Dobrý den, máme 22 slepic, údajně nekvokající plemeno, ale před týdnem začala 1 kvokat, tak jsme pod ní dali 11 vajíček a stále sedí. Teď začala další, chtěli bychom to s ní také zkusit, ale vajíčka nebývají všechna oplodněná. Kde se v okolí dají koupit násadová vejce, to netušíme. Jsme začátečníci, tak nemáme páru, kolik slípek 1 kohout zvládne. Jak se dá zajistit, aby byla většina vajec oplozených? Díky Katka
Ahoj Katko.
Pokud nemáte žádného kohouta a k Tvojím slepicím nemůže se dostat ani žádný kohout od sousedů, tak budou všechna vajíčka neoplodněná a slepice na nich budou marně seděte.
Pokud chceš pod kvočnu podložit vajíčka, aby kvočna vyseděla kuřata, MUSÍŠ mít v hejnu slepic KOHOUTA, a to normálního zdravého dospělého kohouta !
Takže ihned přikup dospělého mladého kohouta nebo dva kohouty. Pokud budeš mít dva kohouty, ke každému kohoutovi bych přidala 11 slepic a vytvořila bych tak dvě hejna = "kmeny". Každý kmen bych ustájila samostatně v jednom kurníku se samostatným výběhem. Takže pak budeš mít potomstvo tj. nepříbuzná kuřata z obou "kmenů", z nichž příští roky můžeš vytvořit třeba už 4 "kmeny". Ale musíš mít přesnou evidenci, kuřata očíslovaná a označená číselnými kroužky, abys věděla o každém kuřátku, který kohout je jeho otcem a která slepice je jeho matkou. V dalším chovu se totiž musí zabránit příbuzenské plemenitbě.
Úspěšný chov přeje J.Marková
Děkuji moc za reakci, omlouvám se, že jsem to nenapsala, ale 1 kohouta samozřejmě máme, na slípky skáče, jen při vaření vidím, že těch oplodněných vajec moc není. Z Vaší odpovědi jsem pochopila, že těch 22 slepic je na 1kohouta asi moc. Tak jsem chtěla vědět, jaký je optimální počet, aby je zvládl všechny. Těch 11 vajec bylo snesených v 1 den, aby bylo každé určitě od jiné slepice, ale přijde mi škoda, aby slepice seděla 3 týdny a pak měla třeba jen 2 kuřátka a to kdovíjestli. Nevím, jestli má smysl si třeba objednat násadová vejce poštou. Slyšela jsem o tom, ale netuším, jaká je úspěšnost ani neznám nějaký spolehlivý zdroj. Kdyby někdo poradil, budu ráda, bydlíme u Litoměřic. Ta druhá kvočka dnes od rána zase sedí na podkladku. Četla jsem tu článek o umělé líhni, ale o přirozeném líhnutí pro neznalce, jako jsme my, na celém širém internetu toho moc není. Díky Katka
Domnívám se, že při vaření ani některé oplodněné vajíčko nemusíte rozeznat od neoplozeného. To byste ho musela zkoumat pod mikroskopem.
Jinak doplňuji, že na 1 kohouta se počítá asi 15 slepic. Samozřejmě, že lepší oplozenost budete mít u 22 slepic od 2 kohoutů. Ustájení 2 hejnek pak doporučuji odděleně proto, aby měli kohouti klid, a aby jeden druhého nehonil a nepral se s ním. Pak se věnuje spíše rvačkám s druhým kohoutem, než své rozmnožovací péči o slepice.
Násadová vejce se dají koupit, musela byste si dát inzerát nebo v inzerátech hledat. Nevýhodou je, že si takto do chovu můžete zanést skrytou infekční nebo genetickou nemoc. Sama už slepice nemám, protože je nemám kde chovat.
I v líhních určují oplozenost a neoplozenost vajec až po tepelné sedmidenní inkubaci prosvěcovačkou. Ta neoplozená vejce (bez tzv. "pavoučka" = rozvětvení cév kolem zárodku) lze pak normálně použít na vaření. Takže si kupte nebo půjčte malou prosvěcovačku vajec.
