Ne..vzdávám to.Sedím půl hodiny na netu- našla jsem sice různé články o dokrmování ptáčat-ale potřebovala bych vědět konkrétnější informace. Většinou se to píše o dokrmování hodně malých andulek-a ne těchto před vyletěním..Ach jo...Tak prosím,kdo můžete-napište. Jak mám postupovat-jaké množství krmení ve stříkačce na jedno nakrmení...A kolikrát denně..Píšou něco o vypprázdnění volátka-ale copak já vím,kdy ho mají vyprázdněné? Na pohmat tam toho moc nemají..A tu vodu mám podávat jak často?Nebo já teda dávám heřmánkový čaj....Nebo to už nemám tak dramatizovat-když už začínají zobkat sami? Mám jim dávat jen menší množství stříkačkou-a zbytek je nachat? Zvládnou se už dostatečně nabaštit,když budou mít hlad? Pořád na ně koukám-a už nevím,co by bylo pro ně nejlepší...Tak poraďte,co byste dělali vy. Dík. Zdenka.
Zděnko, jestli měli už opravdu vyletět, osobně bych dokrmov. směs nekupovala, uznávám že piškoty nejsou ideální, ale v tomto věku se mi to zdá prostě zbytečné, po vylecení se krmí u rodičů cca 6-8 dní, těch pár dní se vůbec nic nestane, to hlavní od rodičů už dostali.
S čajem to nepřehánějte, piškoty nemusíte máčet jen v něm. Samotný čaj nepodávejte, protože dáváte rozmočené piškoty, v tom je vody habaděj.
To že andulky už zkouší uždibovat listy a senegal svěčí o tom že za pár dní můžou být už samostatné.
Zkuste dát i jablko, jak na okusování do klece, tak rozmačkat a zkusit podávat na lžičce.
Určitě vám to jde dobře, jinak by ptáčaty už uhynula.
Jinak s tím krmením ... zkoušela bych krmit třeba po 6ti hodinách, záleží kolik toho snědí.
Není možné že už snědí nějakou potravu sami?
Zkuste volátka prohmatat, měla byste to cítit.
Já měl něco podobného u korel.Rozmiksoval jsem dokrkovací směs na prášek a dokrmoval stříkačkou.První 2 dny to šlo na silu,ale potom brali sami a jsou ochočené.
Já dokrmuji andulky nutribirdem i když už sami oždibují senegalské proso. Přeci jenom větší porce, kterou potřebují alespoň na dokrmení mezi svým uždibováním klásků je nutná. Teď dokrmuji 3 měsíčního amazoňana. Celý den už se postará o měkké krmení a ovoce sám, ale na noc dostane svojí porci aby neměl do rána hlad. U andulek je to tak, že pakliže už nechtějí přijímat kaši ze stříkačky, tak otáčí hlavu a zobák na kaši neotevřou. Prostě už jsou samostatné. Pakliže ještě potřebují dokrmování určitě si kaši vezmou. Na kónus stříkačky je nutné navléknout něco měkkého, třeba gumičku z ventilku od kola, já používám (kousek) rektální trubičky z lékárny. Pokud dokrmujete nutribirdem připravte si hrneček teplé vody, abyste mezi jednotlivým krmením dala stříkačku s kaší do hrnečku ohřát. Jestli jí budte mít stále v ruce, tak kaše vychladne a ptáče jí nechce přijímat. Kaše má být teplá 37° horkou nebo studenou kaší můžete ptáčeti ublížit a pak nechce podávanou potravu přijímat. Jestli máte nějaké dotazy napište mi na mail. Otvírám ho často a sem na diskuzi chodím nyní sporadicky.
