Aktuálně: 3 424 inzerátů217 525 diskuzních příspěvků18 334 uživatelů

Úhyn samičky andulky

Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 09:26:26 xxx.xxx.152.54
Dobré ránko všem.....
Ráda bych poprosila o radu.... Dnes ráno jsem našla uhynulou samičku andulky :-( Včera ještě čile jevila zájem o hnízdní budku a ráno byla mrtvá.... Mohla jsem někde udělat chybu? Nebo to mohlo souviset s hnízděním /samička dosud nikdy nehnízdila, jsou jí 3 roky/? Nebo mám plašit a vyrazit s ostatními andulkami?
Díky všem, Kateřina
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 09:31:29 xxx.xxx.62.209
smysl takovych dotazu mi fakt unika. copak ma nekdo kristalovou kouli? odpoved na pricinu uhynu ti da jedine pitva
Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 09:34:11 xxx.xxx.152.54
Jsem opravdu ráda, že se najde někdo, kdo ochotně "poradí" :-D
K.
Adf (neregistrovaný) 22.04.2010, 10:09:11 xxx.xxx.137.195
Kateřino,
může se jednat o mozkovu příhodu nebo srdeční slabost, těžko říci. K těmto dochází často večer nebo v noci kdy je andulka v klidu.
Orina (neregistrovaný) 22.04.2010, 10:25:22 xxx.xxx.117.135
Pokud opravdu chcete znát příčinu úhynu je nutná jedině pitva. Ostaní jsou pouze dohady což vám žádný přínos pro další chov nepřinese.
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 11:45:44 xxx.xxx.38.103
Ahoj, příčin takhle náhlého úmrtí může být několik, pravděpodobně se nejedná o žádnou nemoc, to byste poznala na samičce předem. Nenapsala jste, zda máte volieru venku nebo doma, jak velkou. Mohlo dojít třeba v noci k vylekání a k smrtelnému úrazu nárazem do pletiva. A nejpravděpodobnější bude opravdu zadržené vajíčko, přece jen je ještě chladno. Nenechte se odradit, odchovat mladé je velká radost :-)
Obrázek
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 13:06:34 xxx.xxx.152.54
Všem moc děkuju- po příčině pátrám hlavně proto, že děti jsou z úhynu samičky strašně smutné a pokud bude v mých silách, tak bych tomu ráda pro příště předešla...
Andulky máme ve vnitřní voliéře- cca 1,5 x 1 x 1 m, jsou tam 2 páry.
Raději jsem hned stáhla budky- druhý pár stejně o budky zájem nejevil.
Zkusíme doplnit "hejno" a odchov zkusíme třeba příští rok.... Zatím budu sbírat zkušenosti :-) Strašně všem děkuju za názory!
Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 13:06:41 xxx.xxx.152.54
Všem moc děkuju- po příčině pátrám hlavně proto, že děti jsou z úhynu samičky strašně smutné a pokud bude v mých silách, tak bych tomu ráda pro příště předešla...
Andulky máme ve vnitřní voliéře- cca 1,5 x 1 x 1 m, jsou tam 2 páry.
Raději jsem hned stáhla budky- druhý pár stejně o budky zájem nejevil.
Zkusíme doplnit "hejno" a odchov zkusíme třeba příští rok.... Zatím budu sbírat zkušenosti :-) Strašně všem děkuju za názory!
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 13:40:46 xxx.xxx.38.103
Klidně tam budky nechte, ikdyž máte andulky nalicho, nikdy nesmí být víc samiček, takhle to nevadí. Andulky Vám zahnízdí kdykoliv v průběhu léta, mohou hnízdit i tak 3x za rok. Třeba Vás zbylá samička příjemně překvapí. Možná jste prostě jen měli smůlu. Jinak je dobře v době hnízdění v místnosti zvýšit teplotu a vlhkost, a papouškům na povzbuzení přilepšit pestřejším krmením :-)
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 14:19:07 xxx.xxx.204.249
Pokud chcete znát důvod, jedině pitva. Ostatní jsou spekulace. Pokud by se jednalo o zadržené vajíčko tak byste na ptákovi pozorovala třeba jeden až dva dny jakoby malátnost, třeba napadání na jednu stranu atd, rozhodně by nebyl fit, tz že na zadržené vejce to tedy nevidím i když se to tak trochu nabízí.
