Prosím-poraďte..Už druhá snůška vajec korel se nám ztrácí.Korelí samička měla poprvé 3 vajíčka-jedno zmizelo a dvě byla čistá..Po čase jsem je zlikvidovala - a znovu nechala korelky zahnízdit.Tentokrát tři vajíčka-z toho zase dvě fuč..A k tomu jednomu zbylému dnes snesla druhé..Tak si říkám-co bude dál? Jak mám poznat,kdo z páru vajíčka likviduje? Udělala bych nějakou změnu v chovu - ale musím vypátrat viníka-což je u korel problém..Máte někdo radu,jak to zjistit? Nebo co s tím dělat? Korelky mají ve výživě úplně všechno-ale takhle zlobí..Samec se mi zdá hodně dominantní-někdy jakoby nechce pustit samičku k budce-sedí tvrdohlavě na bidýlku budky-a ji odhání..tak že by to dělal on? Ale-těžko říct..Poraďte prosím...
jediná rada - dát samce do vedlejší voliéry a uvidíte. Samička s největší pravděpodobností nepřestane snášet - z vajec sice nic nebude, protože ten samec při sezení bude chybět - ale poznáte, kdo z nich je žere.
U nás myši nepřipadají v úvahu...máme dobře jištěnou voliéru..Ale dnes bylo zase jedno vajíčko rozbité-našla jsem skořápku..Už mě to štve..Zůstalo poslední vajíčko..Ach jo..
Vysvětlím můj pojem "jištění voliéry"..My totiž máme jen takovou " minivoliérku ". Je vyrobená ze staré drátěné skříně.Horní a zadní stěna je plný plech. Boční stěny zůstaly také s původním velmi hustým výpletem.Přední stěnu jsme upravili,navařili nově příčky a dvířka a potáhlinovým - též hustým pletivem.Dole je šuplík pro jednoduché čistění.Je z plechu - s vyšším okrajem.Na přední stranu šuplíku je přišroubovaná deska s úchyty pro snadnou manipulaci a dole malinká kolečka na vysouvání.Celý šuplík dobře přiléhá k železnému rámu skříně-tudíž žádná myška neproklouzne. Nemají šanci. :-) Jen dodávám,že i krmení máme zjednodušené - díky otočnému systému. Budky umístěny zvenku kvůli kontrole. Přikládám fotečky. Vše po této stránce funguje k naší i ptačí spokojenosti.jen ty korelky nás zlobí. Dnes zase přibylo jedno vajíčko,dnes tam jsou teda dvě-ale nevím nevím,jestli do zítřka nebude už zase jen jedno.Ach jo..
Děkuji za popis, můžu se ještě zeptat jak velká máte oka v pletivu?Já mám svařovené pletivo s oky 14x14 mm a myšky pletivem prolézají bez problémů :-( Kdybych to neviděla na vlastní oči nevěřila bych tomu.
Tak jsem zpět.. Z těch bočních stěn -ten originál výplet asi
9 mm x 9 mm..a ten nový výplet asi 10 mm x10 mm ..VÍC NE.. Sama dobře vím,jak malými oky pletiva se myšky protáhnou-zvláště mladé myšky. Měli jsme bednovou voliérku s menšími oky-ale takové ty šestihrany..Tím se jim líp prolízalo..Toto co máme my jsou malé čtverečky-a nemají šanci.. Snad jsem přispěla popisem k radě,jak se ubránit myškám. :-))