S nějakým seznamováním samozřejmě počítám / samozřejmě až bude samec ! /. Uvažoval jsem i o samci dvouletém, ale uvidím. jinak kolega před lety sestavil z dovozových " ruských" kubánců, z dospělých 8 kusů 2 velmi spolehlivé páry, které samy odchovávaly. Stáří svých ptáků neznal, pohlaví se v r. 80 tipovalo od oka.
Jinak jedu zítra konečně pro dospělého samce fantiensis ke své chovné samici /opět téměř tisíc km/, tak jsem také velmi zvědav jak dopadne seznámení, i když pap. konžští nějak agresívní projevy nemají.Alespoň jsem u témě deseti dospělých jedinců žádnou agresivitu nezaznamenal, jen jeden dospělý samec gulielmi g., tři roky starý a z toho tři roky chovaný samostatně v kleci mi naháněl samici, která špatně létala a musel jsem jej prodat.
Zpět k Africe. Dnes se mi podařilo dopárovat osiřelou chovnou samici pap. konžského fantiensis. Narazil jsem na 4 letého, velmi pěkného samečka, odchov pod rodiči z prostorné voléry. Jak je ovšem běžné, byl na druhém konci republiky.
-foto od původního majitele-
Dobrý de pane Šiška. Sympatický kus, také bych potřeboval dopárovat samici,ale to bude asi ještě na chvíli. Jinak gratuluji k odchovu. Co se týče popisu papoušků musím s Vámi souhlasit, že fantíci patří mezi best of z Afriky, tedy alespoň pro mě. Myslím si, že tento papoušek má více, než dobré vlastnosti .Mirek
Samec fantiensis byla pro mne nutnost, ten kubánec spíše jen kousek snu a radost z něčeho nového. Další z amazoňanů / samozřejmě po dopárování stávajícího/ by mohli být am.ventralis.
Dobrý den, letos nabízeli ventralisy tři čeští chovatelé - odchovy- a v Holandsku, Španělsku a Portugalsku byly nabízeny min. 5x páry-cena 2700 až 3tis. eur za pár, u nás v ČR jsou tuším někde kolem 80tis. za příbuzný pár.
Ještě by mě lákali xanthops a barbadensis, tady je cena nižší , dají se sehnat za 40 a 35 tis. Kč, příští rok může být cena i o trochu nižší.
Amazoňany bych mohl všechny, zrovna tak i ary, ale nejsem nejideálněji situovaný s ohledem na sousedy. Nebojím se, že bych situaci neustál, ale vždy jsou ve hře nějaké naschvály, které by mohly obyvatelé voliér poškodit. A zlo plodí zase jen větší zlo a já bych chtěl klid. Takže uvidíme reakci sousedů , až budou venku létat dva-tři páry křiklounů.
Díky :) O běločelích taky do příštíhoroku uvažuju. Budou nové voliery pro afriku, takže se pořád ještě rozhoduju... A to mezi běločelíma, je jedno jestli nana nebo albifrons, možná žlutolícíma, amazonkama černotemenýma, papouškama konžskýma, papouškama hnědohlavíma a arama nabilis.
Filipe je správné, že máš více kandidátů, kterým by mohly odpovídat stejné velikosti voliér. Já to osobně řeším tak, že mám snad dest kandidátů na rozšíření chovu a jen čekám na odpovídající cenu a kvalitu. Důležité je jen mít vždypo ruce ten správný balík financí. Kdybych nebyl limitován financema - další rok budu pokračovat hlavně ve stavbě volér, a další na rok nato zase, tak by u mě již křičeli v brzké době horské ary a keové. Tak musím realizovat relativně levnější sny, ale dostatek odpovídajících voliér je u mne nyní na prvním místě.
šli by dát amazoňané fiscini (filamentové) do voliery s rozměry vnitřní část 120cm délka ,šířka 160cm a výška 150 cm a vekovní část délka 220 cm šířka 140cm a výška 210 cm děkuji
Amaz. fialovotemenní / finschi / jako všichni amazoňané mají tendenci v menších voliérách tloustnout, tak jedině v uvedených rozměrech při velmi vyvážené stravě, obsahující hodně ovoce a zeleniny a méně tučných semen,
Znal jsem chovatele, který v podobných, snad dokonce i menších voliérách amazoňany choval a odchovával. Optimální to jistě není, ale šlo by to.