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 14:20:24 xxx.xxx.204.249
A jinak netřeba čekat rok, doplňte "hejno" a zkuste to znovu.
Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 14:33:21 xxx.xxx.152.54
Samička včera byla rozčepýřená a skleslá- ale poletovala normálně a intenzivně lezla do budky, kde se poměrně dlouho zdržovala... To rozčepýření se mi sice nelíbilo, ale přikládala jsem to tomu, že třeba přišel čas snůšky..
Asi jsem ji měla čapnout a frčet s ní na veterinu :-( Dá se tomu pro příště nějak předejít?
V neděli se pojedu podívat do Týniště a třeba seženeme novou samičku.
Moc děkuju za rady a vlití optimismu :-) Snad se jednou podaří...
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 15:45:25 xxx.xxx.204.249
Předejít se tomu dá, ptáci by měli mít neustále sépiovou kost a těsně před snůškou i během ni je možné podávat i vápník do vody calcium chlorátum, běžně k dostání v lékárnách dávkování 2 ml na litr vody. Nebo je přípravek komplex A D3 (nevím jestli název je úplně přesný).
Osobně používám Aquakar, to je takový komplex vitamínů a přidávám občas calcium chlorátum.
Ostatní určitě poradí další
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 15:50:54 xxx.xxx.204.249
Ještě musím zmínit že ani tohle vaše ptáky 100% neochrání před zadrženým vajíčkem, ale výrazně se šance zmírní, s tímto problémem se setká každý chovatel.
Když už zadržené vajíčko má je potřeba umístit ptáka do tepla (k žárovce), masírovat kloaku olejem (obyčejným kuchyňským) směrem od hlavy, jakoby vajíčko jemně vytlačovat ven. Ideální je do kloaky vpravit malinko oleje, já používám špendlík s větší hlaičkou, vydesinfikovaný, cesty se tak promažou a samici to pomůže vytlačit vejce. Masáž opakovat než vajíčko snese, třeba každé 3 hodiny.
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 15:51:41 xxx.xxx.62.209
***Předejít se tomu dá***
predejit cemu? vy vite, z jakeho duvodu andulka uhynula?
Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 16:30:43 xxx.xxx.152.54
Sépiovou kost mají- zrovna tahle samička zdolala tak 1 za týden- možná mě to mělo varovat?
Pro "NEREGISTROVANÝ"- ta odpověď byla zřejmě na mojí otázku- zda se tomu dá předejít, pokud to opravdu bylo zadržené vajíčko...
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 19:11:17 xxx.xxx.109.90
Dobry deň.Skušala ste či andulka nebola vychudnuta,či jej netrčala hrudna kosť? Až jej trčala ,tak to mohlo byť obyčajne,ale nebezpečne silne začervenie.Zvadza ma k tomu nazoru to našuchorenie,ale pričin môže byť viac.
Kateřina (neregistrovaný) 22.04.2010, 19:16:55 xxx.xxx.152.54
Hubená určitě nebyla, potravu přijímala dobře, ještě předevčírem byla /podle mne/ v perfektní kondici... Ale každopádně díky za tip a za podnět- pro jistotu nechám zbylé andulky odčervit.... Díky moc!
anonymní (neregistrovaný) 22.04.2010, 19:22:50 xxx.xxx.109.90
Stači mrtvolke ohmatať prsia,a uvidite či bola v perfektnej kondicii,nikedy Vas oklamu aj vlastne oči.
Orina (neregistrovaný) 22.04.2010, 20:26:57 xxx.xxx.81.3
Nevím zda si laik dovede poradit s mrtvolkou andulky, když si neví rady s živou. Veškeré rady jsou ode zdi ke zdi. Nikdo tady nevěští z křišťálové koule a i TOP veterinář vám řekne, že musí pacienta vidět jinak bude diagnosu hádat. Příště můžete mít u papouška příznaky podobné diagnosa bude jiná a vy uděláte fatální chybu, protože budete nad věcí že si diagnosu umíte přesně určit a andulka vám pojde znovu. Není dobré přeceňovat svoje vědomosti,obzvláště když vám na malém pacientovi záleží.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.