změna stravy
1)Pochybuji o tom, že dokážete svým svěřencům zajistit kompletní a vyváženou stravu, která by byla ekvivalentní s jejich přírodní. To je dosti idealistická představa.
2) Nevím jestli jste viděla nějakého papouška, žijícího v Amazonce, já tedy ne, pokud by tedy neměl šnorchl;-)
3)Moc nevěřím tomu, že několik desítek let (příklad rosela) zdomestikovaný pták, hledí na to, zda-li má jako doplněk proteinů hmyz, kterým se v přírodě živí nebo míchanici, kterou mu předkládá chovatel. Mě tedy rosely berou spíše tu míchanici než mouchy.
Hlavním cílem je samozřejmě zajistit optimální stravu, která udrží ptáka ve vitální kondici.
Černý bez v přírodní domovině také mají? Nebo jaké používáte dřeviny na okus, určitě ne ty co mají běžně k okusu v přírodě. Chlorovanou vodu, taky v přírodě mají? (Převařujete vodu?). Myslíte, že v přírodě mají například mrkev, nebo sepiovu kost? Mám dále pokračovat?
Víte právě že v přírodě jsou ptáci zvyklí pojídat mnohem jinou stravu a my chovatelé se jim snažíme určité vitamíny a minerální látky nahradit právě u nás dostupným, ovocem, zeleninou a třeba například i vaječnou míchanicí. V přírodě u některých druhů bylo zjištěno, že se živí až 30 druhy travin, které určitě všechny nerostou u nás a některé rostou například jen v oblasti výskytu určitého druhu. Vaječná míchanice se používá po generace a i vaši ptáci v době, kdy byli v budce ji dostávali to jen vy si nechcete dát tu práci s přípravou. Teď se neuražte. Jste vůbec chovatel/ka? Odchoval/a jste někdy nějaké mládě? Čím jste krmil/a. Podělte se s námi nezkušenými o vaše zkušenosti.
Víte já moc dobře vím, že vyvážená a pestrá strava je při odchovu mláďat velice důležitá, protože podle toho se odvíjí jejich vývin, takže tady nikomu neraďte, takové blbosti, že vaječná michanice by se podávat neměla.
Dík za Odpověď. Marty
Nic co je smažené není zdravé ani pro lidi, natož pro papoušky...Vždyť smaženici nesmí ani malé dítě!
Na míchanici je skutečně nepřeberně názorů s tím Vašim se já prostě neztotožňuju :-(
Pane Šiška. Mám známého, který chová ptáky řadu let, ale s jeho přípravou vaječné míchanice jsem se vživotě u chovatelů nesetkal. Tento chovatel patří spíše mezi starší gardu a pořád krmí jen tím co je zrovna k mání, naklíčenou slunečnicí popřípadě pšenicí a prosem. Co se týká vaječné míchanice, tak ji nepodává. Dává řadu let papouškům míchané vajíčka a má jen ty nejlepší výsledky. Nevím jak přesně ji připravuje, ale prostě dělá na plotýnce míchané vajíčka. Je to zajimavé, že?
Každý chovatel s tím má jiné zkušenosti a každému se osvěčilo něco jiného. Některým papoušků to třeba vůbec nechutná.
Já se třeba snažím celoročně podávat hodně exotické ovoce, nejradši by samozřejmě samý buráky, ale má na den 2-3, aby nebyl vypasený jako hovádko. Konkrétně smaženici jsem řešila s různým chovateli a každý mi řekl něco jiného a názor, zda ano či ne mi přišel vyvážený tak 50:50.