Mám takový menší dotaz vím že je brzo ale sem si jistý že mi nestihnou papoušci zahnízdit a tak mám dotaz jestli je můžu nechat zahnízdit ve sklepě v klecích o rozměrech 125x55x55 dxšxv jedná se rozely pestré kakariky červenocelé a papoušky zpěvavé
Já nechápu co honíte a co chcete stihnout. Copak vám do příštího roku papoušci pojdou? Tak zahnízdí příští rok. Nebo pospícháte abyste dal mladé do výkupu a měl peníze, že takový fofr?
Já myslím, že je zbytečné napadat zadavatele za slušnou otázku. Taky jsem teď dovezla samičku alexandra, projevují o sebe se samcem zájem od prvního okamžiku. Vzhledem k začátku podzimu taky budu řešit, jestli jim umožním hnízdění ještě teď venku, či zda jim vezmu budku a vyvěsím ji v zimovišti. Není to ani o spěchu, ani o výkupu, ale o starosti o zdraví papoušků, nediktuji svým ptákům, kdy mají zahnízdit, nechávám jim budky k dispozici, příroda je chytřejší než člověk. Ale třeba vloni jsem v říjnu u rozel uslyšela pískání, stěhování bylo riskantní, nechala jsem je jediné v zaplachtované volieře venku, a bála se o ně až do vylétnutí mladých. Takže zadavateli chválím, že myslí napřed.
Peťula? Proč myslíte že je dávají budky na jaře, ideálně přelom duben - květen? Pravděpodobně to má nějaký význam.
** Není to ani o spěchu, ani o výkupu, ale o starosti o zdraví papoušků, nediktuji svým ptákům, kdy mají zahnízdit, nechávám jim budky k dispozici, příroda je chytřejší než člověk**
To jste trochu na omylu, vy ptáky stimulujete tím že poměsíte budku, bez ní by přece nezahnízdili. Co se týče zmiňovaného zdraví ... tím že bude samice snášet při nízkých teplotách hrozí uhyn, ptáci se více vysilují.
Někumu ptáci hnízdí přes zimu (u mě je to také u některých ptáků), ale ti chovatelé mají vytvořené podmínky teplotní a prodlužují světelný den který je také potřebný pro správný vývoj ptáčat, budete mít ptáky slabé, náchylné na onemocnění.
každý hcovatel by se měl zamyslet co je pro něj přednější, to Vám nestojí za to počkat? Vždyť chovatelství není o tom v co nejkratším čase odchovat co nejvíce mláďat.
204.249 má pravdu, že vyvěšovat budky na podzim je příliš pospíchat na hnízdění. Myslíte, že ve své domovině hnízdí ptáci když se blíží doba podzimu? Tedy změna období? To jen v našich nadmořských výškách nemají pravidelnou změnu ke hnízdění.Na jaře je dlouho zima v létě horko, podzim taky nenastupuje chladným počasím a najdenou se ozve zima i se sněžením a mrazy třeba v říjnu. Pakliže nemáte super zázemí jako to mají naši přední chovatelé, tak je to jen riskování, když samice začne snášet, že bude mít zadržená vejce a uhyne ani o tom nebudete vědět, protože můžete být právě v práci. Já myslím, že zadavatele nikdo nenapadal, jen se mu snažil říct, že stihnout může tak vlak, ale ne hnízdění papoušků, kde není kam pospíchat. A co se týká riskantního stěhování, tak by taky bylo možné, že by už v pozdějším podzimu nebylo co stěhovat ani kdyby to bylo pod plachtou. Ale to je každého věc co se svými zvířaty provede, protože i když se radí dobře, tak je to vždycky špatně a chovatel si udělá co bude chtít.