Mě spíše zajímá ta druhá otázka, jak tito papoušci dopadnou. Byli ukradene nebo jen pašování, ev. bez dostačujícího označení a dokumentů? Pokud se o ně budou starat v nějakém centru či karanténě laici amatéři za směšný obolus v relaci s jejich cenou,myslím, že osud papoušků je ne moc perspektívní. Není nic horšího než nadšený amatér. ještě navíc finančně nezainteresovaný. Pro papoušky nemohlo nastat nic lepšího, než se dostat k opravdovým chovatelům, ovšem toto je zase nejhorší pro naše právo. Ale jelikož se jednáo živé tvory, nasadil bych prioritu lepšího života nad to druhé.
Navíc opět byla laická veřejnost pomasírovaná v televízním šotu udanou cenou za předchozí zadržené kakadu palmové - 5 kusů ocenili na více než třiapůl milionu kč.
Pořád si kladu otázku proč se vědomě dělájí z nezainteresovaných lidí blci a podsouvá se něco nepravdivého?
Proč se z nezainteresovaných lidí dělají blbci? :-D)
no proto, aby vám každý soused od naproti záviděl že máte doma andulku a tudíž byl v domění v jakém jste balíku když vlastníte jednoho opeřence!!
Pane Cone,skončili u amatera a laika Pana Tukače velmi špatně placeného amatéra a vZOO Brno kde je to podle Vás banda ubožákú,kteří ničemu nerozumí.Minulá zásilka amazoňanú s končila v Bartošovicích a po karanténé byla umístěna v ZOO Hodoníně.Pane urážíte veterináře,zoology a ošetřovatele,kteří mají vzdělání a lásku ke zvířatúm a nedělají to na kšeft!Jsou to na rozdil od pašeráků velmi slušní lidé.Můžete si být jist že dopadnou dobře.
Nějak jsme se nepochopili pane Ingr,určitě jsem nikoho neurážel, MVDr Tukače již vůbec, velmi si jej vážím. Ale vratme se k papouškům, jejich osudu a některým mylným prohlášením. Takže ZOO Brno čekala 20 let na kak. palm. / citace odborníka v tv /. Proč? Kdybych je chtěl a hlavně na ně měl, sehnal bych zcela legálně letos min. 3 páry - nabízeny na zahr. serverech. Cena? Jistě ne uváděných 75O za kus, i pár se sežene levněji. Myslíte si, že za plat, byť braný s láskou ke zvířatům, se i odborník bude chovat srovnatelně jako chovatel který je za "balík " koupí? Podotýkám, že za svůj obnos má svoji nemalou investici, za kterou sám sobě odpovídá. Jestli chov směřovaný k odchovům je na kšeft, pak práce vykonávaná v jakemkoliv oboru za peníze je také "na kšeft"?. Nějak se v tom začínám ztrácet.
Jinak je fajň, že je momentálně o zabavené papoušky dobře postaráno, ale co bude za nějaký čas? Nechci se dotknout vás ani vámi obhajovaných osob a institucí, jen v této - snad doufám demokratické- společnosti svobodně a bez urážení prezentuji svůj názor a postoj k celé věci.
Já vůbec nechápu jak si toněkdo může vůbec dovolit.Tak když mi to přece někdo veme a někdo to najde, tak mu to snad vrátim a do volné přírody to vrátím snad automaticky.A jak může někdo ukradnout tak krásný tvory to nechápu!Za todle bych navrhoval doživotí!!!!!!!!!!
Asi jsi to nepochopil.Člověk kterému je zabavily je neukradl, ale mohl si je normálně koupit,akorát bez papírů-mohli být odchovaní lidmi a ne odchycení z přírody, akorát rodiče nebyli zaregistrovaní, tak je majitel neměl jak nahlasit do CITESU.Kdyby je teť dali do přírody moc dlouho by nepřežili.V tomhle souhlasím s Panem conem.Myslím že chovatel který za ně dal tolik peněz(i když neměli CITES tak to musel byt balík) by se oně postaral určitě líp než kdejaká ZOO kde lidi pracujou i když s láskou k zvířatům ale za peníze.Pán který je měl objednané,nebo už byl majitel konečný majitel ten kterému je zabavili??? by se oně staral a snažil se jim dát to nejlepší, aby jim nic nechybělo a hlavně neumřeli, protože do by asi ženě nevysvětlil :D kde dal tolik peněz.
