dobrý den, přidala jsem k samci rosely pestre samici rosely rubino, samec ji ve volieře štípe a stále ji honí. nevíte jak na něj?? budu muset je rozdělit?? děkuji
Jak jsou oba dva staří a jak dlouho je už máte ve voliéře? Samec je pán domácí a tak vyhání nového nájemníka. Samici by ale neměl napadat. Dokud nelítá peří, tak je nechte, třeba se uklidní. Ale pořád je pozorujte a v případě oddělte. Řiďte se rozumem.
samička je letošní a samec je loňský. samec je ve voliere dva měsíce a samičku jsme pridali dneska. taky tetuším proč ji napadá když je to samička ...
snad se uklidní.
udělali jste chybu v tom,že jste samci do jeho teritoria dali "vetřelce".Pokud máte volnou voliéru "neutrální půdu", přemístěte oba tam.Samec si jen hájí své území, navíc je starší a víc si troufá.
V mém případě před pár lety jsem měl ten samý případ. Po roce jsem svému samečkovi rosely udělal voliéru pustil ho tam na jaře a pak k němu pustil za nějaký čas přidal samičku. Byla odchov toho roku. Takže o rok mladší. Samici jsem i s klecí umístil do voliérky a otevřel dvířka. Samec si ji prohlížel a poté si k ni zalezl do klece, dřív byla jeho, a ukázal ji cestu ven. Ukazoval ji to tak dlouho, dokud nevylezla. Tak si asi padli hned do oka. Sice ho pak samička asi dva týdny odháněla, ale vše dopadlo dobře a teď je to vynikající chovný pár. Loni myslím 8 a letos 9 mladých (dvě hnízda ročně).
koupila jsem ji od chovatele jako samičku, tak snad je ...
jinak teďka se už trošičku zklidnil, ale sem tam si na ni ještě troufne ale není to už v takové míře.
ale zkusím je tedy premístit do jiné voliéry kde budou oba nováčci, snad to pomůže.
ještě jsem se chtěla zeptat, více samic rosely se snese když budou bez samce?? bylo by možné chovat treba 3 rosely pouze samičky spolu pohromedě? děkuji
a proč chcete chovat jen samice? Problém u dvou samic nevidím, pokud nejsou agresivní - i takoví jedinci se najdou. Taky se nám stalo, že jsme kdysi v začátku chovali svúj první "pár" rozel než jsme zjistili, že máme dvě samice - teprve až obě snášely vejce.