Dobrý den, prosím vás o radu. Koupila jsem si dokrmovanou korelku. Přivezla jsem si ji v neděli. I když sem se chovatele několikrát ptala, jestli už baští sama, protože přes den jsem v práci, tak aby tam netrpěla hlady, tak samozřejmě nejí - i když se dušoval, že jí. Dá se říct, že jsem u něho doslova vyžebrala trochu tý "dokrmovací směsi" - píšu v uvozovkách, protože byla udělaná z drcených piškotů a nějaký instatní kaše - ani po několikátém optání mi neřekl jaká kaše to je a jak jí udělám, takže jsem odjížděla s nadějí, že jí ten kelímek co mi dal bude stačit a ona bude prostě jíst zrní a proso jak sliboval. Problém nastal v pondělí, kdy korelka doslova "chrčela" hlady a kaši sem měla už možná jen na úterní ráno a ona pořád chtěla jíst a jíst. Ještě že jsem jí mohla nechat u mamky, která jí tou trochou kaše mohla krmit, jinak nevim jak by odpoledne po mém návratu z práce vypadala. Zrní samozřejmě nerozkousla i když se snažila a proso sice zobala, ale většina jí vypadala ze zobáku nebo jak se to snažila rozkousnout, tak jí to ulítlo. V úterý jsem naštěstí jela na školení do Prahy, tak jsem naklusala do "Ráje papoušků" a koupila dokrmovací směs NutriBird. Hned po příjezdu jsem jí to dala - málem se pominula jak jí to chutnalo a že se mohla konečně pořádně najíst. No, musela sem mít neuvěřitelný zatmění mozku, když sem si ji brala, každopádně je hrozně mazlivá a hodná, tak ji vracet nechci a chci si ji vypiplat. Jenom sem se chtěla zeptat, jak mám přecházet na normální zrníčka a jídlo pro papoušky. Večer, po tom, co dojedla tu kaši, tak sem jí dala na ubrousek trochu zrníček přímo pro korely, aby si zkusila zobat a seděla u toho skoro půl hodiny a baštila. Byla tam samá ta drobná zrníčka, slunečnici prostě ještě nedokáže rozkousnout, vždycky jí ulítne, jak do ní kousne špičkou zobáku :o). Mám jí to nějak namáčet? Slyšela jsem, že to ale neni dobrý, že to hnije nebo co. Mělo by jí být něco málo přes měsíc - prý se vylíhla 29.7. A ještě jeden dotaz. Je strašně hodná, celý den mamce sedí na rameni, probírá si peříčka nebo spí, začíná si i sama hrát. Včera mi na zavolání přilítla na ruku :o) Snažím se jí naučit, že kolem deváté večer jde do klece a bude spát. Chvíli si čistí peříčka, potom si hraje s hračkama, oždibuje senegalský proso atd. ale pak jako by jí došlo že je v kleci a začne jako splašená lítat po dně klece a píská, že chce pustit. Snažíme se jí nevšímat, aby si nemyslela, že když si pískne, tak půjde ven, ale zatím to nepomáhá. Pomůže až když se zhasne nebo když jdeme spát. Potom teda usne a spí. Jinak za světla prostě na bidýlku neusne, i když vím že se jí spát chce, protože když jí chvíli na bidýlku hladim, tak usíná. Jsem ráda, že je tak malá, že se dá ještě naučit, ale nevim jak, abych něco nezkazila hned na začátku. Když nejsme v dohledu, tak je hodná a tichá. Sedne na bidýlko a usne. Ale jakmile ví že jsme tam a ona je zavřená, tak chce ven. Moc všem děkuju za odpovědi.
Dobrý den,
já sice moc zkušeností nemám, dokrmovala jsem si mníška od 3 neděl směsí na dokrmování. Už od těch tří neděl, co jsem dokrmovala, jsem mu dávala klásky senegalského prosa. Zpočátku si s nimi hrál, občas se mu podařilo i něco sníst. Dokrmovala jsem tak do 6 týdnů a potom ještě, i když již sám zobal, jsem mu občas stříkla směs do zobáčku, hlavně ráno a na noc. Stále méně a méně, až jsem úplně zkončila. Zdá se mi to logické, že není možné skončit s dokrmováním hned. V přírodě to je asi tak podobmě. Zkuste hlavně to senegalské proso.
