Aktuálně: 3 705 inzerátů209 895 diskuzních příspěvků18 243 uživatelů

EVIDENCE CHOVU A OBCHODU?

jurka (neregistrovaný) 23.01.2011, 10:31:39 xxx.xxx.67.182
dobrý den ,chtěl bych se Vás zeptat zda je někde nepsaný seznam ,které druhy se musí zapisovat do teto knihy??děkuji
cone
cone 02.02.2011, 17:32:26 xxx.xxx.67.3
V časopise NováExota č. 2/2011 je vše vypsáno celkem srozumitelnou formou - seznam toho, co se nemusí a co vlastně do kolonek v knize patří zapsat. Doporučuji nastudovat.
sunflowersman (neregistrovaný) 02.02.2011, 17:35:52 xxx.xxx.175.196
Zdravím pane Šiška, je v článku rozepsána probleatika více do hloubky nebo je topřepis vyhlášky? Dnes jsem byl v terénu a zapomněl jsem si koupit časopis.Mirek
fylip
fylip 02.02.2011, 17:37:10 xxx.xxx.80.34
Taky si jdu teď exotu přečíst. Už mi řpišla, ale ještě jsem dneska neměl čas na přečtení, takže jsem jí jen tak proletěl...
fylip
fylip 02.02.2011, 19:16:48 xxx.xxx.80.34
Jinak v exotě je i pěkný článek o Eklektusech solomonensis, akorát rozměry volier se mi zdají hodně malé.
Martin (neregistrovaný) 02.02.2011, 19:40:20 xxx.xxx.203.28
Každý píše že čím večšia voliéra tým lepšie, ale ja mám opačný názor čím menšia voliéra tým viac mladých mám to dokázané vtáci sa vo veľkom priestore len nahánali a po presunutí do zimoviska všetko do mesiaca sedelo. Je to len môj názor a nikomu ho nevnucujem, ale volačo na tom predsa len bude keď dotyčný chovatel odchoval v klietke 1,2 x 1 x 2,7 m ( d, š, v) 4 mladé.
Orina (neregistrovaný) 02.02.2011, 21:04:29 xxx.xxx.86.173
Jen by mě zajímalo, když je klec malá jestli útočnější jedinec nenapadá víc slabšího a ten se v malé kleci nemá kam schovat, kam uniknout. Jak se na to díváte? Přendáte v takovém případě pár jinam?
fylip
fylip 02.02.2011, 21:08:20 xxx.xxx.80.34
Taky jsem se divil. U Eklektů je samice v době hnízdění docela hodně agresivní a v taktomalé volieře se samec neumí pořádně jak schovat.
cone
cone 02.02.2011, 21:20:43 xxx.xxx.67.3
Asi největší chybou při získávání poznatků z chovu je zevšeobecňovat zveřejněné úspěchy v chovu na všechny jedince daného druhu. Znám pár chovatelů, kteří odchovávají žaky v metrových klecí, já a jeden můj známý je odchováváme ve 4 m voliérách - kdo tedy dělá něco špatně? Zrovna tak dokola omílaná agresivita u samců kakaduů nebo amazoňanů - jsou přirozeně agresívní nebo jde o špatně sestavený pár? U nevhodného složení páru / věk, kondice / je při umístění v malém prostoru koledováno o nehodu. Nevidím tedy problém v tom, když harmonický pár čehokoli zahnízdí v krabici od bot, ale problém nastává po nějakém čase s jejich kondicí a zdravotním stavem.
Orina (neregistrovaný) 03.02.2011, 09:55:02 xxx.xxx.102.112
S tím zdravotním stavem v malých voliérách je to opravdu napováženou. Je potom otázka čemu dá chovatel přednost jestli tomu, že bude často odchovávat v metrové voliéře a nebo čekat až ptáci zahnízdí ve velkém prostoru. Taky jsem četla od nějakého chovatele článek v některém z našich časopisů pro papoušky, už nevím který to byl, že chovatel udělal velikou prostornou voliéru pro kakaduy, kteří před tím mnoho let odchovávali v malé voliéře, a při přendání do tohoto velkého prostoru samec samici ihned zabil. Chovatel se zamýšlí nad tím že udělal velkou chybu. Já chovám jen malé papoušky a když jsem před lety měnila senegalcům malou voliéru na velkou, tak tam nemohli večer ani usnout jak se báli. Musela jsem je přendavat dlouho do jejich malé voliéry, aby vůbec usnuli. Pokud tedy nemá někdo vyloženě komerční chov měl by nechat papouškům velký prostor s tím, že bude bohužel na odchovy čekat dlouho. Ty za nějaký rok budou, ale to čekání je dlouhé. Záleží tedy čemu se dá v chovu přednost.
Martin (neregistrovaný) 03.02.2011, 13:09:51 xxx.xxx.203.28
Nepíšem že takto chovám celoročne v malých boxoch len píšem že ich správanie sa podstatne mení keď sú v menších voliérach ako vo veľkých kde samec ignoruje samicu a z odchovu nieje nič. Pre informácie o mojom chove si pozrite www.chov-martin.websnadno.cz Od jari do jesene sú všetky vtáky chované vo veľkých voliérach ktoré sú na foto. Pri správnej výžive je aj zdravotný stav 100%.
Orina (neregistrovaný) 03.02.2011, 14:27:54 xxx.xxx.102.112
Jo, vpohodě, nepsala jsem to kvůli tomu. Jen tak uvažuju /nahlas/ co je možné. On má každý chovatel nějaké zkušenosti (a jak často píšu) někdy to u někoho vychází tak a u někoho opačně a u obou chovatelů může chov fungovat perfektně. Některý chovatel má výhodu, že se chovu věnuje celá rodina a dají hlavy dohromady. Já se někdy dopracuju ke zdárnému konci, hlavně u papoušků se kterými začínám, až pokusem a omylem. Málo kdo může poradit tak, aby všechno fungovalo. Protože jak píšu u někoho léta ověřený chov vychází a já najednou odchovávám naprosto odlišně a vychází mě to taky. Jen ty astrildy rákosní nemohu pořád odchovat. Třeba to příjde až za několik let.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.