projev by byly rozhodně horší. Nic byste tím nezpravila. U takových papoušků platí že odpor budí zase odpor. Čím více budete papouška přísně usměrňovat, tím více se setkáte s nenávistí a napadáním. Ale jak píši vydalo by takové povídání na celou knihu a jestli nemáte zkušenosti s velkými papoušky, tak vám držím palce abyste dřív nebo později domácího mazlíčka neprodávala. Nebude to jednoduché. A ještě dovětek. Rada na jednu nebo dvě věty jak na to vám nepomůže, chce to praxi a tu získáte jen letama. Tak mnoho štěstí s papouškem.
Na našem trhu je dostatek literatury týkající se ochočených papoušků. Sám nějak PET mazlíkčky nepreferuji, ale cvrnkání do zaobáku je slušně řečeno hovadina. Pokud chcete se svým mazlíčkem dobře a dlouho vycházet, je zcela nezbytné mít také trošku toho vcítění do jiného tvora, do jeho možných pocitů, to vám podle mě asi trošičku chybí. Můžete specifikovat ty letité zkušenosti se žaky? Jedná se o krotké domácí mazlíčlky nebo ptáky na chov?
Dobrý den,
takto to nelze přesně posoudit a poradit, záleží na mnoha okolnostech. Nemusí to být projev dominance. Je ve voliéře pro chov nebo doma jako mazlíček? Kouše jenom Vás nebo všechny kdo s ním přijdou do styku? Za jakých okolností kouše, je to spojeno s nějakou činností? Záleží také hodně na tom jak je starý, učila jste ho již něco? Je toho skutečně hodně co je třeba vědět, aby se dal určit důvod a pak postup jak ho to odnaučit. Cvrnkání rozhodně nedoporučuji, bral by to jako výzvu a bylo by to horší.