Sh4dow30.09.2010, 10:00:36xxx.xxx.174.220Chápu, co tím myslíte a teprve teď si uvědomuju, jak to asi ode mě muselo znít. Laik, který bez uzardění mluví o tom, jak si pořídí tygra před lidmi, kteří mají zkušenosti s menšími kočkami a vědí co dokáží a jen představa něčeho velkého je děsí. Kdo ví, čeká mě ještě dlouhá cesta a můžu změnit názor, může se stát cokoliv, ale osobně bych moc rád v cíli viděl sebe sama s tygrem. A myslím, že pan Roman přesně vystihl ten postup, který jsem chtěl zvolit. Nejdříve jít za chovateli tygrů a od nich si nechat poradit co a jak a rozhodně by mě nikdy ani nenapadlo si domů nastěhovat velkou kočku, u které nevím, co můžu čekat. Stejně jako bych si nikdy nekoupil dospělého hada, kterého neznám a který by mě mohl zabít. Co se týče příspěvků pana Petra, ten sestřih napadnutí mi určitě pošlete. Člověk musí sbírat informace i z té odvrácené strany mince chovu. Ale co mě zaujalo v tom komentáři byla poznámka "většinou při vystoupení". Jen mi připadá, a opravte mě, jestli se pletu, že člověk, který chová zvířata, aby s nimi vystupoval, má s nimi přece jenom jiný vztah, než člověk, který má jenom jednu dvě kočky a těm se věnuje. Přijde mi, že když se člověk se svou kočkou setkává jen v prostředí, které kočka zná, ve kterém se cítí bezpečně a začne člověka vnímat, jako přirozenou součást svého prostředí, nehrozí takvé nebezpečí, jako při častých přesunech a když ne přesunech, tak velké množství neznámých podnětů, které mohou zvíře při takovém vystoupení podráždit. Nakonec...co člověk ví, co se opravdu zvířeti honí v hlavě.
Sh4dow30.09.2010, 10:05:31xxx.xxx.174.220A jen tak mimo soutěž, tomuhle fóru by prospěla možnost formátování textu, přinejmenším možnost odentrování, protože když to ten text slije do jednolitýho odstavce, tak je to hrůza.
doutrklars30.09.2010, 10:08:21xxx.xxx.27.79tak to bude asi jen tim , že to berete zodpovědně vůči sobě a v neposlední řadě i vůči rodině a okolí , což je neméně důležité u takovéhoto rozhodnutí , ono taky tak trochu nejde jen o naše touhy a přání , ale taky o ta zvířata a rodinu , sousedy atd. Kdybych sem napsal , co mam za sny chovat , asi by ste mi napsaly , abych to nejdřiv konsultoval s doktorem a to už jsem toho choval , ale zas na druhou stranu kdyby se člověk jen bál do něčeho jít, to by se zas určitě nikdy k ničemu nedopracoval doutrklars
doutrklars30.09.2010, 10:22:10xxx.xxx.27.79Vtom je právě ten zakopaný pes pane Pavle, že nikdy nemůžete na 100 procent odhadnout průběh vaší hry , nebo jakékoliv komunikace s nim, ty ůtoky se bez vyjimky staly lidem, kteří toto dělají generačně a mají zkušenosti , že se nam o tom nikomu ani nezdálo . To zvíře třeba 5 let daný ůkon zvládá naprosto suprově, a najednou někde něco zašustí , nebo blesk fotoaparátu a vy zrovna ukazujete jak mu můžete do tlamy vložit hlavu.......... A to už je jen na oponu a rychlý odvoz vašich ostatků . Další je třeba , že zvíře něco bolí a je netečné , vy si toho hned nevšimnete mimo jiné to může zabolet při doteku , v přírodě by takto třeba lev lvici jen napomenul , že na hru nemá náladu , ale pro člověka to může být ten poslední kontakt se svým miláčkem , v profilu myslim máte email , tak vam to večer pošlu
doutrklars30.09.2010, 11:27:10xxx.xxx.27.79Ano pošlu skoro myslim že by to tu pan provozovatel měl udělat jako volně přístupné , je to fakt drsné a trochu k zamyšlení , na co mam a na co už si sáhnout v životním cíly nemohu, podle mého názoru velká a člověku nebezpečná zvířata patří do speciálního zařízení , klidně i soukromého , ale musí tam být odborník, jen tak je to bezpečné jak lidem tak i těm chovancum
Sh4dow30.09.2010, 11:36:12xxx.xxx.174.220Teda musím říct, že některé ty záběry jsou fakt hodně drsné. Tady člověk krásně vidí, jaký je oproti zvířatům ořezávátko a přesto....je to nejničivější živočich na téhle planetě. Krásně využíváme svoji inteligenci a nadřazenost. Ale zajímavé, že je tam spousty záběrů s býky a ani bych se nedivil, kdyby jich 90% pocházelo ze Španělska. Tahle jejich tradice mi přijde nechutná a v mých očích je to staví na úroveň barbarů.
