Zdravím,
mám problém se svým 6 let starým senegalcem. Je ručně dokrmený, ochočený, dosud nebyl žádný problém. Obvykle je každý den pouštěn z klece, aby se mohl proletět a pobýt s námi (=já, rodiče). Když byl malinký, přilnul ke mně. Postupně si ale nejvíce oblíbil otce.
Bude to dva týdny, co se u něj náhle změnilo chování. Začal se bát, odmítá sedat na svůj klacík a když je puštěný, sedne na něj jen otci, svému oblíbenci, ale i k němu se jeho chování změnilo. Už jej ,,nepronásleduje", nevyhledává jako dříve, skoro se nenechá pohladit. Já s matkou se k němu přiblížit nemůžeme, pokud je puštěný. Když je v kleci, tak se pohladit nechá.
Opravdu si jeho chování nedokážu vysvětlit, nikdo z nás mu neublížil, v bytě se nezměnilo nic, co by ho mohlo vylekat...pokud máte podobnou zkušenost, prosím o radu.
Nika...
Bydlíme v bytě v bytovce, ale nic extra se tam neděje, nevím, jak by to mohlo papouška ovlivnit. :) Přes den většinou doma nikdo není, ale takhle je to od začátku...
Nemohlo se v okolí vašeho bydliště něco bourat? Nějaký nadměrný hluk. Náhodné přelety hlučných letadel nebo bouřka v době kdy jste nebyli doma. Nebyl váš tatínek, kterého senegalec tolik miluje na dovolené nebo nějaký den mimo domov?
Nene, myslím, že se ničeho nepolekal a táta taky nikam neodcestoval. Ono to celé začalo zvláštně - seděl se mnou v obýváku, nechal se hladit. Pak odletěl k bidýlku ke kleci, tam seděl a zíral do světla u stropu- a pak začal bláznit. Tak nevím, jestli ho nějak oslnilo - každopádně už to trvá skoro dva týdny...
Jestli neviděl na stropě ze světla nějaký stín, ten ho polekal, protože si myslel že na něj letí ze shora predátor a tak teď raději komunikuje pouze v kleci, kde se cítí bezpečněji. A protože se to stalo ve vaší přítomnosti tak vám teď tolik nevěří. Je těžko se vžít do pocitů papouška, který je stále divokým ptákem i když je ochočený.
To je teoreticky možné..ale bojí se toho svého klacíku, pokud ho nesu já nebo máti, tak na něj nesedne. jen otci. Což nechápu, nikdo z nás mu s ním nic neudělal..a na žádný jiný nesedne, je to strašpytel. na ruku ho vzít můžu, ale to se přemístí hned na záda, takže ho zas nepřemístím já tam, kam chci :D
Oni jsou senegalci trochu jako žakové, pokud si něterý z nich na něco zvykne je těžké ho přeučit na něco jiného. Kolikrát jsou zmatení i z uklizené klece a nandání nových větví. Jestliže je senegalec sám, pak tvrdošíjně dbá na svůj rituál a nechce se ho vzdát. V tomhle ohledu je lepší několik párů senegalců, protože se tam najde vždycky nějaký všetečka, který zažité rituály neustále mění a vymýšlí něco nového, takže ti ostatní byť by se svého chování chtěli držet nemají možnost pro všetečnost jednoho neposedy. Ovšem kdo si může např v paneláku dovolit držet několik párů senegalců.
Náš senegalec se nebojí akorát čehokoliv, co by mohl sníst a nedostává to často, takže jsem ho dnes zkoušela lákat na pár pochutin, přičemž horečně přemýšlel jak se k nim dostat a nemuset sednout na klacík...ale nakonec pro mě neúspěšně.
Začínám být pomalu zoufalá, jeho chování se změnilo takřka z minuty na minutu a jeho strach z klacíku taky nechápu, není důvod..
Vždycky jsem chtěla papouščí páreček, ale bohužel není prostor ani čas, protože studuju a přes školní rok jsem doma jen pár dnů v týdnu, takže starost mají rodiče.
Díky za snahu, bohužel situace stále stejná...
Vyzkoušeno...neexistuje :) nechápu..má prostě 6let jeden, ostatní odmítá a odmítal...tak vážně nevím. Budu to zkoušet pořád dokola a snad to jednou zabere...
Mě taky jeden senegalec začal odmítat sedat na nastavený klacík. Dala jsem jiný a později jsem ho začala brát na ruku. Jestliže vás na ruce kouše, vezměte si pro začátek rukavici,abyste bolestivému kousnutí předešli.
Problém je také v samotném přístupu k papouškovi. Buď někdo chce po papouškovi nějakou věc systémem hrrr na něj, protože se s papouškém déle zná, tak si myslí, že to takhle půjde. Nebo se zase někdo k papouškovi plíží jako kdyby si ho chtěl dát k večeři, další způsob je, že sice k papouškovi přijdete normálně, ale protože víte, že s vámi nebude komunikovat nebo dokonce že kousne, tak jste veice opatrní. Ptáci všechno tohle vycítí šestým smyslem a komunikace potom vázne. Zkuste otevřít dvířka klece, na nejlbližší větev dáte nějakou pochoutku (třeba kus vařeného kuřete) a papouškovi dáte povel domů. Časem se papoušek naučí zalétávat do klece bez pomocí klacíku pouze na povel. Ovšem tato metoda chce čas a cvičit. Za jednou nebo za dvakrát to fungovat nebude. Pošlu vám na váš mail možnost učení cviků senegalského papouška. Chce to trpělivost a čas.