přivezl jsem si amazoňana přímo s prodejny s domácími mazlíčky,kde ho mimojiné nenechali měsíc ani jednou proletět.je mladý a krásně zbarvený bylo mi ho líto tak jsem se rozhodl koupit jej i když jsem byl vždy proti zvířeti s takové"prodejny".prosím vás máte někdo skušenosti jakým spůsobem takového papouška vrátit spátky do pohody,vždyť jinak jsou to velce rozverní papoušci ne?dík Laďa.
Chce to papouškovi poskytnout trochu času a hodně péče a hlavně citlivého přístupu, a on se do pohody dostane sám.Obecně bych použil přísloví " netlačit na pilu ". Trpělivost a on Vám to stonásobně vrátí.
Chce to více misek s různým krmivem. A určitě papouška zbytečně pořád nesledovat a jak psal pan Šiška netlačit na pilu. Ptáci jsou hodně zvědaví a v brzké době začně ochutnávat.
take doporucuji zkouset mu davat opravdove lahudky.ja jsem dobre nachytala nove prichoziho na bananek a sladky ovocny sirup, sladkou hrusku...pak uz se rozjedl.
ale mimochodem. to neni dobre chodit do takovychto prodejen. vedle nas maji v kleci metr x metr x dva metry dva kakady zlutocelane. pochybuji ze kdy byli pusteni nebo ze je obcas pousti.
A kolik andulek, evidentne nemocnych, jsem uz koupila a nasledne nakladne, narocne lecila a pak shanela kam je umistit...to ani nepocitam.
Radsi uz nakupuji pouze ve vybranych obchodech.Je to opravdu smutne. Preji pevne nervy...Jsem rada ze nejsem sama kdo takhle "rozhazuje" penize....:-)
Kdyby jste cokoliv potreboval...rada pomohu. Hodne na nej mluvte a piskejte...
Musíte si uvědomit dvě věci. Někteří ptáci jsou spíše šplhavci. A ta druhá věc je, že majitel obchodu ptáka prodá a ten pták se v takovém obchodě moc dlouho neudrží, protože si ho většinou lidé koupí, proto ho ani třeba nepouštějí. Neříkám, že je to správné, ale berte to i z jiného pohledu. Některé druhy chovatele odchovávají v malých klecových boxech, kde se ani neproletí a po vyhnízdění je umístí do prostorných voliér.
lidi díky za podporu a za vaše rady,skouším mu dávat všecny možné pamlsky ale zdá se mi že všechno jen rozkouše a nechá spadnout na zem.nechce se mu dolů do klece ke krmítkům a vůbec jsem ho neviděl pít,jen když mu dám vodu k zobáku tak si párkrát hltne.jinak po kleci šplhá jak opice a dnes za mnou přiletěl sám až do kuchyně(6m).je krásnej ale s tím jídlem a pitím mě trápí jo a taky má průjem.nevím jestli ho nevzít k veterináři ale nechci ho převážením zase stresovat.
prujem muze byt dusledek prevozu = stresu, pokud ale pretrvava nekolik dni, vyraz k veterinari. nebo se alespon telefonicky porad.
misky mu dej pro zacatek pod zobak, treba se jeste boji slezt dolu, jeste se neudomacnil. na fotce vypada jako mimi, ale jestli byl v obchode mesic, tak se asi sam nakrmi. davej mu ruzne zradlo - granule, piskoty, senegalske proso v klasech, ovoce, zrniny, macene zrni.
vetsinu papousku nachytas na senegalske klasy, kukurici (muzes dat mrazenou - ta je mekka a sladka, samozrejme v rozmrazenem stavu), taky mivaji radi teple kasicky (rozrdcene granule a piskoty rozmacene v teple vode, ohrata ovocna presnidavka...)
on se jeste rozkoukava, ale zase to nepodcenovat.
Dobrý den. Jak jsem psal v jiném tématu. Pokud jde o tekutý zelený trus je to zapříčiněno nadměrným přísunem tekutiny do ptačího těla (voda, jablko, a jiné podobné krmení). Tento problém se vyskytuje většinou u mladých ptáků.
