Dobrý den,prosím o zkušeného chovatele Alexandru velkých o radu.Mému papouškovi chybí na každé nožce jeden drápek,chěl bych se zeptat jestli mám pořídit k němu samici.Kamarádi říkají že by se na ni nemusel udržet a nedošlo by ke spáření,samec je už 5 letý,tak jestli se hodí do chovu.Děkuji za radu.
Dobrý den,
Chybějící drápky vůbec nevadí. Slyšel jsem už i o případech kdy pářili i samici bez nohy. O jednom takovém případu mi říkal i jeden hodně zkušený chovatel, v tomto případě se jednalo o samce amazonka modrohlavého. U mojeho samce penanta taky chybí drápek na každé noze a za jednu sezonu vyvedli se samičkou 12 mladých ze dvou hnízd. U Alexandrů malých mám samce, který má menší vadu nožky. Kupoval jsem ho v Přerově a vada v přenosce ani když jsem ho měl v ruce nešla vidět, až když si sedl na v nové volieře na bydlo. Pohybuje se naprosto normálně a vadu by jste v pohybech nenašel, ale když sedí na bydle, tak má pravou nožnu spíše položenou, než aby obepínal drápky kolem bydla. Vadu uvidíte až když se na nožku zaměříte, ale jde vidět. I tak jsem od nich měl loni 3 mladé, takže vaše 2 chybějící drápky byh jako problém neviděl.
Fylip
Filip amazónci sa pária tak,že samec sa postaví vedľa samice,pristupí jej nohu a zadočkami sa trú o seba .Neviem si dosť dobre predstaviť ako prebieha párenie keď samcovi chýba noha,to sa týka všetkých juhoamerických papagájov.
Toto mi řekl chovatel, který má převážně jenom Jiho Americké papoušky. Taky jsem se divil, ale vím že amazonci jsou dost zvědaví a inteligentní papoušci, takže bych to u tohohle druhu považoval za možné.
Fylip
Ahoj! Netvrdím,že je to nemožné,ale aj tak......Nemôžeš všetko každému veriť,nechcel ti ho náhodou predať?/viem, že chceš v budúcnosti nejakých amazónkov založiť.Pozor,sú to veľmi nároční vtáci a veľmi náchylní na choroby,ale sú krásni./
Prodat mi to nechtěl. Tento chovatel je velmi seriozní a ani to nebyli jeho ptáci o kterých mluvil, jen jsme se o tom nějak začali bavit. Odchovává většinu hodně z rodu pionites a pionus už odchovává taky. K tomu odchovává také Eklektuse a Amazoňany. Ano jsou to krásní papoušci. Náchylní k nemocem bych ani tak neřekl, spíš bych to upřesnil a to k potížím s dýcháním a dýchacíma cestama.
Filipe, od Lukáše to mohla být tzv. "myslivecká latina". Také bych se přikláněl k názoru jako slovenský kolega, že spíš jednonohý samec nenapáří samici. U těch chybějících drápků nebo prstů opravdu bude záležet jakým způsobem daný druh páří, ale tady je to možné.
Nevím, jestli to náhodou není ten samý případ, ale pár let zpátky popisoval chovatel J. odchov amazonků modrohlavých, kdy samci chyběla noha, měl jen pahýlek. Při aktu se měl zachytit o pletivo. Jeden drápek na noze bych asi až tak neřešil. Teď jsem si vzpomněl na mého beznohého samečka křepelky čínské. Dlouho byli sami s druhým samcem (otcem) bez samic. Jednou se mi podařilo získat dvě samice a tak jsem je vypustil k sobě. To jste měli vidět. Samci byli z nich tak v tranzu, že je hned šli pářit a když jeden nenatrefil na samici, tak vzal i samce :D :D Vejce z toho žádné nebyly, protože to byly mladé samice a navíc k ničemu asi ani nedošlo. Ale věřím, že by byl samec schopný ji oplodnit. Pomáhal si i zobákem. Takže tak.
Marty: Taky jsem o těch amazoncích modrohlavích někde četl, ale zároveň mi to říkal chovatel.
Ještě jsem si teď vzpoměl, že jsem měl kdysi korelu samce, která neměla nohu. Měl jsem dva páry, v jednom byla bze nohy samice a v druhém samec. Nejspíš mi volieru napadla kuna, sova, každý říká něco jiného.
Jde o to, že oba páry odchovávali. Samce bez nohy jsem při páření neviděl, ale samice, která neměla nohu byla přitisknutá postiženou stranou na pletivo a takto se opírala při páření, aby měla větší stabilitu.
Fylip
Dobrý den
Mám samičku Alexandra velkého. Začala snášet vejce, nevím co s tím, když ho odeberu tak snese další. Prosím o radu jak se zachovat. Děkuji
Josef