akatova bidla davame - do voliery, do klece prece jen radsi ne. taky ne vsechna, tak pul na pul. a vetsim papouskum (zakum). maji pekne vlaknitou strukturu, takze loupani kury je velmi oblibena cinnost. nutno poznamenat, ze kuru skutecne loupou a nekrmi se s ni. v takovem pripade bych akatova bidla nedavala. stejne jako mladatum, ktera jsou schopna futrovat se kde cim.
Akát občas dávám, také už musím využívat kmínky tzv. náletových stromků - javoru a břízy, jestě chodím devastovat lísky. Toho u mně oblíbeného bezu již tolik v okolí není.
Akát je dřevo docela tvrdé - po vyschnutí - a pokud by byl toxický tak by bylo zcela jedno zda kůru jen olupují nebo se s ní krmí.
Adf-donutil jste mě hledat i v jiných zdrojích a našel jsem na první pohled rozporuplné údaje-
1) semena, kůra i kořenyobsahují glykozid robin a fytotoxin robinin, které způsobují shlukování červených krvinek. O trava se projevuje kolikovými bolestmi břicha a průjmy,namáhavým dechem, srdeční slabosti a křečemi, které vedou k ochrnutí a smrti.
2)semena po vypadání z lusků rozšířují hlavně ptáci (vrány, straky, sojky...), ale i někteří všežraví savci jako domácí a divoká prasata.
V seznamu uvedeným v knize Žako od př. Bartla jako toxický či nevhodný je u trnovníku akát uvedena kůra, listy a výhonky.
Dosud jsem vycházel pouze z bodu 2), ale vyřadím akát ze seznamu vhodných dřevin. Díky Bohu jsem prozatím žádnou újmu nezaznamenal.
Jsem rád, že nám diskuse občas i pomůže pane Cone. Akát jakožto poměrně hojně se vyskytující dřevina může svádět k využití ve voliérách a klecích. Takže Locust tree (akát) - Robinia pseudoacacia je pro naše klece skutečně nevhodný.
Přeji mnoho štěstí