Dobrý den, chystám se na burzu do T.n.Orl. a chci si pořídit andulku. Ale nevím jak bych ji mohl dopravit domu tahat se mě klec nechce tak jestli máte nějaké nápady na přepravky nebo jestli by stacila jen ňáka kostka s krabice (samozřejmě prizpůsobena) Předem děkuji
Pravda,pravda,*správný chovatel-kupující má mít.....*
ale *správný chovatel-prodávající má mít připravené kartonové přenosky (zanedbatelného finančního zatížení) a kupující, který si třeba kupuje papouška poprvé a neví která je pravá a která levá, tak určitě takovou kartonovou přenosku rád zaplatí a pokud si neopatří pevnou dřevěnnou, tak mu taková krabička vydrží i na víc použití.
Michale nespoléhejte na to, že je každý chovatel takto vybavený a raději si malou krabičku (kde uděláte nůžkami malé otvory na dýchání) opatřete sám. Jestli budete cestovat daleko je dobré dát do krabičky kousíček jablka a kousek senegaského prosa. Krabičku pak neste tak, aby andulka neprochladla,ale aby mohla v krabičce dýchat. Velikost krabičky pro andulku je asi 1/3 krabice od bot, to stačí úplně. V kleci se papoušci zásadně nepřevážejí!!!!!
Děkuji moc za odpovědi a za takovou vstřítnost krabičku udělám nejspíš s pevnym dnem (asi dřevotřiska a nějaký karton) stím jabličkem je to dobrý nápad, ale pojedu od tamtud asi cca 10 Km. Možná že bych si udělám takovou převozku sama doma jen z té dřevotřisky s nějakým šikovným otvýráním
Ještě bych se chtěl dotázat...
Někalé hlavní rysy jak bych poznal (já jako amatér) že ptáček (andulka) není starši 3 měsícům abych nesehnal nějakého staršiho, a také by mě zajímalo jak poznám ( zas podle čeho ) samce od samičky ikdyž teda nevím přesně co by bylo lepši, takže i to je má dalši otázka jestli je na chov a na ochočení lepši samec či samice. Kdysi jsem měl 2 andulky ale to jsem docela ešte malej (kolem 12) takže teďka ubec nevím skoro. Předem děkuji za odpovědi P.S musel jsem to všechno vypsat tak je to dlouhé :D
A proč sháníte andulku na burze? Tam vám prodá kde kdo andulku starou jako metuzalém a bude vám tvrdit , že se právě vylíhla. Domluvte se s nějakým chovatelem a andulku přivezte rovnou od něho. Vždyť andulky chová kde kdo.
Nu, v prvé řadě se podívejte na kroužek, zda je letošní (pokud je prodejce poctivec, tak má prostě letošní kroužky).Ozobí u takhle mladých ptáků by nemělo být úplně sytě modré a sytě hnědé.To mají staší a staré kusy.Na ochočení je asi nejlepší si andulku sám dokrmit nebo nechat si dokrmit, aby byla zvyklá od mládí na ruku. Zda se ochočí lépe samec nebo samička..záleží na konkrétním jedinci.Pokud si koupíte andulku tzv."divokou" tedy z venkovní voliery bez velkého kontaktu s lidmi (kromě krmení a čištění voliery), bude vám to trvat delší dobu a bude to chtít hodně, hodně trpělivosti, ale ochočí se.A jak řekl anomym nade mnou.Kupujte radši od chovatele, aby jste viděl, z jakého prostředí andulička pochází.Na burze koupím jen, když vidím něco "extrovního a zamiluju se na první pohled", což se mi ale ještě nestalo.Držím palce, a pak hoďte fotku:-))
Pokud je andulka opravdu mlaďoučká, a je vlnkovaná jako ta co dala do fóra Růža, bude mít drobné vlnkování na hlavě až k ozobí. Andulky které jsou starší 3 měsíců už mívají masku jednobarevnou - zelení ptáci žlutou, modří bílou nebo jsou-li žlutohlaví či žlutolící tak žlutou.
pokud je krabička z tenkého materialu a andulka aktivní,může se taky stát,že otvor na dýchání se změní na otvor výletový. Takže pozor na material. Všeobecný názor podat jablko je nesprávný-jablko odvodňuje,papoušek stresovaný odchytem a přepravou může dostat ze stresu průjem a odvodnění se jablkem ještě prohloubí.Je to z článku MVDr. Tukače.