Prosím o radu které druhy velkých papoušku mohu mít v celoroční volieře.Nebudou tam hnízdit chci je jen na okrasu.Voliera bude 7m d,4m š,2.4m v.Předem děkuji za informace Jarda.
Tak z středních můžete alexandry čínské popřípadě velké, Patagonce, Královské a z velkých Kakadů růžoví, inka a další druhy stačí pohledat, ale toto už jsou spíš druhy pro zkušené chovatele.
fylip
Ještě doplním že téměř všechnu austrálii, takž02e tam máte na víběr hodně druhů. Letos bych do toho ale asi nešel, protože má byt největší a nnejkrutější zima za posleních 1 000 let. 3 týdny v kuse má byt až -35. Já mám austráli taky venku a už tento víkend děláme na rychlo velké zimoviště pro králováky,penanty,horské 2 páry zpěváků,mnohobarvé a kakariky.
Napište, v jaké hodnotě by se měli papoušci pohybovat a také jaké už máte zkušenosti. A také, jestli sousedům nevadí hlučnost. Pokud úplně začínáte, tak bych snad ani nic velkého nedoporučil. Z větších by tam mohly být tři páry alexandrů čínských nebo papoušků patagonsých. Pletivo by mělo být silnější a hrany dřevěných konstrukcí oplechovány. Co nejvíce různých stromů, klád, silné lano na houpání a hlavní je nějaké závětří, kde by byli chráněni před nepřízní počasí.
Co se týká hodnoty je to jedno.Zkušenosti nějaké mam s malými a středními papoušky.Chovám 8 let a mam andulky,korely,zpěváky,rozely,kakariky,horáky.mníšky,nádherny,alexandry malí.Z časových duvodu přemýšlím o prodeji těchto druhu,zbourání všech volier a postavit jen jednu velkou okrasnou.Je samodřejmostí že si o papoušcích které mi doporučíte,něco naštuduji než je koupím.Voliera bude samodřejmně celokovová, pletivo 1.8-2 mm.Chovu zdarJarda.
Nevím, ale zimovat jakékoliv kakaduy venku, tak do tho bych nešel. Fakt, že u několika chovatelů / třeba článek v poslední NovéExotě / takto přežívají zimy mě nepřesvědčil. Kolik zim již takto přečkali? Asi mnoho ještě ne, takže dělat obecné závěry z několika experimentů bych nedoporučoval. Další fakt je, že k některým omylům dochází zevšeobecňováním pojmů. Třeba zimní měsíce v Holandsku či Velké Britanii jsou značně teplejší než u nás. Pak z nějakého překladu zahraniční chovatelské literatury se náš chovatel rozhodne zimovat venku své papoušky také.
Nešlo by to třeba nějak zkombinovat? mít venku velkou výletovou voliéru na jaro, léto, podzim a na zimu je schovávat do nějaké místnosti doma? Popřípadě přistavit kousek zděného záletu k této voliéře?
No vidíte. Taková zděná garáž je určitě dobré řešení. Papoušci zde budou v bezpečí před silným větrem, bouřkou a hlavně před různou škodnou. Přitápět se dá vždy a všude, jen se to někde vyplatí a někde se to prodraží. Ve vašem případě to bude asi ta druhá možnost. Na kolika stupních zde zůstala teplota v zimě? I kdyby to bylo mírně pod nulou, tak by to zmíněným patagoncům nebo jiným "mrazuvzdorným" papouškům pomohlo. Kakaduové růžoví by zde také mohli být. Ale záleží na kolik to klesá. Do 5°C pod nulou bych se nebál. Silná bidla, dobré krmení a problém vyřešen.