Korela je odstavená velice brzo, po vylíhnutí bývají v budce 45 dní. Uvádí se že po 14ti dnech je možné je odstavit, to už žerou sami, ale většinou se ještě krmí u rodičů. Chovetel je nezodpovědný hlupák, pro pár kaček se takto zbavit ptáka, nechápu... Dávejte jí kaši třeba jen 2x denně pokud vidíte že občas něco opravdu sezobne. Do klece dejte ještě tvrdý rohlík a piškot, nějaké ovoce jako mrkev, jablko třebas, ať má na výběr a může zkoumat a uždibovat.
Jestli to není tajné na kolik vás korela vyšla že se jí tak rád zbavil?
Pro 135,36 : je vidět že moc zkušeností opravdu nemáte, to vám chovatel neřekl jak mníška dokrmovat?
3 týdennímu dávat senegal je poměrně brzo . Připadne mi že spíše trpěl hladem. Dneska už dokrmuje kde kdo , hlavně že se něco na tom trhne .
Děkuji za odpovědi. Korelka mě vyšla na 800,-. Což není málo, ale bylo mi blbý se s nim dohadovat. Zase je ale celá bílá - albíno, takže sem si řikala, že je to třeba mutací - četla jsem, že se objevují zřídka. Že je to od něho nezodpovědné mi došlo až doma, kdy jsem zjistila, že fakt není něco v pořádku. A to jsem se na ni byla podívat v pátek 3. září a brala sem si ji až 12. září, protože řikal, že jí ještě dokrmuje, že je plně závislá na kaši, ale každý den je to prý lepší a začíná zobat ta zrní -tak fakt nevim jak na to přišel (no prostě lhal), tak sem chtěla co nejvíc počkat, aby se trochu osamostatnila. A to mi jí nutil už toho 3. září, že si ji mám vzít, že to zvládnu. No, ještě že jsem si ji tenkrát ještě vzít nemohla, nevim jak by to dopadlo.
Před chvílí jsem volala domu, mamka dala korelce ráno kašičku - mám 15 ml stříkačku a už jí celou nesní. Teď je prý na ptačím hřišti, které jsem jí koupila a zkouší zobat zrníčka z misky. Včera jsme jí zkoušeli dát banán, ale nechtěla ho. Jen seděla s otevřenym zobákem a křičela - asi čekala, že jí ho tam dáme sami lenoch jeden :o). Takže jsme zůstali u té kaše. Ale aspoň mě těší, že se snaží jíst už i ta zrníčka, i když jí to moc nejde a je vidět, že ten zobáček má ještě takovej neohrabanej. Snad se to brzo naučí. Dnes jí tam zkusim dát tu mrkev a jablko jak mi radíte.Piškot jsme taky včera zkoušeli a zobala ho. Teda piškot byl na miliardu pidi částeček :o), ale jestli něco dostala do sebe nevim.
lenko,
rano ji makrm ne uplne dosyta, jen aby presel nejhorsi hlad a pres den ji nech delat, co umi. do misky (misek) ji nasyp zrni (proso je mekke, dobre se loupe), piskoty, nejake to ovoce (jablko, banan), senegalsky klas. a na noc ji pak zase nafutruj kasi, co sezere.
jinak 800 za dokrmenou korelu zas tak moc neni. u tehlech "levnych" papousku holt dokrmeni vyrazne prevysi cenu ptaka odchovaneho pod rodici.
Mám hodně podobný příběh, jen s arou araraunou.
