Aktuálně: 3 733 inzerátů211 848 diskuzních příspěvků18 271 uživatelů

Drahi chovatelia

Mato (neregistrovaný) 29.06.2010, 20:15:31 xxx.xxx.231.231
Dovolte mi jeden postreh z chovatelskej praxe s ktorým sa chcem s vami podeliť. Chovateľom papagajov som uz 9 rokom. Za túto dobu som u6 snáď získal určitú prax v chove a tiež som vypozoroval správanie sa niektorích chovateľov. Zámerom mojho príspevku je apelovat na chovateľov, najmä tých mladších, aby si dávali dobrý pozor čo a od koho kupujú. Som chovateľom najmä austrálie , no v poslednom čase som začal prechádzať na americké druhy/ aratingy , mnisci, patagonci atd./ S mojím prechodom súvisel aj začiatok predaja chovných párov ktoré u mňa niekoľko rokov hniezdili, dá sa povedať vcelku bez problémov. Môj dobre známy kamarát a chovateľ dlho zháňal párik papagájov nádherných. Kedže ja mam práve jeden na predaj , tak som mu ho ponúkol. Podotýkam, že sa jednalo o pár ktorý je chovný, konieckoncov vydel moje odchovy pominulé roky a videl ich aj tento rok.Jeho odpoveď ma veľmi nemilo prekvapila, keď mi povedal, že tá cena je privysoká, a vraj na burze v Hodoníne kúpi bezproblemov paru nádherných lacnejšie a ešte mu aj zostanú peniaze. A tak sa aj stalo, spolu sme išli na burzu, kde naouaj kúpil páru nádherných, podla predávajúceho boli chovný , tento rok vraj mali odchov, v 100% kondícii a veď to poznáte tieto reči. Samozrejme, že kamarát bol absolútne ohúrený sumou, ktorú mu povedal= 2200. vtákov bez akéhokoľvek prehliadania prehodil do svojej prenosky a vrátili sme sa späť domov, spolu s ním som išiel domov autom a celú dobu mi vravel aká to bola výborná cena oproti tej mojej. Prišli sme k nemu a on ich vypustil do svojej voliérky. To byste neverili, aky mal pohľad v tvári, keď zistil, že samica ma niečo s krídlom / na burze to nebolo vydieť/ a tým padom nemôže dobre lietať. Po tomto nemilom prekvapení ešte raz odchytil oboch vtákov aby sa pozrel na krúžky. A to bolo ďalšie prekvapenie : samica namiesto krúzku 07 mala krúžok 00 a samec namiesto 06 mal krúžok 01. To bol ďalší šok a tým sa jeho nadšenie z ,,úžasnej kúpi,, definitívne stratilo.Chovateľa, ktorý mu ichpredal už možno nikdy neuvidí, peniaze mu nikto nevráti .. . Nuž, milí chovatelia, občas je dobré úplne prehodnotiť situáciu ak chcem niečo kupiť a najmä nekupovať 100% chovné páry na burzách. Toto je ponaučenie z celého môjho príspevku a dúfam, že podobných situácií, aká sa stala tomuto chvateľovi, bude len ubúdať. Ďakujem a prajem všetkým veľa chovateľských úspechov
sunflowersman (neregistrovaný) 29.06.2010, 20:19:55 xxx.xxx.175.196
Kontrola kroužků je jedna ze zcela základních a samozřejmých úkonů. Člověk nesmí být příliš důvěřivý. Mirek
anonymní (neregistrovaný) 29.06.2010, 20:43:11 xxx.xxx.231.231
ono o tie krúžky anitak nešlo, tento vek je ešte relatívne dobrý na tieto vtáky, no horšieto je stou samičkou s tým krídlom. A tom, že niesú chovný už ani neuvažujem
anonymní (neregistrovaný) 30.06.2010, 07:37:27 xxx.xxx.68.194
Něco podobného se mi přihodilo loni při koupi pap.kouřového a to jsem kupoval u chovatele . Papouška jsem viděl ve voliéře ,vypadal v pořádku, létal . Následně jej zahnali do záletu , odchytili a pak mi ještě ukázal, že má všechny drápky a dali jej do přenosky . Až doma jsem pak zjistil že nelétá . Zřejmě jej vyměnili v záletu , kam jsem neviděl. I tak se dá ošálit kupující přímo u chovatele . Naštěstí to byla moje první a poslední " prozatím " negativní zkušenost koupě u chovatele.
anonymní (neregistrovaný) 30.06.2010, 13:23:12 xxx.xxx.4.226
je to škoda, že mezi chovateli jsou takoví "podvodníci", pak to hodí nepříznivé světlo na všechny ostatní. Taky jsem koupil asi dva zaručené páry, které mi nikdy nezahnízdily, tak už to zásadně nedělám, smůla je, že když opravdu chce člověk prodat pár, pak mu nikdo nevěří. Mě i vadí takovéto internetové rozpravy, kdy pak blokuju ptáka, nikomu ho neprodám a následně se dovím, že už ho dotyčný nechce, aniž by mi dal vědět. A dokonce se i stalo, že jsem byl mejlem domluven a když jsem si pro papouška přijel, už byl prodaný. To je tak akorát k vzteku, ale bohužel to je o lidech, ne o ptácích :-(
anonymní (neregistrovaný) 30.06.2010, 15:19:36 xxx.xxx.231.231
presne tak.ako som napísal, ten môj pár nadhernývh je ešte k predaju a nikto ho nechce, pritom je normálne chovný a tento rok 3 mladé mali a minulý rok tiež. nikto nikomu neverí práve kvôli takým podvodníkom aký bol ten dotyčný na burze

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.