Zdravím,
chtěl bych si pořídit papouška, ovšem nejsem si zcela jistý jakého (jsem naprostý začátečník) a tak se ptám...
Chtěl bych aby cenově byl tak do 1000 Kč,
aby se dal nějak rozumně ochočit.
Abych nezapomněl, bydlím v bytě takže voliéra větších rozměrů by nebyla kam dát, takže spíš klec s tím že by jsem ho pouštěl aby se proletěl po pokoji..
koukal jsem zde na webu vzhledove se mi moc líbila rosela pestrá :-)
Předem děkuji za rady
Toto téma zde již bylo probíráno mnohokrát. Je těžké vnucovat vám papouška a nebo dávat nějaký tip, když strefit do černého se můžete jenom vy sám. Vám se líbí rosela a já bych je nikdy nechovala ani neměla jako mazlíčka. Takže co se líbí jednomu nemusí se líbit druhému, takže je pouze na vás co si vyberete. Pak doporučuji zajet se podívat k některému chovateli na skutečnost jak pták řve nebo jak vůbec vypadá. I když s tím řvaním je to na baterky, protože když si stoupne cizí člověk k voliérám tak ho ptáci většinou pozorují a jsou zticha a nebo ti plašší zalezou do budky . Pokud nemáte představu o velikosti papouška je dobré ho vidět, protože spousta lidí se klidně zeptá když vidí dospělého senegalce jestli je to mládě amazoňana.
Dobrý den, je opravdu těžké Vám poradit. Pokusím se dodržet Vaše podmínky pro papouška, a napíši Vám vždy nějakou jeho výhodu či nevýhodu. Klasicky ANDULKA(není náročná na prostor, je přítulná, naučí se mluvit/ neustále štěbetá. KORELA velmi kontaktní papoušek, naučí se jen pár slůvek, často jedno/pozor můžete trefit na neutišitelného křiklouna, AYMARA PRUHOVANÝ je tichý, velmi klidný, nenáročný na prostor, mazlivý, skoro nelétá, bude po Vás šplhat/ nenaučí se mluvit, díky ovocné stravě má řidší trus. Z větších druhů KAKARIKI je větší velmi akční zvídavý papoušek, mluvení asi ne/ mečí jako koza, je to bordelář,MNÍŠEK kontaktní papoušek/ nekřičí často, ale když už, tak velmi hlučně, ALEXANDR MALÝ zvědavý inteligentní elegantní, talent na mluvení/ když je nespokojený hodně si zakřičí. ALEXANDR RUDOHLAVÝ velmi elegantní papoušek, melodický hlas, přirozeně o něco plašší, mluvení není jeho silnou stránkou, nevýhodu neznám. Určitě by se našlo mnohem víc druhů, ale pro začátek si je tady v druzích alespoň prohlédněte, pokud se Vám některý zalíbí, napište, pokusím se dát víc informací. V každém případě je třeba sehnat ručně dokrmené mládě, ušetříte tak papouškovi hodně zbytečného stresu. Hodně štěstí :-)
Tak nakonec jsem se rozhodl pro korelky :-) Včera jsem si koupil knižku a už ji mám celou "přelouskanou" poměrně dost informací které by mě ani nenapadly... :-)
Budu si pořizovat páreček (snad to vyjde) přírodně zbarvených korelek tak se těším jen doufám že to nebude ten neutišitelný křiklun... Ale jejich žvatlání a napodobování zvuků je úžasný :-)