Aktuálně: 3 872 inzerátů207 472 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Alexandr velký

Oldřich (neregistrovaný) 26.01.2011, 18:37:47 xxx.xxx.172.5
Dobrý den,prosím o zkušeného chovatele Alexandru velkých o radu.Mému papouškovi chybí na každé nožce jeden drápek,chěl bych se zeptat jestli mám pořídit k němu samici.Kamarádi říkají že by se na ni nemusel udržet a nedošlo by ke spáření,samec je už 5 letý,tak jestli se hodí do chovu.Děkuji za radu.
fylip
fylip 26.01.2011, 19:25:59 xxx.xxx.80.34
Dobrý den, Chybějící drápky vůbec nevadí. Slyšel jsem už i o případech kdy pářili i samici bez nohy. O jednom takovém případu mi říkal i jeden hodně zkušený chovatel, v tomto případě se jednalo o samce amazonka modrohlavého. U mojeho samce penanta taky chybí drápek na každé noze a za jednu sezonu vyvedli se samičkou 12 mladých ze dvou hnízd. U Alexandrů malých mám samce, který má menší vadu nožky. Kupoval jsem ho v Přerově a vada v přenosce ani když jsem ho měl v ruce nešla vidět, až když si sedl na v nové volieře na bydlo. Pohybuje se naprosto normálně a vadu by jste v pohybech nenašel, ale když sedí na bydle, tak má pravou nožnu spíše položenou, než aby obepínal drápky kolem bydla. Vadu uvidíte až když se na nožku zaměříte, ale jde vidět. I tak jsem od nich měl loni 3 mladé, takže vaše 2 chybějící drápky byh jako problém neviděl. Fylip
anonymní (neregistrovaný) 26.01.2011, 19:44:49 xxx.xxx.109.90
Filip amazónci sa pária tak,že samec sa postaví vedľa samice,pristupí jej nohu a zadočkami sa trú o seba .Neviem si dosť dobre predstaviť ako prebieha párenie keď samcovi chýba noha,to sa týka všetkých juhoamerických papagájov.
Filip Fojtík (neregistrovaný) 27.01.2011, 10:05:53 xxx.xxx.83.136
Toto mi řekl chovatel, který má převážně jenom Jiho Americké papoušky. Taky jsem se divil, ale vím že amazonci jsou dost zvědaví a inteligentní papoušci, takže bych to u tohohle druhu považoval za možné. Fylip
anonymní (neregistrovaný) 27.01.2011, 12:45:00 xxx.xxx.109.90
Ahoj! Netvrdím,že je to nemožné,ale aj tak......Nemôžeš všetko každému veriť,nechcel ti ho náhodou predať?/viem, že chceš v budúcnosti nejakých amazónkov založiť.Pozor,sú to veľmi nároční vtáci a veľmi náchylní na choroby,ale sú krásni./
anonymní (neregistrovaný) 27.01.2011, 13:24:41 xxx.xxx.109.90
Amazónik bronzovokrídly - Pionus chalcopterus
Obrázek
fylip
fylip 27.01.2011, 15:15:03 xxx.xxx.80.34
Prodat mi to nechtěl. Tento chovatel je velmi seriozní a ani to nebyli jeho ptáci o kterých mluvil, jen jsme se o tom nějak začali bavit. Odchovává většinu hodně z rodu pionites a pionus už odchovává taky. K tomu odchovává také Eklektuse a Amazoňany. Ano jsou to krásní papoušci. Náchylní k nemocem bych ani tak neřekl, spíš bych to upřesnil a to k potížím s dýcháním a dýchacíma cestama.
cone (neregistrovaný) 27.01.2011, 16:47:49 xxx.xxx.67.3
Filipe, od Lukáše to mohla být tzv. "myslivecká latina". Také bych se přikláněl k názoru jako slovenský kolega, že spíš jednonohý samec nenapáří samici. U těch chybějících drápků nebo prstů opravdu bude záležet jakým způsobem daný druh páří, ale tady je to možné.
Marty (neregistrovaný) 27.01.2011, 19:02:19 xxx.xxx.249.60
Nevím, jestli to náhodou není ten samý případ, ale pár let zpátky popisoval chovatel J. odchov amazonků modrohlavých, kdy samci chyběla noha, měl jen pahýlek. Při aktu se měl zachytit o pletivo. Jeden drápek na noze bych asi až tak neřešil. Teď jsem si vzpomněl na mého beznohého samečka křepelky čínské. Dlouho byli sami s druhým samcem (otcem) bez samic. Jednou se mi podařilo získat dvě samice a tak jsem je vypustil k sobě. To jste měli vidět. Samci byli z nich tak v tranzu, že je hned šli pářit a když jeden nenatrefil na samici, tak vzal i samce :D :D Vejce z toho žádné nebyly, protože to byly mladé samice a navíc k ničemu asi ani nedošlo. Ale věřím, že by byl samec schopný ji oplodnit. Pomáhal si i zobákem. Takže tak.
cone (neregistrovaný) 27.01.2011, 19:48:03 xxx.xxx.67.3
Díky Marty žes mi ten odchov u pana J. připomněl.
fylip
fylip 27.01.2011, 20:10:19 xxx.xxx.80.34
Marty: Taky jsem o těch amazoncích modrohlavích někde četl, ale zároveň mi to říkal chovatel. Ještě jsem si teď vzpoměl, že jsem měl kdysi korelu samce, která neměla nohu. Měl jsem dva páry, v jednom byla bze nohy samice a v druhém samec. Nejspíš mi volieru napadla kuna, sova, každý říká něco jiného. Jde o to, že oba páry odchovávali. Samce bez nohy jsem při páření neviděl, ale samice, která neměla nohu byla přitisknutá postiženou stranou na pletivo a takto se opírala při páření, aby měla větší stabilitu. Fylip
fylip
fylip 27.01.2011, 20:11:23 xxx.xxx.80.34
A ještě Marty: Možná to je ten samí případ. Cone: Zítra bych se měl dovědět, jestli je v hnízdě u Eklektusů taky samice, tak doufám že ano.
Oldřich (neregistrovaný) 27.01.2011, 20:42:13 xxx.xxx.172.5
Diky za radu a všem kteří přispěli do diskuze ohledně alexandra,protože bych nerad kupoval chovnou samici a pak nic ztoho.Ještě jednou dík.
zipp70
zipp70 12.02.2011, 11:19:40 xxx.xxx.179.187
Dobrý den Mám samičku Alexandra velkého. Začala snášet vejce, nevím co s tím, když ho odeberu tak snese další. Prosím o radu jak se zachovat. Děkuji Josef

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.