Dobrý den, moje známá má problém s nedopeřenými vyletěnými mládaty andulek. Andulky chová ve vytápěných místnostech, takže se tam teplota pohybuje kolem 15 ti stupnů. Má 5 párů andulek v jedné voliéře a u dvou párů se ji objevila mládata která nemají letky a ocásky. u některých jim peříčka na letkách dorostla, ale peří na ocásku je stále nedorostlé.. Nějaký chovatel ji řekl, že je to tím, že se ptáci přepeřuji, at jim dává vitamíny, ale tomu zase nevěřím já, protože určitě by se pták nepřepeřoval takhle najednou, aby nebyl schopnej lítat. Navíc vypadávání peří postihlo jen ty mládata, takže to by se přepeřovali snad všichni ptáci. Mám podezření na francouzké pelichání. Je to chodec jak vyšitej. Můžete mi prosím poradit? Děkuji...
Vaše domněnka bude nejspíš správná ... můžete ptáky nechat vyšetřit, ale je otázka jestli v téhle situaci se to vyplatí (nemyslím hodnotu ptáků) ... Pokud se to stále opakuje a počet mláďat takto postižených je čím dál tím větší, radím utratit a důkladně desinfikovat.
Docela určitě se nejedná o přepeřování. Mladé andulky poprvé přepeřují kolem třetího měsíce věku. To, co popisujete bohužel opravdu vypadá na skokany :-(
Při téhle teplotě by maximálně přepeřili staří ptáci, mláďata sotva vylétla z budek nepřepeřují. Pokud chybí letky a ocasní pírka a vypadají jako oškubaná kuřata budou to 100% skokani. Počítejte s tím, že se to rozšíří postupně do všech budek. Doporučuji andulky zlikvidovat a jak tady ostatní píší vydesinfikovat virkonem, dřevěné částii spálit.
Dobrý den. také mohou mladé škubat rodiče nebo se může jednat o příliš příbuznou linii ptáků. Skonani jsou ovšem také velmi pravděpodobní.Chybí jim pouze letky? Mirek
Páry jsou nepříbuzní, to víme 100%. Kupovala je ve zverimexu na burze a jednu samici si brala ode mě. Mládatům nenarostly ocasní péra a letky, některým ovšem letky dorostly do krásného peří a některým ne. Já jsem se s tímto problémem kdysy setkala u jednoho chovatele a vím jak ti ptáci vypadali, proto mě to hned napadlo, že je to francouzké pelichání. Bojoval s tím až mu mladý umřeli a pak rači vyměnil hejno. Proto taky názor že se mladí přepeřili mi přišla jako hloupost, protože mě se takhle mladý nikdy nepřepeřovali když jsem je měla doma. Takže si od ní ani brát mladé nebudu.