Naše svu jsou v tomhle trochu nedobré. Jistota je histologie plus barvení a to umí nejblíž Vídeň
nemoci slepic
Když jste si jistá.. musí to být pravda.
Jo, tak zrovna marka podle projevů asi ne, to už spíš tubera…ale chce to pitvu v každým případě
Pisete zacaly zvedat nohu a pak ji prestaly pouzivat.. co si pod tim predstavit? Tahaj ji za sebou, nebo drzej zvednutou a skacou jen po jedny?
Zrovna tbc to je hubnutí starší drůbeže, možná plus průjem. Ochrnutí končetiny bych nečekala.
Může to jit ruku v ruce. Ano, onemocnění ročních a starších slepic. Někdy se kulhání střídá, jednou pravá, zítra levá… Pri takovém postizeni stačí skepici otevřít a změny na orgánech už jsou tak výrazné že to pozná i laik..
Akorát nepozná, jestli je to TBC, salmonelóza nebo leukóza.
to opravdu záleží na tom, co si představujete pod popisem dotazujícího. ono totiž marek dělá paralýzy a obrny nohou, ovšem to zvíře je jinak obvykle úplně normální, nehubne, žere. postižené nohy nestřídá, prostě je to ochrnutá noha konečný stav a uhyne hladem nebo ho uklovou a ušlapou ostatní
tbc je naproti tomu taková typická chřadnoucí nemoc. k chřadnoucím nemocem často patří různé kulhání a slabosti končetin, to ano, ale ty nohy jsou normálně citlivé a nepohyblivost je spojená až s vyhubnutím zvířete a je to předsmrtný stav
leukóza drůbeže není častá, je to nemoc mladší drůbeže, nebývá hromadná a to ani ta tbc ne, to jsou jednotlivé kusy ne “už několik”.
salmonelóza, teda paratyf, u dospělé drůbeže nemá příznaky vůbec ale vůbec žádné. V případě nějakého fatálního oslabení to bude úplně tuctová sepse, tzn. náhlý úhyn bez předchozích příznaků případně nakrčená slepice a pak je po ní. žádný kulhání nestihne, tak max bude před smrtí zcela nechodící umírající.
Tak bodlinka má určitě pravdu..celkový úhyn na typické projevy této nemoci…naštěstí znám pouze z knih..
Dobrý den, u sousedů mají nemocné slepice a paní si s tím neví rady.Když koupí nové, za cca 3-4 měsíce takhle vypadají viz foto. Poradí někdo, co by to mohlo být. Předem děkuji.
…žádnou nemoc nevidím..ale prázdný kastrol na krmení, moc špatná zoohygiena, určitě i invaze parazitů…chudáci slepice..týrání zvířat…
Rady zde https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/12502-ztrata-peri-u-slepic/
toto vypadá na kanibalismus. Slepice se nudí nebo jim chybí živiny, tak se oždibují navzájem.
Probral a zabíjel jsem letošní slepičky a jedna neměla žlučník.. Prohledávali jsme játra a pak vnitřnosti dva, takže to vylučuje mojí slepotu.. Setkal se s tím někdo, je to možný?
Možné je všechno.
Kolegyně, 30 let praktikující veterinářka na velké klinice (tedy hodně pacientů a hodně zkušeností), nedávno prohlásila - “už neříkám, že něco není možné, protože je.”
My naopak pitvali kočku, která měla žlučníky dva. Příroda si někdy zalaškuje.
Setkala jsem se s tím párkrát u králíků,že měli žlučovody,ale žluč ne.
Asi jste chtěla napsat žlučník…
Kdysi jsem na tohle narazila u brojlerů, taky jsem hledala a nenašla. Nevěřila jsem si, tak jsem kromě žaludku vyhodila pro jistotu všechny vnitřnosti i s játry. Brojleři jsou, chudáci, stejně zrůdy, tak jsem o tom víc nepřemýšlela.
A tak bez žlučníku se dá žít, že jo. Kůň ho taky nemá. Ani spousta lidí. Včetně mě.
Prosím Bodlinku o radu..zabíjeli jsme dnes staré slepice,vlašky…asi 5 leté..od konce léta nesnáší, přepeřily s vypadají dobře, velice vitální.. jedna vnitřnosti úplně normální,ale druhá mě překvapila..játra čistá,ale střeva jakoby zúžená, mezi střevy tuhý rosol…i tuk mezi střevy,byl tuhý, rosolovitý…slepice byla dobře nažraná..ještě jsem se s tím nesetkala…co to může být?…