Mám pocit že problém bude v hlave rodičov a nie v krmení. Odporúčal by som mlade odobrat a ručne dokrmit,lebo ked ich neprestali škubať doteraz tak asi ani neprestanu.Je vidieť na krídle že je to poriadne oškubane a mladym bude trvat dlho kym sa daju celkom do kopy.
DOBRY DEN PROSIM O RADU MAM PAREK ALEXANDRU ,KAZDYM ROKEM NAM SAMICKA SNESE 2 VEJCE A NIKDY NIC NEVYSEDI,MOHU POPROSIT O RADU? DEKUJI KAMIL1966@EMAIL.CZ
Bodlo by trochu víc informací . A to jestli jsou vajíčka oplezené nebo jsou čisté . Dnes jsem zase kontroloval budku a svých alexandrů malých a zdá se že je přestali rodiče škubat . Na křídlech jim to začíná krásně dorůstat . Během týdne zase přidám nějakou fotečku . Snad už se zklidní a bude vše ok .
Dobrý večer chtěl jsem se zeptat jestli Alexandři potřebují na zimu vytápěnou voliéru nebo stačí vnitřní voliéra bez topení, a nebo je dostačující pouze venkovní voliéra se záletovym prostorem proti průvanu.
Díky za odpověd
Dobrý den,
Podle toho, jaké alexandry máte na mysli. Někteří snášejí naše zimy bez problému, to jsou alexandři čínští, ti jsou podle mě spolu s Mníšky a Roselama nejotužilejší papoušci. Dál jsem viděl několik chovatelů chovat a venku i alexandry velké, ale to bych nedoporučoval. Nemusí mít přes zimu vytápěné prostory, ale ideálni by bylo, aby teplota neklesla pod -5. Stejné podmínky bych doporučil i pro alexandry malé, vousaté a rudohlavé.
Dále by se v teplotách pod nulu dali podle mě chovat i alexandři černohlaví, kteří žijou v relativně vysoké nadmořské výšce, ale já s nimi zkušnosti nemám, tak se snad vyjádří nějaký chovatel, který s nimi má zkušenosti, třeba Márty.
Dále jsou samozřejmě i vzácnější druhy alexandrů (duhový, holubí, dlouhoocasí), ale o chování těchto alexandrů venku jsem zatím neslyšel, to by jste si musel zjistit od některého chovatele, který tyto krasavce přímo chová.
Fylip
Dobrý večer Filipe.
Děkuji za informace moc se mi líbí právě Alexandři čínšt , tak se asi porozhlédnu po tomto druhu a uvidím jaká je dostupnost mládat. Myslím si že žádnému z těchto druhů určitě nebude vadit ten vnitřní nevytápěný prostor pokud se mi podaří vybudovat.
Diky Michal
Tak dneska jsem nakroužkoval oba mladé alexandry. Jsou staří osm dnů a kroužek už jim šel přetáhnout špatně, rostou strašně rychle. Rodiče krmí doslova perfektně.
Tak dneska se zoopakovala situace z loškého roku. Samice opět napadla samce a pořádně ho zmrzačila. Má rozklované křídlo poraněné oko, stejně jako loni. Zkontroloval jsem mladé a nebyli nakrmené, tak jsem je rezervní dokrmovací směs dokrmil a vrátil do budky.
Samce jsem okamžitě po zjištění zranění odchytil a čekal jsem, jestli se samice začne znovu zajímat o mladé. Ty jsem do večera nechal v budce, ale samice nezačala krmit, tak jsem je odebral a umístil do inkubátoru, který jsem si odpoledne půjčil od známého. Už jsem je 3x krmil a zatím přijímají náhradní potravu dobře.
Příští rok ihned po vylíhnutí mladých budu samce odstraňovat a doufám, že to takhle půjde.
Fylip
Je to docela zajímavé, jak se ptáci "šprajcnou" a situace se v tom samém období opakuje. U mě se letos podařilo odchovat první mládě a když začalo více obrůstat, tak ho rodiče začli mírně přiškubávat až mu obrali hruď a trochu i záda. Takže pokud je náhodou do příštího hnízdění nedám pryč, tak jsem zvědavý, jestli se to bude také opakovat. Po to m vyhnízdění jsem jim budku odebral a mládě nechal s nimi, dneska už je pěkně opeřené, i když se mi nezdá v top kondici. A staří už mi začali také přepeřovat.
A ještě jsem si všiml, že jsi kroužkoval v 8 dnech a šlo to špatně. Jakou velikost to máš? Já jsem toho mého také kroužkoval později. Dával jsem mu sedmičku.
Marty taky jsem dával sedmičky a šlo to už na knam, mladí pěkně rostou... :)
Loni mi samice samce napadla až o dva týdny později tzn. ve stáří mláďat 30 dnů.
Tak mi ty moje dva mladé škubou pořád dacani jedni . Zkusil jsem dnes sundat dekl z budky . Někd jsem četl že se pak samice zdržuje v budce jen po dobu krmení a tak mladé přestane škubat . No snad to vyjde . Foto přidám později .