záleží na tom jak pro koho ...
andulkám dávám víc prosa (60-70%) jak třeba kakarikům, krmím dost lesknicí (dle druhu 20-30%), neloupaný oves dle druhu (5-15%), v malé míře kardi (všem, i andulkám),
jen slunečnici dle ročního období a druhu (třeba korely mě moc slunečnici nepřijímají) .. 2-8%, u mě je to spíš tak že přes rok mají slunečnici opravdu jako bonus navíc v malinké míře, v zimě přilepším
U mě mají australané (velikostně rosely) po celý rok stejně složení. V jejich ubikaci není až takový mráz. Dříve jsem přidával více slunečnice. Rozdíl akorát dělám v množství ovoce a zeleniny, kdy v zimě mají mé rosely jen jeden druh denně, zatímco v létě mají třeba i pět různých druhů a mimo to i namočené/naklíčené zrniny a s vaječnou míchanicí v období odchovu.
v zimě když teplota klesá pod bod mrazu, ovoce a zeleninu nedávám, jen co se trochu oteplí - i v průběhu zimy - v malém množství - jablka a mrkev, na střídačku, nic pestrého.více slunečnice, v létě do směsky domíchávám oves, něco lesknice a různobarevné proso navíc. Jinak směsku kupuji - po celý rok stejnou, procentuální složení nevím, slunečnice je tam teda dost - žíhaná a bílá, černé minimum. Papouchům to chutná a vyžerou všechno.
Zajímalo by mě jak počítáte procenta ovsa, prosa lesknice atd.Když každý udává krmení v procentech. Chápala bych to na váhu a na objem nádoby ve které byste to míchali, ale udat něco v procentech? Někdo míchá ve vaně, jiný ve kbelíku, další v sudu, podle čeho tedy dáváte do nádob udaná procenta zrnin?
zřejmě podle odměrek :-) já ale - přiznávám - domíchávám od oka. Kupuju směsky, doufám, že jsou kvalitně namíchané, a přímo do misek dosypávám - podle toho, co papouškům "jede" a čeho mám dojem že vidím na misce málo - oves, lesknice, barevné proso apod.
Jo to beru. Spousta lidí totiž mluví o procentech a žádná procenta to nejsou. Je to míchané od oka. Já kupuju hotové, abych nemusela nad procentama přemýšlet. Jestli je to v balení tak jak má být nevím, ale předpokládám že u Prestige a DeliNature by mělo být složení zachováno. Kdo má jednu andulku a krmí v úzkém krmítku, tak jak se prodává v krámě tak ani neví jestli andulka všechno na dně sezobala. Lepší je mistička pod květináče, kde si andulka zrníčka snadněji najde.
Orina: 60% prosa se u mě rovná 6 odměrek, ovsa 20% dvě odměrky ... a takto pokračuji do 10 ti odměrek, čili 100% :) já jsem procenta uvedla, ale je to můj hrubý odhad, za ty leta to má člověk nějak v oku a ví čím a kolik krmí