Dobrý večer,mám venkovní voliéru o rozměrech 10x6m a ráda bych ji zabydlela například korelami, andulkami,papušky horskými,ale nevím zda mohou být pohromadě a v jakém množství.Dočetla jsem se, že andulky nejsou moc vhodné do chovu s jinými ptáky(ničí jim vajíčka a zabíjejí mláďata),ale jiní chovatele s tzím problémy nemají. Může mi někdo poradit z vlastní zkušenosti?
Díky Simona
No ja by som si tam vedel predstavit krasne Ary trebars Ararauny, ale k otezke myslim že pri takomto priestore to nebude problem v takejto australskej zmiešanej voliere takže pohoda
Je to krásný prostor závidím vám ho. Nenapadlo vás z toho udělat např. tři. Mohla by jste zde mít i jiné ptáky, které nemohou zase být spolu.
Podle mne tito ptáci by měli být spolu bez problému, ale jak už zde bylo několikrát napsáno je to pokaždé o jedincích.
Počet kusů a druhů si do takového prostoru neumím představit uvidíte sama
Prostor je až neuvěřitelný :) Já osobně bych si určitě pořídila větší kolonii andulek a do toho v menší míře další tolerantní druhy, možná i nějakou drobotinu (pokud je možnost jí v zimě dát do tepla), taky "něco" aby běhalo po zemi.
Jak máte voliéru vysokou? Pokud máte možnost, ráda bych se podívala na fotku, jestli je nějak pěkně řešená (stromky, jezírko?)
Děkuji za podněty. Na předělení moc možností nemám, ještě ji musíme zabezpečit proti prolétnutí.Bylo tam několik hrdliček a holubů a po zemi běhá párek stříbrných bažantů. Uvnitř je zatím nezaplněný "bazének"a dva suché stromy jen místo bidék. Musíme volit ptáky odolné proti zimě, nemáme možnost je zazimovat. Andulky by se mi ve větším počtu líbily, jen nevím, jestli se pak mohou nechat společně s další vylíhnutou generací....
Dobrý den, jestli to myslíte tak, že tam necháte andulkám mladé které odchovají, tak to není dobrý nápad. Budou se pářit příbuzní mezi sebou/např. bratr-sestra, otec-dcera.../ a to jak rozum napovídá dobré není.
Máte pravdu, že rozum mi to napovídá, ale znám několik chovatelů, kteří už takovým způsobem rozmnožili 5párů asi na 100ks a prý se nic neděje. Tak navím....
Ale ano i Vy či já bych !!! ČISTĚ TEORETICKY !!! mohla počít se svým blízkým příbuzným....V pořádku to ale jistě není !!! Párování mezi příbuznými se sice u ptáků vzácných druhů či mutací někdy praktikuje, ale u ptáků tak běžných a dostupných jako andulka či korela je to opravdu nesmysl. Navíc degenerace se nemusí projevit hned, ale v dalších generacích k ní jistě dojde.
Pokud byste se nechtěla vzdávat všech svých odchovů, můžete si nechat třeba jen samičky a samce dokoupit nepříbuzné.
Takže když to všechno shrnu: určitě nenechávat mladé, můžu zabydlet různými druhy australských menších papoušků(andulky,korely,papoušci kouřoví), jen mi ještě není jasný počet párů. Andulky by v množství převládaly,ráda bych, aby voléra "žila", ale bojím se, aby neničily vajíčka a mláďata ostatních druhů
Toho bych nse nebála, jsou chovatelů, kteří mají takový názor na andulky po nějaké špatné zkušenosti, ale tak horké to není. Chovám andulky taky ve skupince a bez problémů, spousta známých také ... Při takovém počtu jaký budete mít to určitě bude chtít větší pečlivost, všechny chovné páry označené kroužky, nenechávat u andul liché samice (samci nevadí), mít dost budek navíc, myslet na včastný odstav mláďat, už ve věku okolo 4 měsíců můžou chtít hnízdit a mohly by nastat problémy (mladá samice může ničit jiné hnízdo aby zahnízdila sama).
Myslím že konkrétní počet ptáků vám tu nikdo neřekne, čistě odhadem si tam klidně umím představit i 50 párů andul. Ale co si teda neumím představit je na podzim sdělat budky, andule ty hnízdí donekonečna, budky se sdělávají najednou, někde jsou vejce, někde mladé ... Myslím že tady nemáte šanci to nějak sladit (hlídat si a dávat podkladky třeba), jediná možnost páry co si odhnízdí své přesouvat ... ale ten chaos kdo ke komu patří? Já mám problém si někdy pohlídat párů 8 :-D
Dobrý den,
A neuvažovala jste o latamech vlaštovčích? Je to krásný menší papoušek, který s může chovat v koloniich a přez zimu může být venku. Jinak také můžou byt papoušci nádherní, mnohobarví, žlutoramení, je toho poměrně dost a je na vás v jakém poměru je chcete v této volieře chovat. Kdybych já měl takovou volieru, tak bych asi uažoval o kolonii alexandrů čínských, nebo 3 páry eklektusů (mít na to peníze... :))
Dobrý den.
No já nejsem zase moc fundovaný "papouškář", spíš bych chtěla něco hezkého pro oko a ne moc náročného na péči :-)Nerada bych se pouštěla do drahých druhů, protože opravdu nemám žádné zkušenosti. Několik párů andulek a korel, možná jeden pár něčeho většího, hlavně aby se všechno sneslo pohromadě.
Podle mne by zde mohli být třeba ještě mníškové, nebo pyrurky, princezky. Jen nemůžete mít horáky, princezky ( p.alexandřin) a nádherné ve společné volieře, mohli by se křížit.