Sice mám jen "mazlíka" - tedy nejsem chovatelka, ale těší mě, že váš je taky na maso. Náš Pepíno se po něm může utlouct. Slunečnici se snaží taky vybírat a zbožňuje senegalské proso, jiné zrní mu nejede vůbec. Ovoce má ale rád - hlavně jablka (ta má denně), hroznové víno, popř. hrušku, mandarinku. Nic moc jiného jsem mu ještě nenabídla. Akorát ke všemu přistupuje velmi pomalu (tedy pokud nejde o to maso) - musí vidět, že to jíme my, a pak, po nějaké době taky ochutná. Takto mu zachutnalo i vajíčko - ale dá přednost nakrájenému, tak jak ho jíme my, než třeba míchanici, kterou mu dám do misky (vejce, strouhaná mrkev, strouhanka). Teď zkoušel i papriku, jen proto, že viděl mě, jak ji jím, ale zatím mezi jeho favority asi nepatří.... Pro upřesnění - má měsíce. A mám pocit, že se nají i z větviček - dala jsem mu ovocné - a nic moc, ale vrbové téměř oholil.
Díky, můj je taky mazlík, sama jsem si ho dokrmila, je mu 5 měsíců. Maso úplně zbožňuje a moc má rád kukuřici a trávu(jetel, mlíčí apod). Jinak chce ochutnat vše, co jíme my, konkrétně já, protože ostatní členy rodiny bohužel strašně napadá. Doufám, že se to změní, nebo ho budou nesnášet! Začíná docela hezky mluvit. Npř. zahryzne se manželovi do ruky a hned řekne Nekousat!
:-) U nás naštěstí žádné napadání ostatních není, i když dává přednost dospělým před dětmi, a to se týká i jakýchkoli návštěv. Ale tak jako u vás - užírá hlavně mi - i když má zbytek rodiny to stejné, jako já. Stačí jen, že jdu směrem k lednici a přiletí okamžitě a odkudkoliv. Povídá už taky hezky, asi od 3 měsíců. Jediné co mě trápí je to jídlo. Ze zeleného jsem mu zkoušela dát pampelišku, vyryla jsem jí i s hlínou a dala do květináe, ať zůstává čerstvá, ale pobaštil i hlínu a vypadá to, že v ní byly vajíčka škrkavek a právě máme za sebou 3 odčervování u veterináře. Takže mám ze zeleného krmiva docela strach - nevím, zda to dost důkladně omyju.
Tak to jste mě s těmi škravkami vyděsila, jak se poznají?
Já tu trávu vůbec nemyju, říkala jsem si, že v přírodě je to taky tak, ale v přírodě jsou asi i přirozená odčervovadla.
Poznají se fakt snadno - začaly z něj vypadávat "nějaké bílé nudle" - tak jsem hned jela k veterináři (měla jsem jen andulky, a i to už je nějakou dobu, tak jsem měla strach). Vypadlo jich z něho fakt hodně, hlavně v trusu. Veterinář říkal, že to může být z voliérového chovu (kontaktovala jsem chovatele, ale jeho mníšci problém neměli, a podle veterináře se to přenáší pozem trusem ptáků - jsou tam obsažená vajíčka, která přežívají dlouho i bez hostitele). A nic jiného, než ta hlína to být nemohlo - a tu jsem fakt nijak nečistila (v podstatě ani tu pampelišku), takže zaneřáděné to být mohlo. Každopádně jsem ráda, že to máme za sebou. Jinak na netu doporučují jednou za čas dát jako přírodní odčervovadlo česnek - moc ho sice nebaští, ale když Pepíno vidí, že něco chystám nějaké jídlo, tak neodolá ani tomu česneku.
Mám mníška jako mazla a chovám je i venku ve voliéře Strava by měla být co nejpestřejší. Vypsat všechno, to je na stránku Já dávám všem papouškum snad vše co se dá dávat. počínaje borůvkami přes jahody,rybíz, angrešt, jostu,ostružiny bez - květy i plody jeřabiny,třešně,hrušky, švestky,hrozno, kivi, zkoušel jsem i moruše, papriky, okurky, cuketu, červenou řepu, petržel ...atd Každý pták má rád něco jiného dále počínaje smetaníkem (pampeliškou) peťour, žabinec ( nebo jak se tomu říká ) jitrocel i klasy.klasy kukuřice pšenice proso počínaje v mléčném stavu.... Nejvíce jablka a mrkev
slunečnice je tučná rozhodně by neměl mít jenom slunečnici chce to střídat aby si nezvykl pak nebude chtít nic jiného a bude to vyhazovat z misky. V létě krmím žíhanou a v zimě černou. černá slunečnice obsahuje více tuku.Papoušek potřebuje také dostatek pohybu aby netloustnul.
Tak taky prispeju.Ten muj miluje zelene lusky, kukurici a nejvice rajske.Z ovoce hlavne jablka, hrusky.Slunecnici taky hrozne miluje.Delame mu strom z vrby kterou kompletne oloupe.Nejvic ale miluje brambory, cesnek a cibuli.Doufam ze mu to neuskodi.Ma 5 mesicu a uz umí slova kuky kuk, super a ted se snazi ahoj ale moc mu to nejde,Je to mazel, ale hrozne mi vadi ze kdyz jdu do jine izby tak hrozne rve.Uz sem skousela asi vsechno a nemuzu ho to odnaucit.
Kubík je ke všem kamarádský, hravý (i když nejraději přistává na hlavě), ale mrzí mě, že se bojí ruky - nebo spíš prstu, vůbec na něj nejde. To když bych ho už potřebovala dát do klece. Ale jinak má volnosti hodně - vlastně má klec otevřenou skoro celý den a lítá se do ní najíst a zase vyletí....ale samotného ho doma nenechám na volno.
A chtěla jsem se zeptat - kiwi taky může? Slyšela jsem že ne.
Kubík taky začne řvát, když odejdu z obýváku a je zrovna v kleci, to jsou holt mníšci. A čím víc ho okřikuji, tak tím on řve víc. Jako bysme se "hádali", ale když mě delší dobu neslyší a nevidí, tak přestane
ten křik je přirozená vlastnost hejnových ptáků jakmile je jeden kus z dohledu hejna začne o sobě dávat vědět ujišťuje se že je vše ok a pokud mu odpovíte zbavujete ho strachu.Takže jej to neodnaučíte bude se více méně ozívat vždycky pokud bude vědět že jste někdo nablízku.
Náš řve jako blázen jakmile se rozední až do té doby než ho pustím alespoň na chvilku ven.Pokud odcházím, řve jak smyslů zbavený. Přibližně od 9 do 12 hodin nezavře zobák, pořád si povídá. Ještě se chci zeptat, jak má´te upovněný ten krásný strom?