Dobrý den,prosím poraďte.Mám párek korel.letos poprvé měly mladé a to 5.6.07 (4ks z 5 vajíček - 1 bylo jalové) a 13.10.07(1ks z 5 vajíček 4 rozbily,protože budku navštěvovala jiná korela).Dnes má mládě 3 týdny a v budce jsem objevil 1.vajíčko,jak mám prosím postupovat.Jinak se korely mají dobře chutná jim a často je vidím pářit se.Nevysílí to samičku? Děkuji za odpovědi
Samozřejmě to vysiluje samičku, ale toto záleží na mnoha faktorech. Například počet snesených vajec (v tvém případě docela dost), stáří ptáků, vitamíny na doplnění vápníku a další. Ono většina začínajících chovatelů dělá chybu v krmení. V době kdy jsou mláďata velká a chystají se opustit budku by se měla vysadit vaječná míchanice a mělo by se krmit naklíčenými zrninami. Když budete podávat vaječnou míchanici ještě v době, kdy mláďata budou vylétnuta z budky, tak stimulujete pár k dalšímu hnízdění. Dále můžete ptáky stimulovat náhlým zvýšením teploty, prodloužením dne umělým osvětlením atd. Další možnost je, že máte prostě pár, který má potřebu hnízdit. V tomto případě doporučuji po vyhnízdění zavčasu odebrat budku a nechat ptáky dostatečně odpočinout.
Pokud momentálně ptáci snášejí vajíčka, tak vřele doporučuji doplnit samici vápník. Většinou používám Kalcium chloratum (zakoupíš v lékárně a v malém množství podáváš ve vodě), nebo přípravek na doplnění minerálních látek Optimin E od firmy Aquamid (Zakoupíš na internetu, nebo na větší burze, podává se do vody a výhoda je v tom, že víš přesné dávkování, které je na obalu)
já nechávál korely hnízdit 3x za rok ale jestly vám vlezla druhá pára do jejich hnízda tam je lepší dát třeba 3budky na 2páry at si vyberou a nelezou si do hnízd