ZDENKA: Hlášení všem našim příznivcům:
Další den s mými miminy jsem strávila jejich pozorováním a dnes jsem na rady zde píšících dokrmovala zatím pouze jednou. Zjistila jsem totiž, že anduličky opravdu ozobkávají klásek prosa-do rána ho přímo "očesaly". Vodu jsem je také viděla pít. Tak jsem dnes krmila jen jednou-v poledne. Ale jak zde píše paní Orina, ony jsou už asi opravdu větší,tak se teda tomu dokrmování hooodně brání. Já mám teda dilema-co s tím. Mám to risknout-a už v krmení dál nepokračovat - a raději se věnovat přípravě míchanice? Zkoušela jsem také dát malinko ovesných vloček,nasekané kopřivy,nasekané vajíčko,tvrdý rohlík...Zdá se,že oždibují a zkoumají všecko. Ale jestli jsou OPRAVDU nasycené-to nedokážu odhadnout. Radostnou zprávou bylo, že už dvě andulky se vyšplhaly samy na bidýlko,které mám ve spodní části klece.Udrží se tam už poměrně dlouho. :-) Držte nám pěsti a pište cokoliv,co s tímto tématem souvisí. Díky moc! Zdenka.
ZDENKA: tak ukončuji momentálně toto téma,jelikož se mi podařilo vrátit andulky z domácí klícky zpět do venkovní voliérky. Vše dopadlo dobře-zjistila jsem,že už zobkají samostatně-tak jsem je tam včera zkusila přesunout. Mladé andulky se hned přidaly vesele k ostatním. Nejmenší prcek ještě moc včera nelétal-ale dnes mě potěšil,když jsem ho viděla přeletět několikrát voliérku. Také se hned včera vrhli na papkání-poslední dva dny jsem je už nedokrmovala stříkačkou-jen jsem sledovala,jak hezky zobkají nastrouhanou mrkvičku, nadrobený suchý rohlík,dokonale oždibovali klásky prosa. Prostě PODAŘILO SE !!! Chci hlavně poděkovat všem, kdo tuto "záchrannou "akci ,kterou jsem tu popisovala, celou dobu sledovali a drželi nám pěsti. Jsem moc ráda,že to tak dobře dopadlo. Jen ještě přidám malou poznámku: radost mám dvojnásobnou,protože v úterý se naší skinny morčecí samičce narodila 4 krásná morčátka. Také jsem už měla nervy, aby vše dopadlo dobře-byl to její první vrh,tak jsem se bála,abych nemusela vyhledat služby veterináře. Ale vše OK. Radosti plno. :-) Tak ještě jednou všem MOOOOC DĚKUJI ! Vděčná Zdenka.
dobry vecer pridam se s prosbou.dneska jsem chtela uz odendat budky od korel ale bylo mi divne ze pres tyden nevidim samici a dneska po nahlednuti jsem zjistila ze sedi na 4 vajickach.myslite ze je pozde.podle me z toho asi uz nic nebude i kdyz oni jsou vzorny rodice a staraji se dobre.
tak to nevím - mladí se tedy začnou klubat na konci září, pak 3-4 týdny v budce ... když už ale snáší, asi bych je nechala sedět, uvidíme, jak překvapí počasí. My jsme právě z těchto důvodů stavěli budovu. Na jaře jsme váhali se stěhovánímj do venkovních voliér kvůli počasí, pak trvalo, než si zvykli a začali jevit zájem o budky, a na podzim zase všechno zazimovat :-(
Kontroly musíte provádět pravidelně, pokud ještě snáší, vajíčka vyhoďte, budku odstraňte, korely by se líhly za 3 týdny, dalších 45 dní v budce a vyletěly by v půlce listopadu, to je opravdu strašně pozdě.
Nejlepší je když začne samice snášet na začátku ledna
:-( Taky musíte přemýšlet co je pro ty ptáky ze zdravotních důvodů dobré. Vejce odeberte, pokud nemáte zateplené zálety, kde se nemůže jednat o zadržení vejce nebo úhyn mladých. Je to jen dobrá rada, jak se zařídíte je na vás.