Dobrý den, v létě jsem koupil dva nádherné s kroužkem 10, jsou příbuzní, narozeni v květnu/červnu. Chtěl bych vědět v případě že bych měl samce, kdy se začně vybarvovat? Dá se to poznat již dříve? Podle mě mám asi v chovu dvě samice, četl jsem že samci i hodně zpívají, což u svých nádherných nepozoruji. Děkuji za jakoukoli reakci
samec mívá už "zamlada" žlutá pírka v hlavě - bohužel ne každý, jinak musíte počkat na přepeření. o zpěvu nic nevím, hlasitě se projevuje jen při toku.
Já bych dle fota to viděl na samice(pokud foto je aktuální) , samec vtomto období se měl již částečně vybarvovat . Zbarvení peří hlavy je nevýrazné , odpovídající samicím .
jasné samičky samičky mají vždysvětlejí zelený odstín peří dá se to dobře porovnat když máte více jedinců obojího pohlaví u sebe
dá se to určit již v budce toto jsou uopravdu 2 krásné samičky
Takže už abych sháněl asi samce co? Foto je staré asi tak dva dny, takže aktuální. Ještě se Vás zeptám, je samec pohlavně dospělí už prvním rokem? Nebo mám shánět samce dvouletého?
samci jsou pohlavně dospělí 2- 3 rokem samičkz jdsou schopné zahníydit již v prvním roce ale záleží na tom jak si ptáci padnou do oka a na podmínkách v jakých se chovají být vámi koupím 2 stejně staré samce jako ty samičkz a nechám je at si samy mezi samci vyberou takto složené páry jistě pak zdárně odchovají
vkládám fotku mladého samce a samičky rozdíl v odstínu zelené barvy je opravdu znatelný a samičky mají navíc růžová pírka zespodu ocasu samečkům se pak začíná vybarvovat hrdlo
Už jsem ale viděl dosti stoprocentních samic, jež se přepelicháním změnily v překrásné samce. Proto bych byl u některých jedinců zvlášť opatrný. Hlavně u těch, co jsou celoročně venku. Kolik barrabandů ročně odchováváte?
souhlasím s Mirou, ne všichni samci mají nažloutlé hlavy, už jsem to tu jednou psala. Taky bych počkala na přepeření, pokud se začnou žlutá pírka objevovat - je to kluk. Pokud je papoušek zelený, na 100% vám to nikdo neřekne.
zhruba tak do jednoho roku je už to poznatelné - u kouřáků samců ztmavne ocas zespod - samičce zůstane krásně růžový - upozorňuji, že ocasní péra mladým neškubu, ale čekám, až klasicky přepeří - u nádherných žloutne hlava postupně, někdy dřív, jindy později, ale do jednoho roku už jsou určitě žlutá pírka aspoň semtam, jinak proces přepeření je mnohem delší, než se samec zcela vybarví, některá literatura uvádí až 4 roky.
U mě samec nádhernýho začal přepelichávat až v roce a trvalo mu to pul roku než přepelichal jinak do té doby vypadal jako samice i dost mích známích chovatelu si nebylo jisto co to bude.
Nezlobte se, ale trhat ptákovi peří, hlavně letky a rýdovák, je obyčejná prasárna. Jako by vám někdo trhal nehty. Navíc riskujete poškození papil a růst zdeformovaného peří. Pero musí vypadnou samo. Trvale venku umístění barrabandi (a kvalitně krmení) začínají přirozeně pelichat zhruba v červnu (mladí o něco dříve) a pero roste zhruba 5-6 týdnů do úplného vyschnutí trubek. Kompletně přepeření bývají přibližně v konci září.