doutrklars30.09.2010, 12:02:36xxx.xxx.27.79To máte pravdu, ono se nam lidem to machruje , když máme v ruce nějakou zbran , a ještě lépe za zády někoho , kdyby ta naše selhala, ale bez ní té šelmě dáme méně práce než tele od bůvola , to musíme mít stále na paměti
Sh4dow30.09.2010, 15:01:39xxx.xxx.174.220Tak jsem tedy usoudil, že tygry nechám ještě několik let spát a zaměřím se teď na něco, co by mě k nim mohlo posunout blíže - to jest chov menší šelmy. Z těch menším jsou mi nejsympatičtější oceloti, ti vypadají krásně. Nejdříve bych se teda zeptal, jestli existuje nějaký zdroj informací (literatura, příp. webové stránky), kde bych se o těchto šelmách dozvěděl více. Nechci Vás totiž obtěžovat s tím, že z Vás budu tahat všeobecné informace o těchto šelmách, jak se chovají v přírodě apod.
A mimo....rád bych všem navrhl, aby mi tykali, protože mi to přijde přirozenější vzhledem k mému věku.
Cherry140230.09.2010, 15:41:21xxx.xxx.38.222Ahoj Pavle. Jsem ráda, že jsi upustil od toho chovu tygra a rozhodl ses pro malou šelmu. Bohužel nevím o žádné literatuře, která by se týkala výhradně ocelotů, na internetu něco málo najdeš, ale jsou to jen všeobecné informace, které se navíc v mnoha detailech liší, podle toho , kdo to psal. Myslím, že tady na diskuzi by ses mohl dovědět víc. Navíc teoretické znalosti jsou fajn, ale vzhledem k tomu, že budeš mít to zvíře doma, tak praktické rady pro Tebe budou mít větší cenu. Na píši sem obsáhlejší článek o ocelotech, ze kterého pochytíš aspoň základní info.
Sh4dow30.09.2010, 16:19:10xxx.xxx.174.220Tak to zní naprosto ideálně. A dovolte mi ještě smeknout před zázemím, které jste dokázala zvířatům vybudovat. Je to opravdu krása a lahodí to oku. Pokud někdy v budoucnu budu něco podobného mít, můžu hovořit o štěstí.
Ovšem abych teda moji situaci uvedl na pravou míru. Jsem čerstvým absolventem, momentálně se snažím marně sehnat práci a první, kam nejspíš půjdu, je byt, kde je nereálně takovéto kočky chovat. K takovémuto chovu člověk potřebuje dům s pozemkem, zahradou, kde může vybudovat odpovídající výběh, který zvířata potřebujou. Doba, kdy můžu já mít reálně dům nebude dříve, než za 10 let, což pravda v současné době staví můj chov jakýchkoliv koček do říše snů, takže mi nakonec nic jiného, než teoretické znalosti nezbývají.
gazd03.10.2010, 10:50:18xxx.xxx.241.196Dobrý den, Pavel zde vzpomenul tygra, tak si dovolím vložit nějaké fota, které jsem včera pořídil. Pro šelmaře nebude určitě nijak obtížné určit, odkud snímky pochází.
raduz03.10.2010, 22:12:11xxx.xxx.159.53Dobrý večer,Pavle ikdyž nejsem šelmař tak Vám odpovím protože jsem byl v té samé zoo jako Zdenek:)jedná se o zoo Dvůr králové nad Labem.a no toho krasavce sem tam koukal taky pěknou chvilku.
gazd04.10.2010, 15:00:41xxx.xxx.241.196Dobrý den, přesně tak jak uvádí Radek. Omlouvám se , ale slůvko "zoo" mi z textu vypadlo a správně mělo být napsáno: "Pro šelmaře nebude určitě nijak obtížné určit zoo, odkud snímky pochází."
zbynek
autor webu 04.10.2010, 20:01:16xxx.xxx.142.1Pavel Bulíček - Sh4dow:
zareagovali jsme na tvoji námitku v tomto tématu z 30.9.2010 (10:05), už je možné dělat při psaní v diskuzi odstavce.
Omlouvám se za odbočení od tématu.