pro 176.218
s tím gritem je to trochu složitější
Ve skutečnosti jsou dva druhy gritu. Rozpustný a nerozpustný. Rozpustný grit obsahuje sépiovou kost, skořápky ústřic, vápenec a sádru. Ten se rozpouští kyselinami v trávicím ústrojí ptáčka a proto je zde menší nebezpečí ucpání volátka. Je tedy bohatý na vápník a další minerály. Na druhé straně je zde menší podpora mělnění celých zrn. Nerozpustný grit je tvořen kamínky a to většinou křemennými a částečky mohou být v různé velikosti od jemného písku až po malé kamínky. Tento grit zůstává déle v druhém žaludku ptáčka a je jakýmsi mechanickým pomocníkem při rozmělňování potravy.
Žádný grit jsem nikdy nedával.Staré uleželé vápno,říční písek,voda.Z malty jsem udělal kostku nechal řádně vyschnout a podal ptákům.Mimo to ještě jodový kámen,volně říční písek a volně sepii.Toto poskytuji svým ptákům již 40let a neshledal jsem.že by jim něco chybělo.Nač výhazovat peníze za různé novinky,které jsou jen taháky na peníze.Petr
Když dáte do voliery starou vápenou omítku a sepii tak dají přednost té omítce,Mají tak dokonalý grit je tam vápník i písek na trávení a ještě si obrušují zobák , takže žádný problém s přerůstáním zobáků.Já používám obojí jak omítku tak sepii,ale ta skoro neubývá.
Máme doma asi ti měsíce mníška a zatím jsem mu písek nekoupila, ale všimla jsem si, že někdy okusuje sepiovou kost a jí to, takže asi potřebu něčeho na trávení má...
Jako doplněk se kromě uvedených přídavků může ještě přidat amazonský jíl a černé uhlí. Pokud se to nechá někde v misce pták se sám rozhodne jestli do toho zobne nebo ne.
pro Petra Čermáka:
dříve se to jmenovalo písek pro ptáky, teď tomu říkají "odborně" grit. Takže jste ho svým ptákům dával, ani o tom nevíte.
pro Petra T.:
když jsem začínala s ptáky, také jsem nic nedávala, ale pak jsem našla vykousané dírky v omítce a začala hledat v literatuře (tehdy internet nebyl) čím to je a dozvěděla se právě, že by měli mít písek pro dobré trávení. Kanárkům kupuji jemný, pro papoušky hrubý.
Amazonský jíl bude spíše komerční tlak na peněženky chovatelů. V Amazonii žijícím arům, amazonkům a amazoňanům kompenzuje pojídání jílu na březích možné potíže s trávením nezralých a tudíž ne nejvhodnějších složek potravy.