Samičce to nevadí, většinou to vadí tomu kdo dokrmuje, protože se krmí po dvou hodinách ve dne v noci. Záleží jaké mládě dokrmujete. U andulky to trvá asi 5 týdnů u amazoňana cca 3 měsíce neustáleho vstávání. Taky záleží jakou krmíte technikou, tedy jak rychle je mládě nakrmené.
Prečo chcete brať mláďa hneď po vyliahnutí? Odoberte ho minimálne 2 týždne staré a nemusíte ho kŕmiť každé 2-4 hod.,ale stačí 4-5 krát denne a nezabudnite na správnu teplotu,aby Vám neuhynulo na podchladenie.Navyše už v tomto veku má od rodičov tie spravne baktérie v traviacom trakte a nehrozí ,tak ako u dokrmovaného od 1. dňa hnačka alebo uhyn.
Já jsem dokrmoval žaka do konečného odstavu téměř 4 měsíce. poslední měsíc a půl jsem ale již noční krmení vynechával.
Pokud má být dokrmovaný jedinec krotký a určen na PET, tak bych zcela zavrhl ryché krmení sondou do volátka, začínal bych stříkačkou do koutku zobáčku a po dvou - třech týdnech / podle druhu dokrmovaného papouška / bych přešel na krmení upravenou lžičkou, sice to trvá déle a papoušek si vezme jen tolik, kolik chce, ale lépe se vytváří vazba na člověka. Opravdu to vyžaduje čas a trpělivost.
Neuznávám dokrmovaní ve čtyři ráno před nástupem do práce a pak až v 16hod po příchodu domů. Pak žasnete nad velikostí senegalců, žaků nebo amazoňanů a hlavně mad prohlášením prodávajícího o takto ručně dokrmeném jedinci, že časem skrotne. Holt člověk je lovec, v současnosti jsou objektem "lovu" prachy.
Já taky nemám ráda krmení sondou. Na mládě se zbytečně pospíchá , nemá ani čas se rozkoukat, když je vyndané z inkubátoru ke krmení. Navíc se může stát, že se člověk nemusí sondou trefit správně. Zastánci sondy tvrdí, že má mládě kaši teplou. Já krmím stříkačkou a mezi jednotlivými pauzami dávám stříkačku do hrnku s teplou vodou, aby kaše ve stříkačce zbytečně nestydla. Pokud teplota vody v hrnku klesne musím jí ihned doplnit teplou vodou z varné konvice. Není to zas až tak složité, ale chce to u mláděte sedět a piplat se s ním.