Ještě jsem je v chovu neměla. Při případném výskytu této nemoci bych se poradila s veterinářem a neodkladně se řídila jeho radama. V každém pádě bych takového papouška nenosila na burzu k dalšímu prodeji jako to dělají někteří lidé.
Stalo se mi to jednou, rozhodně jsem je odmítla utratit, dala jsem je zadarmo na mazlíčky, nelítají a po ochočení jsou o to víc závislí na člověku, v žádném případě ne do dalšího chovu. A rodiče je možné zkusit přepárovat, pokud se prokáže, který z nich přenáší, vyřadit z chovu a taky někomu do klece pro radost.
Peťula - který z nich přenáší co?
Buď se jedná o genetickou vadu nebo francouzské pelichání. I laik dřív nebo později pozná o co se v jeho chovu jedná ... Radím nepřepárovat. Pokud je to ojedinělý případ nic se neděje, dejte ptáka někomu na mazlíka. Pokud bude počet skokanů s přibívacíma hnízdama narůstat, je to jasné. Zatím neprodávejte ani zdravé ptáky nikomu do chovu ať si případný kupující nezlikviduje vlastní chov.
Tohle je velmi rozšířené v chovech výst. andulek, tam jednoduše skokany utratí a jede se dál ...