Domnívám se, že nějak začít je potřeba. Zkrátka nechte kvočny na nějakých vajíčkách sedět, a uvidíte, co se vylíhne. A hlavně nasaďte vajíčka v jeden den (další vejce už pod kvočnu nepčidávejte) a ten den si poznačte do kalendáře, abyste věděla termín, kdy by se měla začnout líhnout kuřata. Kvočně dejte napáječku a krmítko těsně k hnízdu, aby se kdykoliv mohal napít a nažrat. Každý začínající chovatel se dopouští chyb, ze kterých se učí. Ani zkušený chovatel nemá vše jisté.
Pokusím se Vám o přirozeném líhnutí na netu něco nalézt.
Katko, dále jsem vám našla odkazy na články o líhnutí; přečtěte si to:
http://www.ifauna.cz/clanek/drubez/prirozene-lihnuti-pod-kvocnou/1600/
http://drubez.chovzvirat.com/clanky/umele-lihnuti-drubeze.html
Moc díky, vždycky jsem si myslela, že oplodněné vajíčko se pozná podle červené tečky na žloutku. Tak už jsme trochu chytřejší. To prosvícení bych ráda zkusila, s baterkou nebo lampičkou to nejde??? Udělala jsem druhé kvočně hnízdo, aby měla klid, dala jí dva podkladky, zatím sedí, tak jestli tam do zítřka vydrží, dám jí tam vajíčka a uvidíme. Ještě jednou dík za rady! Katka
Dobrý večer Katko!
Na ty odkazy " http:www ... "shora co jsem Vám našla, se určitě podívejte. Doufám, že to umíte: kursor dejte na odkaz a pak jenom klikněte, článek se vám objeví. Právě v tom prvním odkaze autorka říká, že je možné vajíčka prosvěcovat baterkou. Udělá se prý trychtýř nebo váleček z černého papíru a ten se nasadí shora na vajíčko a pod vajíčkem se rozsvítí baterka a pozoruje "stín" ve vajíčku, pak je oplozené. Když tam stín není, je neoplozené. Snad tomu návodu s baterkou takto dobře rozumím. Ale můžete se poradit přímo z autorkou toho článku v iFauně, jistě tam bude mít odkaz. Hlavně vajíčka nedávejte nad nějakou horkou nebo hořící lampu, abyste zárodky při prosvěcování "neupekla" ( - : ). Ta červená tečka na žloutku může být zárodek, ale také nemusí. Někdy to je pouze kapka krve. Vajíček dejte pod kvočnu jen tolik, kolik obsedne, aby žádné neleželo mimo ni, nebo může být i malá prostorová rezerva to znamená trochu méně vajec, než obsedne, aby měla kvočna manipulační prostor. Ona totiž vajíčka zobákem obrací a různě ve hnízdě přeskupuje: ta krajní dává dovnitř a ta vnitřní zase ke kraji, aby všechna vejce měla rovnoměrné zahřívání. To samostatné hnízdo a klid pro kvočnu je velmi důležité udělat. Aby jí ostatní slepice nerušily a nesnášely jí do hnízda další vejce. Založte si evidenci tj. sešit, a tam si napište číslo nebo jiné označení kvočny, kdy začala kvokat, kdy jste jí dala podkladky a pak datum podložení vajec a další pozorování. A hlavně si napište den, kdy by se měla začít kuřata líhnout, a na ten den si neplánujte ani "zubaře" ani třeba dovolenou, protože ten den je třeba se věnovat líhnoucím se kuřátkům, udělat jim ohrádku, podložit papír, dát kuřecí krmnou směs a kloboukovou překlápěcí napáječku. Kuřata toho první den života mnoho nezkonzumujím dokonce někdo je nechává o hladu, aby se jim dobře vstřebaly žloutkové váčky. Ale vodu nutně potřebují, musí se po vylíhnutí napít.
Na tomto webu v kapitole "Články" pan admin Z.Pokorný má o délce inkubace a váze vajec a vylíhnutých mláďat článek, na který Vám dále také uvádím odkaz. Také si to přečtěte a prohlédněte.
http://drubez.chovzvirat.com/clanky/inkubace-hmotnost-zakladni-udaje.html
S pozdravem J.Marková, Pardubický kraj. P.S.: Pokud se Vám něco vylíhne budu mít radost, když mi o tom napíšete.
Okopírovala jsem vám inzerát nabídky prodeje NÁSADOVÝCH VAJEC plemene SUSSEX:
PRODÁM | Násadové vajíčka plemena SASEX
Prodám násadové vajíčka slepic Sasex 10kč - 1ks, posílám poštou.
