Aktuálně: 3 735 inzerátů211 875 diskuzních příspěvků18 272 uživatelů

Přepárování korel?

anonymní (neregistrovaný) 11.08.2010, 10:35:27 xxx.xxx.48.24
Dobrý den, chtěl bych požádat zkušenější chovatele o radu, nebo názor. Mám doma pár korel ve velké pokojové voliéře. Letos poprvé samec začal navštěvovat budku, láká do ní samici, mně se zdá, že ta nejeví zájem, budku okukuje, ale to je však vše, možná by to chtělo dát jim více času (stáří samice něco přes rok) a pár jsem sestavil teprve letos. Jenže. Dovezl jsem novou korelu, je bělohlavá, tříměsíční mládě, začíná pobrukovat, takže možná samec. Byl ve vedlejší místnosi. S tou samicí ve voliéře se začali volat, já se omlouvám ale nevím jestli jde o volání, nebo se jen překřikují. Zkusil jsem tedy samce prohodit, ale to je ještě horší, se zas ta samice volá s původním samcem. Když na sebe ta dovezená korela s tou samicí ve voliéře vidí, je klid. Nechci je dávat do voliéry ve třech, když má původní pár budku a odchov možná v budoucnu bude. Navíc jsem chtěl k té bělohlavé sehnat podobný protějšek až budu vědět pohlaví bezpečně. A tedy: 1. Mám je nechat odděleně a doufat, že křik utichne? 2. Mohu novou korelu umístit do voliéry s tím, že je od páru oddělím pletivem, tak aby na sebe viděli (rozměry mi to umožňují), ta nová korela by byla ovšem pod párem (voliéra by byla oddělená vodorovně pletivem). 3. Mám je takto oddělit, aby na sebe neviděli, to tu ale bylo, akorát že ta nová byla v jiné místnosti. 4. Zkoušel jsem tu novou korelu dát ještě do jiné místnosti, ale to je křik ještě horší. Nevím co mám dělat, zkuste mi prosím poradit. Díky.
anonymní (neregistrovaný) 11.08.2010, 20:17:52 xxx.xxx.193.236
nevím, co poradit, řvát budou pořád ... my tohle řešíme při každé odstávce hnízda, řvou, ať už na sebe vidí nebo ne, pomáhá jen je odvést rovnou k novému majiteli, což ale není váš případ. Snad se ozve někdo další s lepší radou ...
eva (neregistrovaný) 13.08.2010, 21:17:39 xxx.xxx.204.249
Řekla bych že odchovu se letos už nedočkáte ... Korely jsou dost soudržní ptáci. Koupí nového jedince jste udělat v podstatě chybu, vypadá to že máte opravdu samce. Lichý samec láká samici k sobě ... ikdyby vám zahnízdila (což si nemyslím že se stane podle toho co popisujete), mohlo by se stát že by opustila snůšku nebo mladé, právě kvůli lichému samci. Dokupte lichému novou samici a máte klid. Dějte je do společné voliéry (stejně byste mladé už neodchoval), ať si vyberou a poté je rozdělte do voliér samostatně.
anonymní (neregistrovaný) 13.08.2010, 21:52:39 xxx.xxx.229.225
No od doby než jsem psal příspěvek se leccos změnilo. Nemohu lichému samci koupit samici, nevím zda-li je to samec, stáří lichého jsou tři měsíce. Musím ještě počkat. Nechci párovat korely tak, že je vypustím v hejnu, aby si vybraly sami, chci odchovávat cíleně. Lichého samce mám ve voliéře v kleci, pár korel navštěvuje budku a několikrát denně se páří, podstatně se zvětšila spotřeba vápníku a samice přepelichala, takže se myslím, že bych se odchovu ještě mohl dočkat (hrozně jim to přeju, protože je to jejich první odchov), a můj ostatně taky. Zatím je klid, vypadá to že to pomohlo, takže je vodorovně oddělím. Na závěr pro rýpaly píšu z jiného počítače s jinou IP adresou. S pozdravem Pavel Loun. Jinak děkuji za příspěvky a doufám, že mi pisatelka Eva odpoví na mnou založené téma Genetika korel.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.