Prosím Vás, o radu, zkušení chovatelé, chtěla bych si pořídit většího papouška, který by se mohl naučit mluvit, s cenou, která by se pohybovala do pěti tisíc. Mám již zkušenosti s roselami, ty úspěšně odchovávám, korelami a andulkami, chtěla jsem si pořídit Alexandra Velkého ale stále váhám.
Taká jsem se chtěla zeptat jestli by rosela byla schopna vysedět a odchovat vejce jiného papouška.
Děkuji
Vysedět asi ano, jenže pokud si pořídíte vejce dražšího papouška a rozela se rozhodne, že sedět nebude (z různých důvodů nebo příčin) tak co potom. Když si pořídíte na dokrmení mládě a sama ho dokrmíte, máte při vaší snaze větší naději na úspěch. Jinak co se týká odchování jiného papouška roselou, tak nevím nejsem si jistá. Někteří ptáci kukačku v hnízdě poznají. Ale nevím jestli rosely.
Dobrý den,
Taky bych do toho takhle spíš nešel a raději si dokrmil mládě sám, i když jestli nemáte zkušenostis dokrmováním, tak bydch si koupil už asi hotového. A nepřemýšlela jste o jiných papoušcích za podobnou cenu? Alexandr velký je za prvé do domu strašně ukřičený a mluvit se taky moc dobře nenaučí jak jste psala. Nemyslela jste třeba na senegalce?Dá se sehnat už levněji než alexandr velký. Nebo Ara Nobilis, tam by ste sice musela asi o 1 000 kč překročit limit 5 000 ale prý je na ochočení perfektní. Za stejnou cenu už jsem v inzerátech viděl i papoušky konžské fantientis, ručně dokrmené kteří jsou taky lepší než alexandři velcí. Dobrý jeůdajně taky mníšek a tam by jste ani tu cenu nemusela překračovat a ještě by jste ušetřila¨, problém je u něho ale s křikem. Všechny ceny jsem uváděl za už hotové mladé, ale bude se to odvíjet od chovatele. Někteří prodávají dráhš a někteří levněji.
fylip
Dobrý den, zalistujte zpět v příspěvcích, bylo toho zde o mníškách napsáno dost, máme ho doma a nakecá toho až až. A neřekl bych že je hlučný - i když občas ho to chytne, ale když na něho začneme mluvit co se mu nelíbí a proč se rozčiluje, tak přestane. Mám je i venku, a řekl bych, že hlavně řvou když přijde někdo cizí. To není pak slyšet ani vlastní slova.Mníška doporučuji a jak se psalo je za babku.
Paní Ellen, mám pro vás odpovědi na obě otázky - z vlastní zkušenosti. Alexandra máme už 6 let, kupovali jsme ho jako 5 letého, ochočeného a mluvícího ze zveráku. Nedoporučuji. Rozhodně to není mazel - má období, kdy je agresivní a nedá na sebe šáhnout, po vypuštění z klece nevleze ani na ruku, pouze na bidýlko, kterým ho do klece vracím. Pohladi se nedá téměř vůbec - takové to škrabkání a mazlení. Od doby, co ho máme, neudělal vůbec pokroky ani v mluvení - říká "Kájo"," co to", "co to je" a" jedu", když ho posunujeme s lecí. Jinak brebentí takovou "čínštinou", píská, už i kdákal, když přes léto byl venku na balkóně a slyšel slípky. Jinak nic. Rozhodně byl už nevolila alexandra.
Co se týče podloženého vejce pod rozely - rozela pestrá mi vylíhla a odchovala princezku. Náš pár požíral vejce, jedno se nám takto podařilo zachránit a v té době seděla rozela na vejcích a povedlo se. Nemusí to ale být pravidlem, nám to pro jednou vyšlo.
***Nemyslela jste třeba na senegalce?Dá se sehnat už levněji než alexandr velký. Nebo Ara Nobilis, tam by ste sice musela asi o 1 000 kč překročit limit 5 000 ale prý je na ochočení perfektní. Za stejnou cenu už jsem v inzerátech viděl i papoušky konžské fantientis, ručně dokrmené kteří jsou taky lepší než alexandři velcí. Dobrý jeůdajně taky mníšek***
zadavatelka se ptala na VETSIHO papouska.
pro zadavatelku: vetsi papousek vhodny jako "domaci mazlicek" do 5000 neexistuje
Z opravdu větších při troše štěstí a snažení seženete mládě amazoňana venezuelského, viděl jsem letos i za 5500kč. Jednak to je už opravdu větší papoušek a je o nějakou tu kategorii výše i rozumově než seneg. nebo alex. velký.
Filipem dopručená ara nobilis je také jako mazlíček úžasná, sám jsem měl pár, kde zkrotla přirozeně odchovaná samice stejně jako dokrmovaný samec během krátké doby, mluvili-samec více, přilétali na nataženou ruku a dokázali sedět na rameni i hodinu při sledování /mém/ televize.
Pane Šiška na amazoňana Venezuelského (oranžovokřídlého) jsem úplně zapoměl. Nevím jak moc je to pravda, ale slyšel jsem a párkrát i četl že venezuelci jsou odst agresivní a to i v páru, takže tam bych JÁ asi do tohohle nešel. Taky už jsem letos viděl odchovy za 5 500 Kč a dokonce už asi 2x za 5 000.
Pro neregistrovaného: Podle mě senegalci mezi větší papoušky inteligenci patří, taktež konžští a ary nobilis. Mníšci to už asi ne, ale dříve jmenované ano. A i kdyby ne, tak jsem se snažil vybrat do cenové kategorie největší papoušly.
fylip
Já jsem ti Filipe viděl neskutečné venezuelce, krotké, už dospělé. Pán měl nejdříve jeden kus samostatně v kleci vlastní výroby, dokoupil druhý kus, vyrobil tutéž klec a držel v ní druhý kus. Na jaře smontoval obě klece dohromady, odstranil přepážku, přimontoval budku zvenčí a ptáci mu zahnízdili a vyvedli mladé - při hnízdění byli agresívní až hrůza, stratili plachost. Po vyhnízdění ptáky zase rozdělil do jednotlivých klecí zase až do dalšího jara. Několik let po sobě vyváděli mladé. Je to jak chovatelská latina, ale možná se ozve někdo jiný, kdo o tom ví také.Já jsem od něj bral před mnoha lety nekrotkého liberijce.
Dobrý večer, jsem ráda že se tato diskuze tak rozpoutala, papouška kterého bych si chtěla pořídit nejspíš e budu mít v domě s velkou klecí.Děkuji za skvělé tipy, a zvážím to a cením si toho.ochočování mám už za sebou, třeba s roselou, většina se shoduje že je to voliérový pták, s tím souhlasím, já jsem jej ovšem měla nejprve v kleci, a skvěle jsem ho ochočila(seděl na rameni, bral z rukou, umí pískat tony a zvuky ktere jsem ho naučila ovšem nadání pro mluvení zřejmě rosely nemají( mám ho šest let), koupila jsem samici a úspěšně odchovali po dvou letech mladé, až jsem se divila, teď se z něj stal docela agresivní roselák, který brání svou voliéru a samičku, pořád ale sedí na rameni a bere mi z ruky. Tak jsem se rozhodla nechat párek pro chov a pořídit nového papouška. Doufám jen že si z těch všech krásných vyberu správného.
S pozdravem
Vašutová E.