Měkká strava by se měla podávat poměrně dlouho (čas. PAPOUŠCI - ROSEMERY LOW)
Rozhodně mu nabízejte různou stravu. Pro mláďata jsou nejvhodnější senegalské proso v klasu (toto zrní je měkké), rozmočený piškot (chvilku nechat pod tekoucí vodou).
Další vhodné krmení je samozřejmě ovoce a zelenina.
Mražená zelenina je taky velice vhodná (mraženou směs večer vytáhnete a ráno krmíte= nesmí být ledová)
Naklíčené zrniny, máčené zrniny, vařené zrniny.
Vařené zrniny dáte vařit. kukuřici vaříme delší dobu a nebo ji den předem dáme máčet a pak vaříme. Ke konci varu doporučuji přidat trošičku rýže, která by se měla jen nechat přejít varem, nebo vařit cca 3-5 minut a to maximálně. (Příliš rozvařenou rýži špatně přijímají) Rozhodně nedoporučuji podávat solenou ryži.
Co se dál stravy týče můžete podávat mixovanou směs o které jsem na tomto internetovém portálu psal článek. Stačí nastrouhat a nebo mixovat piškoty, strouhanku (rohlík), vařené vajíčko (vařit minimálně 10 minut), mrkev. Toto je základ do kterého klidně můžete podávat další ingredience. tuto směs můžete míchat s naklíčenými zrninami. Pokud máte granule, tak je doporučuji míchat do máčených či naklíčených zrnin, aby navlhly a nebo je nechat trochu navlhnout ve vodě a pak je scedit. granule jsou pak měkké a ptáci je lépe přijímají.
Dle mého si Amazoňan musí zvyknout na novou stravu. V obchodě mu určitě nedávali tak pestrou stravu a tak je potřeba ho na to uvyknout. Přeji hodně štěstí a hlavně žádnou paniku. pokud papoušek šplhá a létá, tak určitě nestrádá.
díky díky díky,už je to mnohem lepší,jde mi už i sám na ruku akorád má hodně ostré drápy,ne přerostlé ale ostré,takže sestřihnout asi ne,spíše něco na obroušení(jeho přistání na mé ruce dost bolí).
je to miminko, on si ty drapky obrousi,. taky asi v obchode nemel vhodna bidla. dejte mu silnejsi bidla (tak, aby je obemknul max ze 2/3) s hrubsi kurou
Pro Lucii Valíčkovou: Ano jí. Vezme si celý klas do nožky a prostě louská a louská. Možná by to chtělo delší dobu předkládat. Stačí ho umístit na dno klece, tak aby si pro to slezl dolů. Někdy vezmu ostré nůžky a prostě klas nastříhám na jeden a půl centimetrové kousky a smíchám prostě s ovocem a zeleninou.
Pro neregistrovaného: Drápky bych doporučil zastihnout jen od zkušeného člověka. Je možno později drápky pilovat pilníčkem na nehty. (Až bude více důvěřivější). Jinak platí čím silnější průměr bidel tím lepší a je lepší drsnější povrch, tak aby si drápky o bidla sám brousil.
díky za rady,ty bydla mu určtě vyrobím a jinak už se pěkně otrkal,rozkousal skoro všechny hračky a začíná i mluvit hlavně k večeru mu to pěkně kecá.někdy se na něco strašně naštve a pak od něj hrozí i poštípání.mně nenapadá ale po přítelkyni vyráží.slyšel jsem že nejsou jak žakové kteří se upnou na jednoho člověka a ostatní napadají,no možná to chce čas a trpělivost.
Hicks: Na dno klece by si určitě neslezl. I misky jsem milostpánovi musela předělat, aby se uráčil najíst. Zkoušela jsem to zavěsit na různá místa v kleci a nic. Ale nasekání klásků zkusím. Tahle varianta mě nenapadla.