pro cone: také mne toto téma zajímá, napsáno bylo dost pro i proti. Nezaložíme na to samostatné téma? Uvidíme, čeho se dočkáme. Je to už víc jak deset let zpátky, přišla jsem v krátké době po sobě o pár andulek, veterinář zmínil otravu, při hledání příčiny se jako nejdostupnějším rizikem jevily nové bezové větve, když jsem je dala do klece, byly mokré, bylo to na podzim. Jejich kůra je prý za určitých ročních období klimatických podmínek jedovatá. I názory botaniků se liší. Viděla jsem bezové větve u chovatelů, ale já už přece jen pro jistotu používám jiné dřevo, však výběr je veliký :-))
Já taky dávám černý bez a papoušci ho upřednostňují před ostatními větvemi a to nemluvím o tom, jak ho rádi obírají. Zatím jsem nic nezaznamenal a bez dávám asi 7 roků.
Fylip
pro Vendu:
no, vypadá to na krásnou tyrkysovou, i když možná ještě zesvětlá a bude to tmavě zelená. Ale ta modrá hlavička říká, že tam ten odstín do modra asi zůstane. Možná měl sameček nějakého modrého předka. Ta druhá vypadá na šedivou. Já také nejsem odborník, ale líbí se mi. Dokrmujete je sama?
Jé Růženko, kdyby byl oválnější, tak je to celý pan vajíčko z reklam, které možná pamatujete.
Přikládám zajímavé rozptýlení pro papoušky domácí: psí fontánka na pití, ale papouškům se moc líbí.
Jestli jde o šeřík tak ne. Černý bez dávám sporadicky. jen plogy a květy. O větvích se pořád vedou spory, ale už jsem větve dala taky a papouškům se nic nestalo.
Mezi ty běžně dostupné a velice nevhodné patří ten již zmiňovaný šeřík,zlatý déšt a bez chebdí. Dle ného je někdy zaměnen klasický černý bez za bez chebdí a z toho jsou pak ty diskuze o jedovatosti č.b. U nás v okolí se loni a předloni vykácely velké plochy s černým bezem a hlohem-stavby přiváděče na dálnici- a tak jsem bidla z č.bezu dával téměř obden nová, různých průměrů a stáří, a pro plody hlohu musím nyní jezdit o pár km dál.
Jediné, co jsem seriozně vyšťoural v literatuře o šeříku /Syringa vulgaris / je, že " semena nejsou poživatelná". Takže ani vlastně nevím, proč je podávat či nepodávat jako bidla. Jestli se jedná o ústní tradici nevím, pokud máte se šeříkem nějaké zkušenosti z praxe, sem s nimi.
4Petula- asi je ta vhodnost či nevhodnost některých drřevin na samostatné téma.
(použitý zdroj -Plody planých a parkových rostlin-A.Mikula,P.Vanke -SPN 89)
Tak denska jsem byl zase na Pradědu. Nedávno jsem tady psal, že když je na Pradědu hnusně, tak to jsou vánice větší než v alpách, ale naopak když je pěkně, tak se alpy můžou jít schovat taky. Dneska nám to vyšlo a celí den bylo azuro a shezdovky perfektně upravené... Aby jste věřili, tak dávám pár fotek, které jsem slíbil minule :) Na fotce jsou Petráky - Petrovy kameny.