Dobrý den přátele,
rád bych vás požádal o radu. Jsou tomu již dva roky co jsem si domů přivezl mládě alexandra malého s nedějí, že vytvoří pár s již tříletou olivovou samicí. Mládě bylo po přířodní samici a olivovém samci. Zatím nepozoruji žádné změny peří v oblasti krku. Alexandr asi rok a půl dost křičí. Druhý alexandr (samice) toto vůbec nedělá. Můj dotaz tedy zní: projevuje se tímto křikem samec nebo samice?Děkuji za vaše odpovědi. Honza
Ahoj, křik u alexandrů malých pohlaví nenapovídá. Měla jsem jich několik, myslím, že jsou poznamenáni prostředím, ve kterém vyrůstaly a dědičností, někteří křičely při každém vyrušení, jiným to bylo fuk. Určit pohlaví podle chování by ale v tomto věku už mohlo jít. Vloni jsem koupila okroužkovanou starší samičku, dala ji do páru, nechala se i velmi nešikovně pářit, nikdy se nenechala od samce krmit, později ho odháněla. Letos začala stejně jako sameček provozovat takové ty úklony s písknutím př narovnání, je to takové dvoření se samičce, a ejhle po přepeření mám dva samečky :-).
Takové chování je u papoušků běžné a pokud se tipuje pohlaví, tak se vždycky usmívám, protože já jsem měla s papouškama podobné zkušnosti, protože zaručené pohlaví mi tipovalo hodně lidí. Od té doby pohlaví papoušků netipuji.