Chtěla bych upozornit všechny začínající chovatele, kteří touží mít ochočeného papouška, aby nepřehlédli tento článek, který výstižně upozorňuje na druhy vhodné k ochočení. Jsou zde kolikrát dotazy, kterého papouška si koupit. V tomto článku najdou odpověď všichni, kdo hledají nejlepšího domácího mazlíčka.
Dobrý večer. Podle mě nemůže existovat vhodný seznam vhodných druhů pro člověka, papoušci jsou osobnosti, kdokoliv z nás může chovat mnoho druhů, ale musí mít pro to cit, nic nejde nalajnovat. Mirek
To je pravda, jenže malému dítěti nedoporučím nic jiného než andulku. Manželům, kteří se právě vzali a plánují rodinu nedoporučím papouška žádného,jedině tak nějaké astrlidy na pozorování. Dvacetiletému klukovi nedoporučím do paneláku latamy a tak bych mohla ve výběru pokračovat. Každému padne jiný druh papouška jako jinej kabát od krejčího. A teď napíšu něco co se asi někomu nebude líbit. Bohužel někdo by místo držení zvířete potřeboval dvacet ran karabáčem. Přijďte se podívat k nám do stáje v jakém stavu jme zachránili koně před smrtí . A že takhle pojdou i papoušci je taky pravda. Jenže ti se schovají lehce v krabici a šups s tím do popelnice, to nikdo nevidí. U zvířete jako je kůň si přeci jen všimne víc lidí.
Dobrý večer paní Svobodová. Při vší úctě, kterou chovám ke starším a zkušenějším chovatelům, přijdete mi hodně pesimistická. Mnohdy předpovídáte opravdu tragické scénáře, ke kterým by nemuselo ani docházet. Z Vašich koordinovaných příspěvků mám pocit, že naprostá většina lidí zajímající se o papoušky jsou týrající prasata, která mučí papoušky. Pokud máte určité výhrady, tak neprodávejte papoušky lidem, o kterých víte, že se k papouškům budou chovat nevhodně. Opravdu nemíním tento příspěvek nějak osobně, přesto si myslím, že jsou tu idé,kteří mají cit pro zvířata a Ti ostatní a těm to stejně nevysvětlíte. Pro mě z chovatelského hlediska příspěky typu tragických scénářů nemají absolutně žádnou hodnotu a jako začínajícího snaživého chovatele by mě spíše odradili od chovaní čehokoliv. v určitých momentech radíte, že pokud člověk nemá čas, tak ať nechová nebo omezí, ale na příspěvky o sběru jeřabin a dalších plodů píšete, že nemáte čas.Poradím Vám Vašim stylem, omezte tedy papoušky natolik, aby jste jim mohla dopřát i tyto plody, třeba na jeden pár. Osobně nepatřímmezi lidi, kteří mažou med.... opravdu to nemyslím zle, přesto bych byl rád, kdyby jsme se shodli, že každá věc má svuj rub i líc a nic není tak horké, jako se uvaří. My by jsme tady měli spíše pomáhat napravovat nezkušeným chyby a ne je utvrzovat v tom jak vše dělají špatně. Jako člověka si Vás vážím, ale musel jsem napsat svůj názor. Mirek
Já se nezlobím za váš názor. S těmi jeřabinami je to složité, protože zde téměř nerostou, Takže nasbírat je na celou zimu je umění. Musím se spokojit s tím co dá jen okolí zahrady a to jsou převážně byliny na sušení. Bohužel k těm tragickým scenářům mám blízko proto, že jsem téměř celý život dělala na veterině a k radostným událostem jsem přišla pramálo, proto je mi líto každého zmařeného života i toho nejmenšího živáčka. Optimismus a radost můžou mít jen ti, kteří tohle nikdy neviděli a přeji každému aby nic takového nikdy neviděl.
Dobrý večer, ty jeřabiny byl pouze příklad. Věřte, že za léta co se o ptáky zajímam jsem viděl hodně smutných případů, bohužel jsem nechtěně byl i u hodně smutných případů u lidí, které nebyly přílis veselé, také můj obor , který studuji předurčuje se setkávat často s ne příliš optimistickými případy. Přesto si zachovávám zdravý optimismus a věřím, že mnoho lidí má opravdový zájem o chov opeřenců a chce to jen popíchnout je kupředu, nikoliv zpátky. Ten kdo nikdy neměl žádný cit k živým tvorům, ho nebude mít ani pokud ho na to upozorníte. Stavějme spíše na lidech, kteří chtějí a kteří by mohli zabránit špatnému zacházení se zvířaty.Určime dojdeme dále.
Dobrý den budu si pořizovat s přítelkyní alexandra a zajímalo by nás co a jak aby se u nás měl co nejlépe zvířátka máme rádi takže péče bude mít hodně ale přeci jenom nějaké rady a tipy bychom uvítali.
PS:Je nám kolem 20 let:D
alexandra bych nedoporučovala. Sice Karlíčka milujeme, ale má chvilky, kdy je agresivní protiva. Nevím, jak byl odchován, jestli uměle nebo spíš pod rodiči, protože jsme ho koupili jako ochočeného v pěti letech, ale mazel to není, bohužel :-(
http://papousci.chovzvirat.com/clanky/jak-ochocit-papouska-cast-i.html
alex je pěknej ale na mazlíka jsou určitě vhodnější druhy obzvlášť pokud s papoušky nemáte žádné zkušenosti