Dobrý den, v pátek nám vyletěla kolrelka. Její zobáček vypadá že ho půlka chybí a ta druhá půlka vypadá jako strup. Chtěl bych se zeptat, jestli jí zobáček doroste? A jestli jí můžeme nějak pomoci? Děkuji
Taly bych řekl že to je na utracení. Pokud by jí teda nechtěl někdo kdo by jí uměle dokrmoval po celý život, ale to asi není moc pravděpodobné. Dokrmovací kaše jsou dost drahé, je s tím celkem dosrt práce, korela by si nikdy nevzala co by chtěla a nejspíš by se celý život trápila. Jenom by mě zajímalo jak jí do teď krmili rodiče. Pokuď vím tak rodiče svím zobákem ´´obejmou´´ zobák mláděte a jakoby po stranách ho rozevřou aby dali potravu. Tady si to neumí,m představit.
fylip
Jednoznačně jsem pro utracení, nečekala bych na zázrak.. Po čase rodiče budou ptáka odmítat krmit, pošel by hlady, to je dost hrozná smrt, na nic nečekejte, ptáka co nejdříve utraťte. Pokud si na to netroufáte sami, zajeďte na veterinu.
Do budky je docela špatný přístup, takže mláďata nekontrolujeme detailně. Nikdy se nám nic podobného nestalo, takže nebyl důvod. Navíc mládě vykukovalo a členové mojí rodiny si nevšimli, že by bylo něco v nepořádku. Je možné, že se papoušek zranil při cestě ven z budky? nebo že mu to udělali rodiče? myslím, že rána nebude stará. Na sépiové kosti, která je na zemi voliéry, je krev (kapky).
Evidentně to krmení šlo.
Před dvěma týdny mi na důsledky tohoto poranění zemřela má chovná tříletá samička rosely penanta. Dominantní až agresivní samec ji nejspíš napadl a vylomil ji celý vrchní zobák. Samici prohlédl veterinář a dal mi na výběr. Utratit nebo nechat žít. Podle jeho slov to samici mělo po čase dorůst, i když s celoživotními následky v podobě deformace zobáku. Já jsem tedy chtěl dát samičce šanci a pokusit se ji doma dokrmovat. Údajně se i měla asi po dvou týdnech naučit příjimat měkkou potravu. Samička mi ale asi na třetí den uhynula a ulehčila si tak trápení. Po debatě s chovateli jsme došli k závěru, že takto ulomený zobák už nikdy nedoroste, ale to je jen věc názoru, a že je v těchto případech lepší nechat ptáka utratit. Anebo jak mi do telefonu řekl vet. : buď ji hoďte kočce anebo přijeďte a uvidíme, co se dá dělat. Já přijel a akorát mu "naplnil kapsu".