podle chování, ale není to samozřejmě 100%, samci jsou hlučnější, samice klidné, hlasově se většinou neprojevují, i ve 3 měsících už může samec zpívat, pokud jsou ručně odchované poznáte pohlaví podle chování snáž, ve voliéře je to komlikovanější, tak sednout si k nim a nejhlučnější bude samec :-D
Korelka je dobrý společník, ale aby jste nebyla zklamaná, špatně se učí mluvit spíš pěkně napodobuje zvuky, nebo pískat ( vím, že mluvení není všechno ). Zkuste se zeptat na jiné názory. Pokud vybíráte samečka kvůli lepším předpokladům, tak ten se vybírá u andulek. U korel to je snad jedno. Třeba se mílím a někdo mě opraví. Aby jste to nebrala, že vám to chci rozmluvit korela se nechá dobře ochočit a doporučuji
Já jí nechci na mluvení ( ale když bude učenlivá zlobit se nebudu.)
Chci jí jako společníka, kamarada...
Jen jsem vyděla korelu co uměla říkat Pepíku.
A proto se ptám na jméno, že bych jí mohla naučit aspon nějaké to jméno, ale nevím jaké.
Ještě bych reagovala na výběr pohlaví ... u andulek jsou to psíš takové předsudky že samci mluví lépe ... a co se týče výběr korely jako mazlíka, samce nedopuručuji, jsou opravdu hluční, lepší jsou samice. Mluvit se naučí, zvuky také. Za rok jsem byla schopná svojí korelu naučit melodii a komolila svoje jméno.