Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vyklubali se mi mladí rosel a budu čekat na první vylezení z budky.
Mám takovou prosbu, je možné abych mohla dát pod budku nějaké záchytné pletivo nebo nějakou síŤku na které by se dovedli zachytit ale do které by se nezamotali.
Minulý rok totiž dopadlo vylétání tragicky vyklubali se dvě mladé ale z budky vypadli a byli mrtvé. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je pravidlem že ptáci hned vyletí a lítají nebo mají nějaké menší problémy s letem.
Děkuji za případné odpovědi.
Dobrý den, jak dlouhou máte voliéru? Mláďata se většinou prudce rozletí a narazí do překážky, protože ještě neumí ovládat své letové schopnosti. Ve voliéře do tří metrů by se nemělo nic stát, maximálně budou mít ranky na ozobí, které se zahojí. Žádnou síť bych pod hnízdo nedával, aby se mladí nezapletli. U mě mladí nejraději odpočívají na vrchu výletového okna nebo na trámku, je to pro ně dobrá opora a nespadnou. Na bidla se naučí později. Pokud se bojíte nárazu, tak bych dal na čelo voliéry nějaké větve (vrba, bříza) aby utlumily náraz a prkénko na klidném místě pro odpočinek by také mohlo být dobré řešení. A to s tím vypadnutím z budky a zabitím se mi nějak nezdá. Klidně tam také dejte větve z břízy aby se mohlo mládě při pádu něčeho zachytit.
vidíte, síť mě nikdy nenapadla, co kdyby se do ní mládě zamotalo, ale je fakt,že létají velice divoce. Nám se stalo, že po 14 dnech od výletu z budky přestaly 2 mláďata létat, jako by byly těžké, jen lozilly po pletivě.po 10 dnech zhruba začaly zas jakoby nic, příčinu jsem nezjistila, pak už byly v poho. Zřejmě se nejspíš také praštily.
Má voliéra je docela velká 2, 5 m vysoká, 2 m široká a dlouhá taky dva metry. Mají hodně prostoru a taky budka je pověšena ve výšce dva metry.
Mám tedy o mladé docela obavy, na radu dám a nebudu tam raději dávat síťku ale pořídím více větviček k uchycení.
Děkuji
Ahoj, klasická rada, pod výlet budky dát asi 30cm pás pletiva, samozřejmě bez ostrých krajů. A na něj nějakou třeba chvojovou větev. Na stěny voliery je také dobré pověsit svisle či vodorovně větve, opticky ukážou mladým, kam letět, a ztlumí případný náraz. Minimalizovat v prvních dnech pohyb kolem volier taky pomáhá. Hodně štěstí a radosti z odchovu.