O víkendu jsem navštívil rodiče a spatřil jsem tuto hrůzu!!!! Jedná se o vápenku? Taky na nožičkách má takové bílé šupinky. Byl celý načepýřený a za 4 hodiny pobytu jsem ho neslyšel ani jednou písknout....:-( Většinou spal. Zdál se mi ale celý apatický, jen si došel na zrní a na vodu. Je asi třičtvrtě roku mladý. Díky za reakce a za podněty k léčbě
Ano opravdu se nejspíš jedná o vápenku, která se u andulek vyskytuje velmi často, klec vydesinfikujte a postříkejte Arpalitem (nebo jiným antiparazitálním přípravkem) stejně jako ptáka, kterému mimojiné mažte každý druhý den postižená místa rostl. olejem nebo nějakým živočišným tukem (sádlo, atd). V takovém stadiu by vápenka neměla závažnějším způsobem ovlivnit celkový zdravotní stav ptáka, takže buď je v tom ještě něco jiného nebo je to prostě jen vaše sugerace (nic ve zlém;-)) Přeji hodně štěstí. Luboš Tomiška
zdarec je to vapenka ale nic to neni staci to jen mazat jedlym olejem a za cas to zmizne mozna se oloupe trochu kuze ale zase to doroste a nic nepujde poznat
Já bych vápenku určitě nepodceňovala - může to přejít v hodně škaredou vápenku. Já mám nějaký olej od veterinářky, který se dává na ozobí nebo pod křídlo (na tu velkou žílu), ale nevím ja se to jmenuje - možná ten Ivomec nebo nějak podobně.
nejsem veterinář, jen se mi to zdálo z mého laického pohledu jako kruté řešení. Díky zkusím doporučit. Chci se ještě zeptat, zda vápenka může vyústit v nějaké závažnější onemocnění nebo i ve smrt?
to nevim ale mel jsem jednu andulku a ta mela tu vapenku tak rozsirenou ze nevidala na jedno oko vubec a na to druhy jen trochu je lepsi to zavcas lecit nez se to rozsiri jako treba u me
Nevím, co Vám přišlo kruté? Ta aplikace pod křídlo? To se jen kapne z injekce (bez jehly samozřejmě) pod křídlo, protože tam je velká žíla a tak se přípravek přes kůži vstřebá do systému a působí zevnitř. Našla jsem foto pokročilé vápenky - myslím, že to mluví samo za sebe. Určitě bych to jen tak nenechala, ale šla bych na veterinu.
Přípravek Selemektin neznám, takže nemůžu poradit. Já jsem vždycky aplikovala Ivermectin jen jednou, ale to byla vždy jen začínající vápenka. Pokud je vápenka v horším stadiu, tak nevím jak často. Určitě bych se poradila s veterinářem.
Bohužel náš sameček taky chytl vápenku. Ač jsem asi 2 týdny mazala olejem, tak se toho ne a ne zbavit. Včera přivezl táta od veterináře kapky (chtěla jsem ten Ivomec, co tu někdo doporučoval, ale ten veterinář neměl). Dal tátovi ale kapky na stejné bázi - asi ten Selamektin, co zmiňuje romaario.
Vím, že se to aplikuje na žílu pod křídlo, ale stačí 1x denně? Nebo vícekrát? Na to se totiž táta už nezeptal. :(