fylip
Pane Šiška, nic si z toho nedělejte, žijeme ve světě vzhůru nohama. Stejně jako Vy odsuzuji špatné zacházení s živými tvory, ale dobré zacházení neurčí žádné stupidní nařízení vytvořené tak stupiním tvorem, jako je homo sapiens!!!!!! blbější druh na této planete opravdu neznám.
nevím, jaký vztah máte ke své práci vy, ale proč si myslíte, že když se někdo stará a papoušky "v práci = zaměstnání", musí to dělat nutně hůř, než kdyby se staral o vlastní doma? Tak pokud toto je krédo mladé generace, nevím, kam ten svět spěje. To budou i veterináři špatně léčit, protože jsou JEN v práci nebo co ještě bude dál?
Jistě budou výjimky, znám oštřovatelku papoušků z jedné ZOO, která je schopna nechat "v práci" i duši. Ale je to spíše výjimka. Sám již mladá generace nejsem, ale po všech svých zkušenostech jsem nabyl dojmu, který prezentuji.
Ještě k těm veterinářům - kolik je opravdu špička v oboru ex. ptactva? Vždyť najít i veterináře na náročné plemeno psů je VELKÝ problém, pokud jde jen o to, vytáhnout chovateli peníze z kapsy a provést léčbu-neléčbu a něco zkoušet za moje peníze a za moje peníze se učit řešit daný problém - děkuji, nemám zájem.
Máš pravdu Mirku, je toho postaveno na hlavu dost.
Můžete práci milovat jak chcete, můžete za svoji práci dát i duši, ale pokud si vzpomenete v práci na velmi vážné problémy doma, které vás dovedou až k slzám, tak práce nepráce, osobní starosti jsou na prvním místě a bolest ve vašem srdci nezahojí ani ten nejvzácnější ara, o kterého se právě v práci staráte. Proto by bylo možná lepší aby ti ptáci, když už je nějaký překupník veze na místo určení byli u majitele který si je koupí. Má určitě kromě starostí osobních ještě místo pro starost o svého koníčka. Otázkou je jestli by se pak při takové benevolenci neprojížděli silnicema auta plné takových překupníků se vzácnýma zvířatama.
Snad horší než pašování několika /tisíc???/ papoušků je devastace jejich přirozeného prostředí, sociální situace domorodého obyvatelstva v místě výskytu je více než katastrofální. Ale je lepší někoho ulapit v kulturních zemích než vést boj s nadnárodnostními těžařskými a ropnými společnostmi, které mohou vše v zájmu svých zisků a jsou schopny uplatit kohokoliv.
Ještě k tomu problému zvanému pracovní nasazení - čas od času není dostatečný obnos na vyplácení platů a slíbených odměn - takže chcete tvrdit, že dostanete míň peněz a zvýšíte "placenou"péči o chovance? Asi ne. Pokud vám doma pochybějí finance, tak u skutečných chovatelů se klausovsky utáhne opasek a chovanci to ani nepocítí. Alespoň tak to fungovalo u nás v chovu psů.
Pravdou je že se někdy velcí papoušci jako strávníci psovi vyrovnají. Hlavně pokud se kupuje tropické ovoce. V létě je možné dost potravy nahradit tím co u nás roste, ale v zimě máte tak něco zeleného v květináči nebo v truhlíku a to ještě jen pro menší papoušky.
Před pár týdny to bylo to samé s papoušky Kakadu Palmovými. Vezli je sem v malých krabicích v kufru a nakonec je chytli a papoušky dali do Brněnské zoo. Nedávno jsem tam byla a řeknu vám, už jsem viděla i lepší místa.....
Ještě se vrátím k uváděné ceně kakaduů palmových. Kecy v tv zpravodajství hovořily o 750 tis. za kus. Tento týden byl nabízen pár za 35 tis. eur /910000tis. kč/. Podotýkám cena za PÁR!!! Už jsem letos zaregistroval i nabídku kolem 700 tis za pár. Tak proč tak nehorázně masírují lidi, jak mám věřit tomu zbytku uváděných zpravodajství, když to podstatné a ověřitelné jsou fámy???