Mám novou samičku a samečka papouška zpěvnýho,mají 2 měsíce,mám je dát do venkovní voliéry 1 m+1 m +0,75 m na zimu ven,nebo je nechat přes zimu doma a přemístit je ven až na jaře,je mi jich líto je dát ven na mráz,i když vím,že zimu u nás snáší dobře.
Andulce se říká p. zpěvný, ale nejspíš myslíte zpěvavého že? Máte na ně velice malý prostor, to není voliéra, ale opravdu malá klec, zpěvavý jsou letci, minimum 2 m délka, odchovy budete mít malé, dobné, ptáci se nevylítají, opravdu to budou chudáci :( Pokud je necháte v zimě venku budou trpět, nemají možnost se na tomto prostoru ani zahřát letem, dost jim klec promrzne, určitě bych je na zimu ven nedávala, trpěli by :(
A pokuste se změnit jim prostor k žití, na takovu klec asi nebude ani moc pěkný pohled ..
Vtěšinou tyhle "rady" píší právě ti, kteří chovají tyhle ptáky v takových ubohým (sice silné slovo, já to tak ale beru) podmínkách. Ve starších literaturách se dokonce píše většinou délka 3 m, dnes už se většinou píše že stačí 2 m ... tyhle rozměry jsou ale MINIMÁLNÍ, ne ideální, za ideální považuji prostor mnohem větší, to si ale většina chovatelů nemůže dovolit.Osobně chovám na prostoru 2x1 při výšce 2,5 m a můžu vám říct že délka se mi zdá malá :( Tihle ptáci jsou opravdu letci, pohled na ně v letu je krásný, příští rok půjdou do nových prostor na délku 3,5 m a snad to bude větší pastva pro oči :) Klecový chov považuji za týrání :(
Tohle je tak možná na andulky a i pro ty je lepší když se po sezoně vylítají na větším prostoru... Opravdu si nedokážu představit že někomu v takových klecích žijí papoušci až do smrti...
zpěváky jsme chovali v 5 metrové voliéře stejně jako ostatní austrálii, všechny voliéry máme podobně dlouhé. Prolet potřebují všichni ptáci. Ta vaše voliérka mi také připadá docela malá, já bych tam nedávala ani andulky, nanejvýš nějakou drobotinu, zebřičky a tak.
Dobrý den,
Já mám zpěváky ve volieře 4x2x1 (d,v,š) Myslím že by jim stačila i uváděná voliera s délkou 2 metrý, ale pravda je že hodně rádi lítají a tu 4m dlouhou volieru maximálně využijou. Letos mi vyvedli 3 hnízda. V prvním bylo 5 mladých, ale pár bohužel 2 mladé ušlapal, takže zbyli 3, po vylétnutí nasedla samice podruhé, opět pět mladých, ale jedno nepřežilo,Potřetí jsem je už nechtěl nechat zahnízdit, ale samice sedla ještě než vyletělo poslední mládě z druhého hnízda, takže jsem neměl čas budku zacpat tak jsem jí je nechal.Vyklubali se 2 mladé ze 4 vajíček. Jako vždycky jsem ve věku 13 dnů nakroužkoval, ale jedno mladé po třech dnech zemřelo, nevím proč, možná jsem ho špatně, nebo nmoc silně chytl při kroužkování, ale řekl bych to tím nebylo. Teď čekám až vyletí to poslední mladé z třetího hnízda a budku vyndám.
Je pravda, že jsou o hodně pěknější když jsou odchovy z velkévoliery a jde to poznat. V Přerově jsem zatím prodal všechny které jsem tam vezl, a doma mi už zbyli jenom 2 které jsem v Přerově zatím neměl+ jedno nevylecené mládě. Všechno jsem prodal na stole, žádně výkup. Teď nejsem na svojem počítači, ale až se dostanu ke svojemu, tak dám fotky starých, i odchovů.Krmím žrádlem Deli náture.
fylip
Aymary to je uplně něco jiného než zpěvavý, určitě nastudujte jejich chov a hlavně stravu a hnízdění ať nejste nemile překvapena. Rozměry by jinak byly v celku ok :) Ale určitě by bylo lepší jim aspoň výhledově zajistit lepší prostor ikdyž to nejsou moc letci.