Není to příliš dlouho, co jsme se pustili do chovu velkých ar-araraun. Protože sme papoušky neměli "v oku" chtěli sme sázet na jistotu, a proto sme si araraunu objednali u chovatele s velkou reklamou a jménem za neúměrný peníz. Světe div se, s papouškem sme měli neuvěřitelné problémy-byl na dokrmovatele tak fixován, že u nás úplně přestal žrát a my ho museli začít dokrmovat a to mu bylo již téměř půl roku. Zhruba za půl roku sme si k němu přikupovali kamarádku do páru a spadla nám pusa, když sme porovnali velkého chovatele s velkou reklamou a opravdu zkušeného chovatele, který o svých svěřencích mnoho ví, je bez reklamy a araraunu nám prodával téměř za poloviční cenu:-)
1. papoušek měl v porovnání s druhým velmi nekvalitní peří, neuměl moc sedět na bidle, byl velmi bázlivý, cca 3 týdny jen seděl na bidle a nešťastně "kejhal" a kymácel se zepředu dozadu, odmítal vyjíz z klece, i když měl dveře otevřené celý den,i když si na nás zvykl a rád s námi pak trávil čas, byl hodně agresivní, nenechal se podrbat 1."velký" chovatel nám přislíbil rady a pomoc-samozřejmě kdykoli sme se na něco zeptali odpovědi byly buď všeobecné, nebo nebyly vůbec. Odpovědi o krmení byly naprosto scestné nebo úplně špatně, což se podepisovalo hlavně na kvalitě opeření a náladě papouška. A to nemluvím o nepříjemném překvapení, kdy sme při předávání papouška zjistili, že se nejedná o papouška z jeho vlastího chovu, jak sme si mysleli, ale že je támhle od "Franty z koňova", o kterém sme samozřejmě nic nevěděli a nikdy nic neslyšeli, a náš "velký" chovatel ho "jen" dokrmil. 2.chovatel nám bezproblému poradil úplně se vším a vše nám ochotně vysvětlil se slovy-proč bych vám to měl proboha tajit-jde přece o papoušky a jejich spokojený život a ne o výrobní tajemství. Úkázal nám i její rodiče a zařízení, ve kterém žijí. 2 papoušek měl daleko hezčí barvy a to byla o 8 měsíců mladší než ten náš doma, měla kvalitní tvrdé jednolité peří, vůbec se nebála, při příjezdu domů se v naprostém klidu zabydlela a ještě ten večer žrala. Museli sme od základu změnit krmnou dávku a všechny rady o krmení 1."velkého" chovatele, které sme poctivě dodržovaly, vyhodit z okna. Dnes jsou oba papoušci spokojení a v psychické i zdravotní pohodě. Dnes už vím, že pokud se jedná o opravdu kvalitního chovatele nemá potřebu dávat papoušky draze a nemá problém s čímkoli poradit a říct jak na to.
Moc děkuji všem za rady. Ještě že taková fóra jsou :o). Vím, že 800,- není nějaká závratná částka, kdybych to nechtěla dát, tak to nedám, ale viděla jsem i levnější (bohužel od nás hodně daleko) a ty jsou k odběru až po úplném osamostatnění. Ale viděla jsem i dražší. Takže tu cenu neřešim, i když bych si za tu cenu představovala asi jiné jednání a jiný stav té korely. Ale na druhou stranu si za to můžu sama. Měla jsem si ji třeba prohlédnout při jídle a tak. No nic, hlavní je, že se jí už daří dobře, teď může baštit o sto šest, kaše už má mraky :o))
Jinak my sme chovali austrálii a nikdy nám tropické ovoce jako banán kiwi a pod.nebrali dokonce ani hroznové víno. Nejraději se spokojili s jablkem. Určitě ji ráno trochu stříkni do zobáčku a pak hlavně na večer dokud sama nebude dávat hlavičku na stranu-za pár dní ji už nebude chtít vůbec. Je důležité, aby byla najezená-jinak bude ve stresu a nebude chtít zkoušet nic nového. Piškot je ideální-je sladký a papouškům chutná, máčené zrní určitě není na závadu, ale chce ho namočit večer pořádně proprat a nechat stát do rána a zase proprat a tak furt dokola a nejlepší je ho dát někam, kde je tepleji-ve studenu se právě tvoří rychle plíseň-což je špatně.
Báro, tak to je hrůza. Hlavně že je již nyní v pořádku. Člověk si vybere chovatele - i když pravda, o tomto sem dopředu nevěděla nic (odpovídala jsem na inzerát), i když mi aspoň ukázal svůj pokojový chov papouchů (bydlí v paneláku) a ti vypadali dobře - že ten bude asi něco o papoušcích vědět a nakonec aby pomalu litoval. Zverimexům sem se chtěla vyhnout už jen kvůli tomu, že např. při otázce na věk papouška dělají jako že neslyší, protože to nevědí a nakonec dopadneš hůř než tam.
Tak s chováním zatím naštěstí problém nemám. Je mazlivá až moc :o), tulila se hned první den co jsme si ji přivezli a včera po dvou dnech u nás už na zavolání letěla na ruku a když sem chtěla odejít z pokoje, abych došla se psem ven, tak pořád lítala za mnou, že půjde taky :o). Psa se vůbec nebojí, včera mu šla probírat chloupky na uších, ale náš pes je posera, tak před ní utekl :o)) Je s ní sranda, tak jsem na jednu stranu ráda že ji mám, ale na druhou bych toho "chovatele" přetrhla.