Nebo na objednávku vylíhnu a odkrmím do stáří 1 měsíce - 50kč/1ks
U kuřat pouze Osobní odběr!
Detail inzerátu ››cena: Nazadána Kč | Martin Tichota
Klatovy civka@email.cz 731323491
S pozdravem j.Marková
Dobrý den, vy jste úžasná. Snad to nějak zvládnem, když se něco vylíhne, bude to skvělý, děti už se těší, určitě bych dala vědět. Ten 1. odkaz jsem zkusila hned, ale nefungoval, prý je webová stránka v rekonstrukci. Zkusila jsem včera vajíčka prosvítit baterkou, ale nebylo nic vidět, i když byla tma. Musím to zkusit s tou tmavou roličkou papíru. Kvočny mám zvlášť v chlívku, ta první dnes poprvé sama slezla z vajec, venku vykonala obří hromadu, nazobala se zrní a pak koukala na kámošky do výběhu. Celý týden téměř nejedla, jestli sama pila, nevím, několikrát za den jsem ji strčila zobák do vody.
Po skoro 30 min jsme to už nevydržela a šoupla ji zpátky na vajíčka, tak zase sedí. Ta druhá také stále sedí, tak jí tam dám večer všechna dnešní vajíčka.
Díky za inzerát, teď už nechci čekat, až bude otevřeno na poště, tak kdyby se náhodou rozkvokala ještě nějaká ta údajně nekvokající pipka, asi bych je zkusila objednat. Ale víc kvočen se mi už do chlívku nevejde. Moc díky za všechny rady, už se těšíme na kuřátka. Katka
Dobrý večer Katko,
děkuji za odpověď a mám radost, že nejste pasívní, že už jste nějaká vajíčka pod kvočny nasadila. Zkusila jsem také své odkazy na této stránce nakliknout, a opravdu to nefunguje. Tak to zkuste sama přímo: do okénka vyhledávače internetu zadejte heslo "přirozené líhnutí pod kvočnou" ( bez uvozovek !). Kromě mnoha jiných článků, se Vám pak objeví jako jeden z prvních také ten článek z iFAUNY, a tímto způsobem při kliknutí na nadpis si tam přečtete i o tom prosvěcování baterkou. Zajímavé články si můžete i vytisknout. Ještě chci doplnit, že kvočny v tomto současném vedru by měly být ve stínu, což asi v tom chlívku u Vás mají, a to je dobře. A ono v současné době v poledne při venkovní teplotě kolem 35°C je mnohem menší riziko zastuzení vajec, než když je vnkovní teplota mezi 15°C a 20°C. Kvočna při sezení má zvýšenou teplotu, jakoby horečku. Také je pravda, že během sezení na vejcích málo žere, a ztrácí na hmotnosti. Některá po vylíhnutí kuřat je lehounká "jak peříčko", "jak věchýtek". Alespoň aby se napila. Dokonce možná v těch vedrech můžete zkusit (když sama sleze s vajec) jí hlavu trošku posprejovat chladnější vodou ručním sprejem. Ale opatrně, a pouze tehdy, když se jí to bude líbit, a to uvidíte: když se jí to bude líbit, tak zůstane stát se sklopenými ocasními pery. Když se jí to nebude líbit, tak uteče zpět na hnízdo. Nějak zatím moc ekonomicky nepočítejte, zda a na kolik se líhnutí vyplatí. Pokud se Vám vylíhne alespoň 1 kuřátko u první kvočny, tak to bude úspěch. Pokud máte zájem, kupte si knihu ENCYKLOPEDIE SLEPIC z nakladatelství REBO (loni stála =359,--Kč) a na tomto webu o ní pan admin také napsal článek. V té knize je mnoho krásných barevných fotografií a kromě jiného je tam napsáno i poučení o přirozeném líhnutí vajec pod kvočnou. Teď tam čtu, že doporučují do hnízda (do bedýnky) dospod na dno dát velký kus travního mírně navlhčeného drnu kořeny nahoru a bez kamínků, a teprve na ten drn vystlat hnízdo slamou a pak dát vajíčka a kvočnu. Ten mírně navlhčený drn prý udržuje správnou vlhkost inkubovaných vajec. No a píšou v té knize, že ta pauza 30 minut bez kvočny vajíčkům nevadí. Pokud budete chtít, tak Vám tu pasáž o péči o kvočnu můžeme z knihy opsat a poslat na Váš e-mail. S pozdravem J.Marková
Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné si teď pořídit kohouta, ke čtyřem slepicím (Hisex), ke kterým bych z jara chtěla dokoupit 10 dalších. Slepičky jsou cca 2 roky staré. Nebude to pro ně stres, když jsou jen čtyři? Někde jsem se dočetla, že na jednoho kohouta je minimum 8 slepic.
