Opět otázka pro ty, jež chovají aymary.Pominu-li větší množství ovoce a zeleniny podávané těmto ptákům, jaké směsi si pro ně mícháte vy? Podávám proso: žluté, červené, zelené, oves loupaný, lesknici, trocha kardi a sem tam lehoučce slunečnici jen pro chuť. Prohlížím směsi Deli Nature č. 94 a 66, podáváte někdo nějakou?
já krmila proso (asi 60%)
lesknice 25%
neloupaný oves 10%
5% slunečnice + kardi + ostropestřec
brali mi nejčastěji jablka a mrkev na kostičky, strouhanou mrkev odmítali, okurky a vše zelené, exotickým ovocem sem nikdy nekrmila
Dobrý večer.Určitě bych podával i naklíčené a máčené. Například deli nature 33. Také bych nezapomínal obzvláště u těchto ptáků na dotování vápníku a Vitamínu D3 přes zimu. U mě měli citronci nejraději papriku a rajčata, kterým dávali přednost i před jablkem, mangem a dašlím ovocem.
Co se týče ovoce a zeleniny, mají každý den něco jiného, to co krájím mým klukům dávám i aymarám:-).Foto je jen ilustrační pro dnešní den.Naklíčené a máčené budu hodně podávat v době odchovů, to ano.
4 sunflowersman: čím jste dotoval ten vápník a D3?
4 Peťula: používáš nějakou konkrétní směs?
Dobrý den, já jim dávám Deli Natur 66, protože postupem času jsem zjistila, že lesknici nechtějí, oves nechtějí, kardi zbývá - prostě ty mlsné potvory žerou jen proso + sem tam něco jiného. Slunečnici mi bere 1 pták z 8, takže tu dávám jen do máčené a klíčené směsi s pšenicí, hlavně v době odchovu mladých. Hlavní složkou krmení je u mě ovoce a zelenina - stálice jsou jablko, mrkev a okurka, milují květák, brokolici a červenou kápii, celkem si dají víno, hrušku a broskev, ale banán, rajče a pomeranč odmítají vzít do zobáku. Z volně rostoucích jakž takž oždibují šípky a hlohinky, ale nejradši mají drobnolisté větvičky ovocných stromů nebo větve smrků a modřínů - ty vždycky úplně oholí, včetně kůry. Stále mají k dispozici grit, sépijku a do vody dávám Amivit, Acidomid a Optimin +/- v polovičním množství, než uvádí výrobce. Zatím jsem u nich (naštěstí) nepoznala zadržené vajíčko nebo slabou skořápku, tak jak to uvádí literatura. Jo, a cca 2x týdně dostávají piškoty, jen tak na chuť. Hezký den, Lucie D.
Dobrý den. Omlouvám se, vidím, že už jste se mě ptala jednou,ale já si poprvní nevšiml. Používal jsem calcium chloratum a combinal A + D3. Koupíte to v lékarně. Aymary údajně vyžadují a absorbují velké množství slunečního záření, tudíž když jsou v zimě mimo přímé slunce měl by se dotovat vápník a a ADčko. Nyní podávám velmi zřídka menší množství nutrimixu, a jelikož mám vyvešeny boudy u pyrur, tak jsem párkrát podal calcium chloratum. Ovšem zde obzvláště platí všeho s mírou. Je mnoho názorů kolik přípravku použít. Já kapu pouze pár kapek do misky s vodou.
4 Ruza5: Jsem moc spokojená s kvalitou té směsi, co se čistoty a velikosti zrn týče, ale vzhledem k chuťovým preferencím mých aymar jsem to začala ředit červeným a žlutým prosem. Hezký večer, Lucie D.
Dobrý večer.So zaujmom som si prezrel Vašu stránku,hlavne čo sa týka Aymar chcem Vám trošku oponovať,hlavne o krúžkovanie.Aymary krúžkujem krúžkom 4,5 a hlavne až zhruba 13-14 dňové a to ešte tak 2 dni kontrolujem či krúžok drží,či nespadol.Môžete mi veriť odchovávam ich okolo 40-50 kusov ročne.