Spousta chovatelů bere papoušky jako kus zboží a podle toho se chovají. Na burze ve Zwolle jsme viděli, jak strkali kakadua do tak malé klece, že se tam chudinka ani nepohnul-úplně tak malá klec to byla a pak ho šoupnul dolů po stůl a nechal ho tam ještě asi hodinu než s ním zase odjel. Je dobře, že si se vyhnula zverimexům-ceny příšerné, papoušci stresovaní jak na ně furt někdo kouká, nemluvě o nemocech. To je dobře, že je mazlivá, i tím že ji teď ručně přikrmuješ si ji připoutáš ještě víc:-)
Pro 68194: Sice moc zkušeností nemám, ale vy asi neumíte číst. Mníška jsem pravidelně dokrmovala min do věku 6 týdnů, a potom ještě 2 x denně do věku ca 3 měsíců, než jsem úplně přestala. Senegal jsem nu dávala od 3 měsíců POUZE na hraní a aby si na něj zvykal.
Ano, máš pravdu. Někteří chovatelé se chovají s odpuštěním jako "hyeny". Pro prachy všechno. Osobně strašně těžce nesu každé špatné zacházení se zvířetem a to jakýmkoli a nemůžu na to koukat. A každá zpráva o utýrání zvířete mě dohání k šílenství. Stačí se podívat do těch jejich očíček, věrných a důvěřivých a nedokážeš pochopit jak to může někdo udělat. Ať už jde o papouška o psa nebo jakýkoli jiný zvíře. Byla sem se podívat v jednom zverimexu u nás ve městě a byla sem naprosto šokovaná v jakých podmínkách tam zvířata žijou, kolik papoušků je v jedné malé kleci, jaká mají peříčka neidentifikovatelných vybledlých barev, jak jsou načepejřený a jaký smrad jde od hlodavců, kteří jsou hned vedle nich. Nechápu jak si tam může někdo zvíře koupit. Člověku je jich potom ale líto, jaký strašný život tam mají.
Cena i adekvátní je, ale to nefér jednání to je kapitola sama o sobě ... Albina se nevyskytují sice tak často jako běžné korely, ale nijak vyjímečné není, sama je také odchovávám a ani bych neřekla že je o ně jiný zájem jak o jiné mutace. Spíš bych řekla že jako domácí mazlíčci se albina kupují méně, lidé mají pořád předsudky že albino jedinci (u jakéhokoliv druhu zvířat) bývají slabší a náchytní na nemoci.
spousta věcí předsudky nejsou - albíni bývají pro PŘÍRODU nevhodní, nemají ochranné zbarvení, jsou příliš nápadní, proto obecně nepřežívají. Pro nás lidi jsou zajímaví právě proto, že jsou JINÍ. A bezpečnost jim taky zajistíme my. Dokonce jsem četla studii, že i samice, když si vybírají samce pro své potomky, nevolí albíny.
však já taky, říkám, že všechno zvláštní = jiné se nám líbí víc, než to oyčejné. To je ta lidská povaha, jinak bychom nemuseli šlechtit mutace a platit za ty nové horentní sumy :-)))
Škoda, že v rámci diskuze je nepřípustné aby padly jména chovatelů, kteří prodávají své odchovy bez patřičných informací. Hlavně kvůli dalším kupujícím. To že vám chovatel prodal korelku velmi brzy je snad tím, že měl svoje první hnízdo, jinak to snad ani neni možné prodat neodstavené mládě.Ani ne tak vůli vám, že si nebudete vědět rady, ale kvůli tomu mláděti, které jako neodstavené a ještě v novém prostředí, prožívá pocit samoty a je zbytečně stresováno. On každý papoušek při převozu do nového prostředí prožívá určitý stres z neznáma, ale u mláďat je to o to horší. Jste ale moc šikovná, že jste se dokázala dobře postarat. O to víc vás bude mít korelka raději jako svého parťáka.
Pro Báru: Pokud bere člověk papouška jako zboží, nenazýval bych ho chovatelem,ale spíše překupníkem či obchodníkem.Já jsem optimista a věřím v to, že u nás existuje spousta slušných a solidních chovatelů, ale věřím, že taková srážka s obchodníkem či překupníkem nemusí být velmi příjemná.