Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, co bude pro rosely nejlepší. Mám pár rosel, který bydlí ve venkovní voliéře, která je z jedné strany chráněná dřeveným obložením a zadní část je zděná. Samec loňskou zimu přežil venku, ale samičku mám od léta a loňskou zimu strávila ve vnitřní voliéře. Obávám se letošní zimy, nevím jestli by bylo lepší rosely přemístit do malé klece dovnitř (i když jsou plaší) nebo je nechat venku ve voliéře. Moc děkuji za případné rady!
Rozely chováme už 30 let, jsou to ptáci, kteří v pohodě vydrží i teploty pod bodem mrazu - nesmí mít mokro a průvan, čili vítr, který by protahoval voliérou. Venku jsme je nikdy neměli, než jsme postavili budovu a měli jen venkovní voliéry se závětřím, jak popisujete vy, řešili jsme to zástěnou z hrubé nepromokavé a neprofukující roletoviny, kterou jsme zatahovali celé boční stěny a na zimu jsme ptáky stěhovali do vnitřních místností do klecí o velikosti metr x metr, na výšku 1,70. To bylo ale fakticky jen provizorium, jak jen to šlo, stavěli jsme z panelů vyplněných polystyrénem budovu, ve které teplota obvykle neklesá pod bod mrazu, je sice nevytápěná, ale pro střední austrálii stačí. Vnitřní voliéry mají obrovskou výhodu - nemusím řešit "stěhování" ptactva, kdy ven a kdy zas do vnitřních ubikací, když je v zimě sluníčko, nádherně se proletí i na sněhu, pak je zas zavřem... V noci spí uvnitř i v létě a nemusím řešit škodnou.Každopádně bych voliéru zakryla a vytvořila nějakým způsobem mikroklima vevnitř. Jak velká je ta vaše "malá" klec? Předpokládám, že se jedná o rozely pestré...
Chovám penanty a žlutohlavé a již třetí zimu je mám ve venkovní volieře bez záletu,akorát půl voliery je kryta igelitem silným.Ptáci jsou ve výborné formě a i v mrazech se koupou,když dostanou čerstvou vodu.Bidla jsou silná cca 5cm v průměru.Petr
Petře, napište prosím v jak silném mraze to máte odzkoušeno. Nám teplota v budově ani při mínus dvaceti neklesá pod mínus pět - to je naše minimum. Četla jsem , že rozely v pohodě vydrží i tu dvacítku, ale nemám nervy to takhle zkoušet, i při té teplotě mínus pět mám tendence jim přitápět a držet teplotu na bodu mrazu... Takže napište své zkušenosti.Zdraví Dáša
Eliško, ta klec je děsně malá. Jak dlouho byste je tam chtěla mít? Až do jara je podle mě nemyslitelné. A chytat je a zas vypouštět, když se oteplí, to je věčné stresování ptáků. Asi bych tu voliéru opravdu jen přikryla a doufala, že nebudou dlouho trvající třeskuté mrazy. Neuvažujete o výstavbě budovy k zazimování?
Dobrý den,
Taky mám rosely celý rok venku. U mě se jedná o penanty. Venku jsem je měl i loni a to u nnás bylo i -23 a oni se v tomhle mrazu i koupali. Jsou v perfektní kondici. Loni měli 11 mladých ze dvou hnízd. Ta klec kterou uvádíte je strašně malá, to bych to radči řešil zakrytí aspoň části voliery ze tří stran. V takto malé kleci vám samec stuční a na jaře nebude chtít pářit.
fylip
Pro Elišku.Mám odzkoušeno-23 stupnů.Hlavně musí mít ve volieře velký průměr bidel,aby jim neomrzli nohy,také při mrazech dávám větší podíl slunečnice a pokud mrzne nedávám ovoce.Ptáci jsou v perfektním stavu a obavy že je trápím jsou liché.Podívejte se jaké podmínky panují v zimě v austrálii.V pořadu "Australie země papoušků"to vidíte v realitě Petr
Mám ve venkovní voliéře samce rosely pestré, už je to dědoušek je mu 26-27 let. Krytá ze tří stran, bez průvanu. Tak přemýšlím zda ji mám dát raději do tepla, když mají ke konci týdne být až -20 mrazy.. Všechny předešlé roky byla v zimě v domě, předtím jsem neměl tak dobře krytou voliéru. Díky za názory
Neregistrovaný: Taky jsem viděl tenhle dokument je perfektní, už jenom proto že se hodně zaměřuje na Eklektuse a později jdou vidět i rosely jak jsou normálně ve sněhu.
Všechny druhy rozel (kromě černohlavé) naprosto bez obav snášejí naši zimu i když je venku ninus 25oC. Podmínky jsou : zdraví ptáci, krytý zálet před větrem, suchá, ale vydatná strava, tlustá bidla. Já sám dávám do voliéry na zimu místo jednoho bidla prkno „naplacato“ a je vše OK. Na jaře při oteplení jdou do toku jak blázni. Pro rozely je přendavání z „teplého baráku“ do venkovní voliéry na jaře k ničemu. Ptáky to „rozhodí“ a často nezahnízdí.
Keď som ešte nemal vybudované vtáčie domky a choval rosely,tak sa pamätám bola krutá zima,je tomu tak 7 - 9 rokov,vymenil som im vodu,samozrejme mali zamrznutú a v tú ranu sa mi rubinky okúpali,vtedy bolo u nás - 28 stupňov.