nespěchejte. Jak máte voliéry kryté? Rozely mi začínají snášet koncem dubna - začátkem května, nádherní ještě pozdějš. Já budu budky odkrývat tak v březnu, ať si je stačí ještě "okousat".Mám zateplenou krytou budovu, bez vytápění.
"bouda" je dělaná z panelů vyplněných polystyrénem, tloušťka 10-15cm ( teď už nevím, nepamatuju přesně, stojí od roku 1996), má dvojité kastlíkové okna, zvenku jsou stěny ještě zateplené polystyrénem a potáhnuté marmolitem, ale to už je jenom na okrasu, ať je voliéra sladěná s domem. Nejnižší teplota, jakou jsme na teploměru letos měli je minus pět - to byly ty dvacetistupňové mrazy. Jinak to vysledované nemám, chováme střední austrálii, a ti jsou v pohodě.
ideální je dávat aspoň na konci dobna, nejde jen o teplo, ale i o to, že ptáci pak krmí mladé při dostatečně dlouhém dni, spěchat není kam, ti ptáci zahnízdí 2-3 x i tak ...
Já mám u alexandrů a zpěváků budky celoročně ve venkovní voliéře a alíci teď do ní začli lozit . Vždy když mně uvidí samice zaleze . Mám jim ju nechat nebo sundat a nebo jen zadělat vletový otvor ? Co by jste poradili ? Zpěváci v ní tedy nocují ale tam nějakou aktivitu ještě nevidím . Krmím jen suchým plus jablko a mrkev .
Mám budky u penantů a žlutohlavých celoročně.Ptáci jsou ve volierách celoročně ,žádné vytápěné zálety.Vpřrodě jim také nikdo budky nezakrývá.Takže vše nechávám na přírodě a nemá to chybu.Petr
Zkuste to napsat do diskuze Jaro je za dveřmi a utlučou vás jako mě.Taky budky nesundávám, především proto, že bych je neměla kam přes zimu uskladnit.Mám nevytápěnou budovu, izolovanou, zateolenou. Dneska v podvečer v ní bylo 12 stupňů, je na severovýchodní straně domu, takže ve stínu. Zima začala velice brzo, snad začne brzo i jaro.
Dnes je 8. února. Co vám tohle datum napovídá?... Zamezte papouškům přístup do budek, pokud chcete předejít možným rizikům spojených se snůškou. Já dávám papouškům budku až za dva měsíce. Anebo vás žene vysoká cena výkupu, která klesá až v době prvních odchovů?
Nikdy jsem do výkupu neprodal ani brko,ale proč nenechat ptáky dle svého apetitu.V přírodě také nikdo neurčuje,kdy jim otevřít dutiny ke hnízdění.Nebo si myslíte,že v Austrálii jezdí démon,který dutiny otvírá a zavírá.Petr
To je pravda,ale co se týče teplot,jsou jako by žilli v přírodě,omezuje jen pletivo voliery.Rozdíl je ten,že u mne maji dostatek krmení,ovšem žádné,které by je stimulovalo k hnízdění.To dostanou,sž koncem dubna.Petr