Pro Martu:
Domnívám se, že to nebude vadit. Hlavně aby přes den měly veliký výběh, aby mohly kohoutovi utéci, a aby se kohout trochu za nimi "naběhal" a tím se unavil. Ale záleží na kohoutovi jako jedinci. Některý kohout dokáže být "v phodě" třeba jen s jedinou slípkou, některý "mučí" současně třeba 10 slepic. Je to třeba vyzkoušet. Však kdyby kohout byl k těm 4 slípkám příliš agresivní, tak ho můžete do jara občas na pár dní dát do "separace" ( -:).
Pro Katku.Tak jak se Vám vyvedla nebo nevyvedla kuřátka?Bydlíme také u Litoměřic.My jsme několik let měli také slepice Hisex,jedna nám v loni vyseděla z 10vajec jedno kuře.Násadová vejce jsme dostali od souseda a na podzim jsme si tedy pořídili vlastního kohouta a přikoupili 3slepice Dominant bílý.Mají klidnější povahu než Hisex a po zkušenosti bych už neměnila.Takže máme jen ty 3slepice a kříženého kohouta.Ten je nijak neterorizuje a jsou v pohodě.Dvě slípky letos kvokaly,ale první se nic nevylíhlo a po konci inkubace,čekali jsme raději ještě 3dny navíc, jsme vejce rozbili a ve všech byla mrtvá plně vyvinutá kuřata(v loni se stalo to samé a Hisexka vyseděla z 10mrtvých jen jedno živé) Vím,že příčin proč se kuře nevyklube je hodně.Druhé se podařilo vysedět 7kuřátek.Jsou to tříměsíční- 2slepičky a 5kohoutků-ty budeme muset zabít.Moc to tedy neřešíme,když zadaří jsme rádi.Kvočně dáme krmení i vodu vedle hnízda a to jak často a jak dlouho je mimo hnízdo nesledujeme,protože každá kvočna má jinou potřebu.Podle rady dostává jen suché krmení aby neměla průjem a je oddělená ve velké králíkárně.Každý den kontrolujeme hnízdo,kdyby se rozbilo nějaké vejce a znečistilo hnízdo,aby se ostatní co nejdříve očistila a přidala suchá čistá sláma.Kontrolujeme až večer po setmění s baterkou,aby se kvočna zbytečně neplašila,takto to snáší v klidu bez nervozity.A pokud přijdeme na to,že kvočna zasedla na snesená vejce v kurníku,tak jí připravíme hnízdo kam dáme cca.3 teplá vejce a za tmy rychle kvočnu přeneseme na hnízdo,pokud pod sebou ihned cítí teplá vejce a ve tmě nevidí kde je,většinou okamžitě znovu zasedne a teprve potom jí tam podložíme i vejce na kterých seděla i v kurníku.Přenášení kvočny přes den se nám neosvědčilo,protože kvočna je za světla v ráži,nadává kvůli vyrušení,vidí,že je někde jinde, hnízdo rozhrabe a už nezasedne.Také se nám stalo,že pokud se kuřata nevyklubají najednou během 24h,ale až během dalšího dne,jsou slabá a do 3dnů uhynou ikdyž se chovají normálně.Po vylíhnutí krmíme míchanicí a to až druhý den.Ovšem kvočna tam má svoje krmení také,takže kuřata začnou brzo přijímat i pšenici,zelenou píci a vše ostatní.Tak bez problémů přejdou na standartní krmení.Prvních 14dní jsou s kvočnou v králíkárně(2spojené velké kotce),kde se vylíhla a můžou se normálně pohybovat a kvočna procházet a zároveň jsou venku,ale chránění před deštěm.
Už se neozvala, jaká škoda. Jen sem chtěl zmínit, že máme přes 50 slepic na jednoho kouhouta. Ten je krásně rostlý a oplodnil vždycky 9 vajec z 11 :) O rozdělení an více kmenů vůbec neuvažujte..