Dobrý den. Naprosto nenároční na chov jsou rysi(kanadský, ostrovid), také karakal a ocelot, ale ten potřebuje v zimě vytápění. A samozřejmě lze začít s chovem všech druhů divokých koček : k. plavá, slaništní, bengálská, pouštní, mramorovaná, divoká, arabská atd. Manula nedoporučuji.Ze všeho nejdřív je třeba si ujasnit, jaké zvíře chcete, a pak shánět o tomto druhu veškeré info ohledně chovu, péče, způsobu zacházení, krmení atd. Samozřejmě je třeba zjistit, zda je zvíře vůbec dosažitelné.
Dobrý den.
Nejdříve chci pochválit stránky.
Chtěl bych se optat na chov rysů (konkrétně na rysa červeného nebo kanadckého). Kolik je u nás chovatelů? Jaká je těžké si případně u chovatele zamluvit kotě.
O chovu uvažuji již dlouho ( vlastně po tom toužím od děství), ale neměl jsem vhodné podmínky. Teď se zadařilo koupit krasný zalesněný pozemek, kde budu příští rok stavět dům. No a tam už zbyde spousta místa pro můj sen.
Děkuji za reakci.
Dobrý den. Rysa červeného (bobcat) u nás nechová žádný soukr. chovatel, pár je v chovu ZOO Jihlava, ale odchov mláďat se doposud nepodařil. Pár kanadských rysů mají 3 chovatelé, já mám 2 páry. Jeden z chovatelů má deponovaný starý pár ze ZOO Ostrava a letos se mu již odchov nezdařil, další má pár pětiletý a doposud neodchoval, zbývající dva, včetně mě, mají jedince ještě příliš mladé na odchov. Ten se dá očekávat nejdříve v r. 2012, takže máte dost času se na chov dostatečně připravit a vše si nachystat. Kotě si můžete u chovatele zamluvit dopředu, i když zatím je to předčasné , jak jsem psala výše. Doposud žádný soukr, chovatel KR neodchoval, takže nezbývá než čekat. Kanadské rysy má v chovu ještě ZOO Brno a Plzeň.
Děkuji za bleskovou reakci.
Jaká je vůbec možnost zvíře třeba dovést?
Osobně přiznávám, že o ždibeček se mi více líbí Rys červený. Takže se ještě chci optat jestli tušíte proč je u nás chovaný jen v Jihlavě? Náročnost, nebo podobně?
U nás v Chomutově v zooparku máme právě jen jednoho Rysa Ostrovida. Občas zajdu mrknout.
Děkuji
Ps: foto - pěkný fešák
Rys červený se dováží z USA a možnost ho dovézt je dost problematická, nicméně to jde. Budete však čekat řadu měsíců na vyřízení dokladů a výsledek je nejistý. V USA je několik "míst", odkud ho lze dovézt. Pokud se jednou vážně rozhodnete chovat tuto šelmu, kontaktujte mě, dám Vám doporučení, jak ho získat. Je třeba počítat s tím, že takto dovezená zvířata jsou pouze na chov , ne na ochočení.
K Vaší 2. otázce: každá ZOO má určitou koncepci a chová určité druhy zvířat. Jako příklad uvedu např. ZOO Dvůr Králové, kde se specializují na chov pouze druhů žijících na africkém kontinentu, i když by pro ně nebyl problém získat např. rysa červeného, je to šelma pocházející z Ameriky, tudíž nezapadá do jejich koncepce. S náročností chovu to nemá nic společného, RČ je na chov nenáročný, stejně jako RO nebo RK. Rys červený je z těchto tří nejmenší a výrazem připomíná spíše přerostlou kočku.
Na fotce výše je moje samice RK, samec je zhruba o třetinu větší.
Dobry den,
dle mych zkusenosti jsou velike rozdily treba i v jednom druhu mozne. Videl jsem bobcaty v plzni, opravdu jak velke kocky, ani prilis vybarvene, a potom jsem mel moznost si osobne pohladit krasna zvirata dovezena firmou specializujici se na tento obor, nikdy bych neveril, ze jde o stejny druh. Hlavne kocour byl kus a v nadhernem zbarveni. Tato zvirata myslim skoncila v nemecke zoologicke zahrade. Opravdu úžasní jedinci. Byl jsem u nich ve vybehu asi 15 minut a osetrovatel kocoura bez problemu po 3 dnech nosil v naruci. Cena byla ovsem ponekud vyssi, tusim 3500 USD.
Panu S. preju at se mu jeho zamer zdari, takovou predstavu mam i ja.
hezky den
zraroman
jj rozdíly jsem postřehl. Jsou jedinci jak říkáte né moc vybarvení a někteří až nezkutečně zabarvení.
No u mě pořízení je otázka spíše roků než měsíců. Nechci nic uspěchat a připravit výborné podmínky.
No a jestli červeňáka nebo kanaďana také nemám rozhodnuto. Jen jak jsem říkal o ždibet se mi zamlouvá více RČ.
Ahoj a dobrý den šelma může stat 20.000 až 500.000 a víc zaleži na chovateli a o jakou kočičku se jedná :-).
Mě osobně se libí Kočka Bengálská ( divoká forma ) její cena je kolem 60.000,- Kč a ty krotky stojí 5.000 až 50.000Kčzaleží na pohlaví a za jakym účelem .
Pokud mazlík nebo čistě chov bez vystav a chov a vystavy zaroven.
http://www.sumarum.cz/clanky/divoka-krasa/ - hned ta 1 fotka je ta co bych chtěl doma 1 chovat.
Snad nebude vadit malá reklama
Musím trochu poupravit zde uváděné informace. Jsme hrdími a šťastními majiteli rysů červených (bobcatů) a jako jediní soukromí chovatelé v ČR jsme je importovali přímo z USA. Akce to byla náročná časově, finančně, ale výsledek rozhdoně stál za to. Kromě bobcatů máme v našem chovu pumy, servaly a karakaly. Bobcati jako jediní jsou s námi neustále.
Dobrý den , krásná zvířata, blahopřeji. Mohl bych poprosit asi i za ostatní čtenáře za víc fotek a případně i příspěvek o nich ? Děkuji a přeji hezké svátky vánoční
Dobrý den, Šárko. Díky za fotky , co jste mi poslala a prosím, pošlete i sem více fotek do fotogalerie - máte krásné šelmy. Podle výrazu bych řekla, že na té fotce je na rameni Katy a pod ní je Bob? Jsou nádherní. I když jejich získání provázela řada problémů, myslím, že odměna stála za to a dostala jste krásný dárek k Vánocům - blahopřeji.
Letos nám ta vzájemná návštěva nějak nevyšla, ale snad to bude příští rok lepší a sejdeme se. Těší se.