Korela, bojí se ruky
Ahoj... potřebuji váhavě pomoc, moje korela se dřív nechala hladit chtěla stále drbat na krku ale teď pořád útočí, co mám dělat? Bojí se ruky a pořád mi leze na hlavu a mám pocit že se na té hlavě páří, co mám dělat? Děkuji
prosím o pomoc, dříve se moje korela nechala se hladit a drbat za krkem ale teď do mojí ruky pouze útočí a sičí na ni. Co mám dělat? Jak zase získám její důvěru? Co dělám špatně? Je to tím že když jedeme na dovolenou dáváme ji na hlídání někomu jinému? Nebo je to tím že jsem ji jednou chytla do ruky? Prosím o rady všeho druhu :(
Sameček, rok a půl starý, máme ho jeden rok
Pro Tery a pro Nikola:
Nejlepší je naučit ptáče sedat na ruku hned od počátku, když se krmí rukou do zobáčku. Ono pak ví, že sednout na ruku znamená, že dostane jídlo a tak se na sednutí na ruku těší, třepe křídly a loudí jídlo. Potom vím, že ptáčata nejdříve nemají rádi hlazení ani na hlavě ani na hřbetě; je to instinkt, protože ptačí dravci útočí svrchu tj. se shora na hřbet oběti. (Papoušek není ani pes, ani kočka. Domnívám se, že klasické hlazení po zádech pro papouška není tak příjemné, jako pro psa nebo kočku.) Další podmínkou je naprostá důvěra ptáčete k chovateli. Tedy nedoporučuji chytit ho za tělíčko když se důvěřivě přiblíží k ruce; ptáček to pak považuje za "zradu". Takže doporučuji, abyste se zpočátku dotýkala opatrně zepředu pouze jeho zobáčku, pod bradou a možná jemně pohladit prstem po prsíčkách v oblasti volátka. A hrát si a hrát a pokud možno s ním být co nejvíce volně v místnosti mimo klec. Hudba a zpívání je pro něj také příjemnou hrou. Hlavní iniciativu mazlení by měl mít ptáček; on to umí, on si umí např. sednout páníčkovi (paničce) na rameno, přiblížit se až k hlavě a zobáčkem něžně "žižlat" člověku ušní boltec. A když dává papoušek přednost Vašemu manželovi, tak to "skousněte". Dva dny je krátká doba. Přes Vašeho manžela k Vám cestu také najde. Hlavně: Žádné násilí !