A ještě, když už jsem zmínil i alexandry malé, tak ti po přemístění ven asi po týdnu obsadili budku a samice do ní snesla tři vejce. Je to její obvyklá snůška. Od pondělka se to mělo líhnout, ale zatím nic. Od pohledu se to zdálo prázdné, asi to tak bude i doopravdy. V době toku jsem viděl jak krmení tak páření. Páření jsem u nich viděl vlastně poprvé co je chovám. Od roku 2007. Zatím mi odchovali jediné mládě, dohromady se vylíhly 2 a oplozené byli asi 3. Je to pár, kterému nemohu přijít na kloub. Ale jsou to zábavní papoušci, je sranda je poslouchat a pak pozorovat samce, když vyletí samice z budky. Co jsou na sluníčku a dešti, tak se i pěkně spravili.
Tak včera som okrúžkoval obidva mladé od modrého páru zatial krásne rastú, a už to začalo pískať aj v búdke u mojho 4 páru kde je lutino samec a biela samica tak uvidíme
Takže u mě se zatím vousáčům daří. Jejich první hnízdění nedopadlo dobře, všechny vajíčka byly oplozené, ale žádné mladé se neproklubalo. V druhém hnízdění opět čtyři oplozené vajíčka, samice opět vzorně seděla, opět jedno vejce před vylíhnutím zmizelo, dvě mladé se vylíhli, třetí se opět neproklubalo. O dvě vylíhlá mláďata se samice perfektně stará, volátka mají pořád nacpané k prasknutí, i přes to, že je to její první hnízdění. Je na mě agresivní a kontroly můžu provádět jen když je ve výletu, což je málo kdy. Mladé dnes mají 16 dnů. Nakroužkování samice snesla bez problému i přes to, že sama kroužek nemá.
Druhý pár vousáčů se jen krmí, mám je dohromady s horákama a chci zkusit jejich společný chov ve voliéře 4x1x2. Zatím se tolerují, neviděl jsem ani jeden problém. Je to chovný pár, koupil jsem ho od známého, letos už odchovali, takže u mě snad příští rok.
Matuš, určitě do nich jdi, jsou to perfektní papoušci. V toku je jejich chování strašně zajímavé. Když jsem si je složil, nebrali žádné ovoce, jen slunečnici, teď už berou vše bez vyjímky, dokonce upřednostňují ovoce a zeleninu před zrninami. Každý den dostávají plnou misku ovoce a zeleniny a prakticky jenom tím krmí mladé. K tomu ještě kupovanou - ovocnou vaj. míchanici. K tomu klíčené i suché zrní. Přikládám fotku mladých, která je stará asi pět dnů, teď už se jim rozvíjí peří, dneska večer přidám aktuální fotky.
Takže jak jsem slíbil, něco aktuálnějšího. Až se divím, jak rychle se vousáči (nebo alespoň Ti mojí) vyvíjejí. Fotky, které teď přidám jsou ze včerejška a už dnes vypadají úplně jinak. Všiml jsem si, že samice je krmí téměř jen ovocem, kterého dostávají snad jednou tolik, než eklekti a všechno je beze zbytku vybráno, a trošku ovocnou míchanicí.
Matuš, tak to asi fakt až na příští rok, nemám rád zamlouvání dopředu, ale už jsou oba zamluvení... :) Když je známý viděl, jak jsou už v budce velcí, tak říkal, že jestli vyletí, oba si je vezme a sestaví si dva páry. :)
Dneska ráno samice vousáče z druhého páru zmizla v budce, během dne jsem jí viděl jen jednou vykouknout a to z budky v které jsem jí ještě neviděl. Nevím, jestli v ní něco má, nebo zatím jen hrabe, nechci jí rušit, tak uvidím. :)
Takže v sobotu vyletěl první vousáč z budky a dneska už sedí vedle sebe oba. Jsou krásní, velcí a vůbec se nebojí. Čekal jsem, že budou splašeně létat po voliéře,, ale vklidu sedí, příjdou si až na pletivo, zkouší ode mě z ruky brát piškot, ale zatím jim to moc nejde a spíš si s ním hrají.
U druhého páru se samice pořád zdržuje v budce, ale nechci jí rušit, takže vůbec nevím, jestli tam něco má.
Tak to gratuluji Filipe . Podle toho že vám vousáči vyletěli až teď usuzuji že je necháváte hnízdit až po zimě ve venkovní voliéře . Je to tak ? Můžu se zeptat jakou s tím máte zkušenost ? Přemýšlím také nad těmito krasavci ale mám možnost zimovat jen v menší spíše kleci než voliérce tak bych je chtěl nechat hnízdit až po přemístění ven . Mimochodem můžete vložit fotku ?
Dobrý den,
ano, nechávám je hnízdit až na jaře. Stejně mi hnízdili i alexandři malí a celkově znám chovatele alexandrů obecně a většině hnízdí až na jaře. Také jsem je zimoval v menší kleci, asi 1,5x1,2x1 (d,š,v). Takže určitě do nich jděte, v tomto bych problém vůbec neviděl. :) Foto vložím, dneska je nafotím a vidím, jak mi to vyjde, teď jsem ještě ve škole.