Průjem je velmi častým průvodním znakem široké škály různých onemocnění, takže je velmi těžké bez znalosti dalších okolností určit příčinu. Po dobu několika dní zkuste vyřadit konzumaci zeleniny a ovoce. Místo vody dejte slabý heřmánkový čaj a do gritu a krmiva přidejte dřevěné uhlí pro papoušky. Pokud se stav nezlepší za dva až tři dny pak je problém vážnější.
Mám také dotaz ohledně průjmu. Moje andulka jí jen proso, ačkoli jsem se jí neustále snažila podávat ovoce a jiné laskominy, ona to prostě nechce. Máme jí už rok a za tu dobu jsem zkusila snad vše nic. Před několika dny jsem zjistila, že má normální hovínka ale okolo toho trusu je hodně mokro. Po včerejším čištění si myslím, že jde o průjem. Všude čtu, že to může být po ovoci, to ale nežere . Jinak je naprosto čilá. Hraje si, zobe zob a neustále "kecá". Poradíte prosím? Nerada bych něco zanedbala.
Mám stejný problém u mláděte, zítra jedu k veterináři a zkusím odčervit. Průjem je dost vodnatý, ale chová se naprosto skvěle. Hraje si, zope, jen má strašně špinavý zadeček. Poradím se s veterinářem a kdyžtak dám vědět. Je to strašně krásné mládě a nerada bych o něj přišla...
U nás je asi také problém po ovoci a zelenině, od chovatele na to nebyl zvyklý, ráda bych vše dopřávala, ale nevím, co by bylo pro začátek nejlepší a v jakém množství.
Problém průjmu má často souvislost, že chovatel, který vlastní jednoho papouška mu takzvaně dopřává všechno. Ani v přírodě nemají ptáci všechno. A musí se za potravou pěkně nahonit než něco k jídlu seženou. Doma v obýváku toho tolik nenalétají a talíř mají pořád plný.Nějaká střídmá hladovka by neuškodila. Pokud jsou problémy s průjmem větší je také možné přidat do oblíbeného papouščího zobání -oro digest- upravuje stolici a zabraňuje průjmům.
Tak jsem andulky odčervila a průjem u jedné stále pokračuje. Zadeček je neustále znečištěný. Problém trvá už měsíc, ovoce během a po odčervení nepodávám. Problém má pouze jedno mládě. Ale stejně tak jak průjem trvá měsíc, tak je andulka celý měsíc psychicky naprosto v pořádku, hraje si, zope, pije atd. Takže navštívím veterináře přímo s andulkou, ale nevíte si někdo rady? Nemáte podobnou zkušenost?? Andulka je fakt skvělá a veselá, myslím, že kdyby šlo o vážnou nemoc, nechovala by se takto. Ale na druhou stranu průjem je dost silný....