Dobrý den chtěl jsem se vás zeptat jaký přípravek je na odčervení pro papagáje a kdy je vhodná doba jim ho podávat(anduly a korely chovám celoročně venku)děkuji.
Dobrý den. Jsou lidé, kteří striktně nedoporučují preventivní odčervování a doporučují nejdříve udělat rozbor trusu a pak eventuelně odčervovat. Prostředků na odčervení je více. Například Ivomek, Panacur ... Já ptáky neodčervuji, protože je chovám ve vnitřních prostorech a nemají přístup k hlíně. Teď jsem si pořídil na burze poprvé přípravek na odčervení, ale musel bych se podívat na název myslím, že je to Ivomek. Výhoda u tohoto přípravku je, že je menší riziko předávkování. Pokud chováte ptáky venku je dobré odčervovat 1-2 x do roka. Známej co chová papoušky řadu let odčervuje 2 ročně a to, že na jaře použije jeden prostředek a na podzim jiný prostředek. Jde o to, že pokud odčervujete stejným přípravkem, tak ptačí organismus by si na to mohl zvyknout. Odčervovací přípravek můžete dát klidně i do vody, ale zde nemáte jistotu, že ptáci dostanou potřebnou dávku. Proto je lepší přípravek podávat přímo do zobáku. Nebo můžete podávat přípravek sondou společně s kaší pro ruční dokrmování. Každopádně pokud je pták silně začerven, tak tímto odčervením ptáka jen zabijete, protože mu mrtví červové zacpou vnitřek těla.
Dobrý den
Chtě bych se zeptat, když už jsme u toho odčervení, jestli odčervujete křepelky č. a jak se u vás tento drobný ptáček dožívá věku.(věk jsem nikde nenašel)
A dále, jestli je zapotřebí odčervit letošní odchované papoušky?
Dobrý den. Křepelky nechovám, ale dle mého je chová správce těchto stránek, tak doufám, že vám odpoví. Jinak s tím odčervením mladých ptáků je to opravdu složité. Můžou být a nemusí být začerveni. Dle mého pokud je chováte venku, kde mají přístup k hlíně, tak bych asi odčervil až později.
Děkuji moc za vaše odpovědi. Nedávno mě vylekala moje křepelka. Našel jsem ji celou načepýřenou a skoro nehybnou. Myslel jsem si že prochladla a tak jsem ji dal na tři dny do bedýnky, kde se pak uzdravila. Pět minut jsem na ni svítil UV lampou a než jsem ji dal spět do voliéry tak jsem ji dal kapku panakuru a vše bylo v pohodě. Zatím se chová normalně, tak doufám, že tak i zůstane.
sice ted odbočím od zadaného témata, ale týká se to mé poslední odpovědi. Moje křepelka (viz také zlatá mutace) mi umřela a spolu s ní v blízké době ještě dvě křepelky. Bylo mi jich velmi líto, protože jsem dvě z nich měl už druhým rokem a ta jedna byla odchov toho z té dvojce. Všichi to byli samci. Dva měli viditelné zranění, ale toho jednoho jsem našel dnes odpoledne, usnul a už se neprobudil. Je to smutne. Myslím, že to bya pro mě cenná lekce, ale to asi k chovatelství už patří.
Pokud byla silně začervená a tys ji odčervil, tak se její vnitřnosti pravděpodobně ucpali červy. (tak jako tak by umřela - pokud byla silně začervená). Další z mnoha důvodů uhynu mohla být nepřeléčená nemoc. Tak jako u lidí, když se nám zdá, že jsme vyléčeni a přestaneme brzo užívat léky, nebo začneme opět vystavovat náš organismus častým teplotním výkyvum, tak se urychleně nemoc vrátí a často to má horší následky. Dle mého 3 dny na přeléčení je málo. Rozhodně příště po 3 dnech ji nechej ještě delší dobu doma v klidu a v teple. Podle toho co jsi napsal by to odpovídalo na jednu z těchto uvedených možností, ale mohla uhynout i z jiného důvodu.(správný důvod uhynu by ti pravděpodobně potvrdila pitva).
Malej TIP: Vždy je dobré mít po ruce hroznový cukr(Glukopur) Pokud je znatelně papoušek vysílený, nebo je prostě vidět, že sním něco není v pořádku, tak právě Hroznový cukr slouží, jako vhodný doplněk energie. Občas ho podávám do míchanice a nebo se může podávat do vody.
Tento česnekový "olej", spíše tekutý přípravek je opravdu dobrý, ale někteří se mýlí pokud uvádí že se dá použít na začervení.
Ondřeji, u silně začerveného ptáka je jediný /co já vím/ odčervovací přípravek který neucpává střeva RUNCID - červy v těle ptáka paralizuje a postupně je pták vylučuje z těla, neodchází zaráz. Také je nejvíce šetrný ze všech. Druhá věc je ta, že i silně začervený pták může uhynout na celkové vysílení, kdy ho to odčervení tak trochu dorazí.
RUNCID se dá sehnat na veterinách, ale setkala jsem se aji s problémem kdy mi ho nechtěli prodat protože není na ptáky registrovaný /asi jako každý druhý/, nakonec sem je ukecala. Taky je u něj vyšší cena. Nejmenší balení se dělá 60 ml a stojí okolo 350,- A jinak je na objednání, běžně ho nemají.
Po odčervení mají podle mě ty česnekové kapky smysl, že už se tak snadno nenakazí i kdyby přišel do kontaktu s nakaženým trusem, ale taky to asi nebude 100%
Runcid je opravdu špička a zastíní ostetní tvrdé přípravky jako je třeba Panacur.Můžete sním odčervovat i při krmení mládat,je to velmi humánní přípravek.Má dvě nevýhody.1po otevření musíte obsah spotřebovat do 14 dnů.2 cena ,já platil u svého veterináře 260Kč za 60ml.Dávkování mě spočítala MVDr Grymová a na rozelu vyšlo 0,21 ml runcidu.Jinak vše OK.Petr
nejlepší je prevence, pokud dáváte ptákům nedesinfokovaná bidla nebo větve na okus, neumyté věci jako salát atd. tak je možné že se do kontaktu s trusem cizích ptáků dostane. Na první pohled to vidět nejde, ale když ptáka vezmete do ruky talk je nápadně lehký a má vystouplou hrudní kost. V té poslední fázi sedí netečně na bidle, je apatický, krotký ... ale to už je v podstatě konečná.
Před pár dny jsem chytala 30 ptáků které mám nyní ve voliéře 3 x 2 m všechny pokupě a byl to mazec - chytnout - dát do zobáku runcid - pustit do vedlejší prázdné voliéry. Desinfekce - výměny bidel ... trvalo to dvě hodiny a přišla jsem o nervy :-))) Pokud se ptáte na runcid, tak ten do vody ne, ale jsou i jiné přípravky.
dobry den chtela jsem se zeptat kdyz mam ptaky ve voliere ale nemaji pristup k hline maji dole dlazdice a maji jen nizky plech s travou musim odcervovat?dekuji vam moc